6 toptips om je museumbezoek met kinderen optimaal voor te bereiden

Met je kinderen naar een museum gaan? Het schrikt veel ouders of grootouders misschien af, maar kinderen zijn net sponzen. Ze staan volledig open voor nieuwe informatie, inspiratie en indrukken. Dat maak het fantastisch om met kinderen naar kunst te kijken. Ze zien vaak details die volwassenen over het hoofd zien. Maar hoe kan je kinderen op een speelse manier naar kunst laten kijken? Samen met Artie Farty, een handboek én website vol kunstzinnige tips, willen we jullie nog eens optimaal voorbereiden op een museumbezoek met kinderen.


1. Een goede voorbereiding

Heel veel musea geven zelf boeken uit om kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met hun collectie, het is beslist de moeite waard om te kijken of er een boek is over het museum dat je alvast kunt lezen of bekijken met je kind op voorhand, het plezier wordt dan alleen maar vergroot.
 

2. Schrijf je in voor een familieprogramma

Musea zetten steeds vaker in op familieprogramma’s, daarbij gaat het om samen doen. Het museumbezoek wordt zo een positieve ervaring voor het hele gezin waarbij de informatie veel beter blijft hangen. Omdat je na een rondleiding meteen aan de slag gaat, wordt het bezoek ineens een stuk concreter.
 

3. Verwacht er niet te veel van

Ga met je kind naar een museum zonder al te hooggespannen verwachtingen. Ga er dus niet vanuit dat je alles te zien krijgt. Maak een feestje van de reis er naartoe en geniet van het samenzijn.
 

4. Maak het speels

Je kunt een museumbezoek speelser maken door op een andere manier naar kunst te kijken. Ga naar een bepaald museum en zoek bijvoorbeeld alle dieren op schilderijen en tel ze.
 

5. Bedenk je eigen museumspeurtocht

Stuur je kinderen bijvoorbeeld in het museum op pad met een fototoestel of smartphone met de opdracht alle letters van het alfabet te fotograferen. Na afloop maak je een collage als mooie herinnering. Of maak een selfie bij een beroemd schilderij en probeer dezelfde gezichtsuitdrukking aan te nemen.
Je kan zelf uiteraard nog originele ideetjes bedenken om jullie museumspeurtocht uit te stippelen, als het maar leuk is!
 

6. Kies een goed moment uit

Het weekend of de vakantie liggen meestal voor de hand maar dan is het vaak heel erg druk. Probeer jezelf eens een middag vrij te geven en dan een kind mee te nemen. Heb je meer kinderen? Geef elk kind dan zijn/haar eigen museumervaring, dat maakt het nog specialer!


Meer tips om je volgende museumbezoek voor te bereiden vind je in het boek Artie Farty. Via de website www.artiefarty.nl vind je tal van tips om de creativiteit van je kind te stimuleren.

Lees hier 12 musea die je dit jaar zeker eens moet bezocht hebben!


Copyright Foto: SMAK Gent