Belgium, Battlefield of Europe: ontdek het militair erfgoed op Riebedebie.be

Belgium, Battlefield of Europe: ontdek het militair erfgoed op Riebedebie.be

Wie door de pagina “attracties & musea” scrolt heeft het ongetwijfeld al opgemerkt… Die rode labels met “Battlefield” erop. Sinds eind juni 2022 ondersteunen de Koepel van Attracties & Musea en Riebedebie.be het project “Belgium, Battlefield of Europe” , een initiatief van het War Heritage Institute in Brussel. Voortaan ontdek je nu ook de Nederlandstalige partners van Belgium, Battlefield of Europe op deze website.

Dodengang (Diksmuide)

Meer dan 2000 jaar conflictgeschiedenis

Belgium, Battlefield of Europe bundelt heel wat erfgoed en activiteiten rond de sporen die de vele veldslagen op ons grondgebied doorheen de tijd hebben achtergelaten. Bezoek de vele musea en historische sites rond militair erfgoed.  Ga naar de tentoonstellingen en de vele andere evenementen zoals Living History, themawandelingen en/of gidsbeurten, herdenkingen, lezingen, … noem maar op. Beleef de honderden grote en kleinere veldslagen die - van de veroveringen door Caesar tot de beide Wereldoorlogen – hier bij ons werden uitgevochten.

Veldslagen

Belgium, Battlefield of Europe beschrijft het verloop van veldslagen. De Guldensporenslag en conflicten binnen de hedendaagse geschiedenis als de Eerste en Tweede Wereldoorlog behoren tot ons collectief geheugen. Maar ken je bv. de Slag bij Leuven (891), waarbij de Vikingen worden verslagen dankzij een Frankische list? Wat zegt je de Slag bij Damme uit 1213, een van de mooiste Engelse overwinningen op zee tijdens de middeleeuwen? Of de Slag bij Gavere in 1453 dat het einde van de Gentse opstand betekende? Of neem nu de Slag bij Oudenaarde in 1708, een nieuwe triomf voor de hertog van Marlborough? Hierover kan je meer te weten komen op de pagina’s met alle veldslagen

Slag bij Damme uit 1213
Slag bij Damme uit 1213

Een ruime waaier aan militair erfgoed

Heel wat veldslagen hebben in meerdere of mindere mate hun sporen nagelaten. Soms rest er alleen nog maar een historische plaats waar ooit de veldslag heeft gewoed. Zo een plaats bezoeken vraagt enige verbeelding. In vele gevallen houden historische getuigenissen – van bouwwerken als forten tot voorwerpen, tekeningen, schilderijen, foto’s, filmfragmenten, geschriften,… – de herinnering rond het militair erfgoed levendig. Bezoek dus de bekende en ook de minder bekende musea, historische sites, herdenkingsplaatsen … waar je oog in oog komt te staan met ons militair erfgoed. Wil je het volledige permanente aanbod kennen? Ontdek het dan op de erfgoedpagina’s van de BBE-website. In dit ruime aanbod vind je zeker en vast jouw gading!

Fort Napoleon
Fort Napoleon (Oostende): Eén van de vele historische sites uit het ruime aanbod van BBE

Snuffel in de kalender en ga meteen op stap

Wil je misschien ook graag weten welke (tijdelijke) evenementen er zoal plaats vinden? Dan kun je terecht op de activiteitenpagina van de website.                                                                                                             

Belgium, Battlefield of Europe is een initiatief van het War Heritage Institute in samenwerking met haar partners op het terrein, en geniet de steun van de Koepel van Attracties & Musea.

www.belgiumbattlefield.be

Belgium, Battlefield of Europe
Lars

Olá bom dia, ¡Buenos días! Mijn naam is Lars. Sinds maart 2022 verzorg ik als stagiair en jobstudent de inhoud van de Riebedebie-website. Als ik niet aan het werk ben op het secretariaat van Riebedebie trek ik er graag op uit in de wijde wereld. Ga je mee op ontdekking naar onze attracties en musea in Vlaanderen en Brussel ? Zo ja, dan zeg ik alvast tot binnenkort!