Brouwerij Rodenbach in Roeselare – leuk idee voor een heuse familie-uitstap!

Wie Roeselare zegt, zegt Rodenbach. En wie Rodenbach zegt, denkt er uiteraard onmiddellijk het dieprode gelijknamige bier bij. 

Nu de tieners stilaan de leeftijd bereiken waarbij ze wel al eens mogen sippen aan een biertje, leek het ons een leuk idee om eens een brouwerij te bezoeken. Weten ze onmiddellijk ook hoe het gerstenat gemaakt wordt 😉. 

Aan de poorten van de brouwerij

De plaats van afspraak was de poort van de brouwerij. Als je zou twijfelen, dan zoek je gewoon het beeldhouwwerk van Albrecht Rodenbach die achter zijn bureau je zit op te wachten. Als je dat beeld ziet, dan ben je op de juiste plaats. . 

Vervolgens nam de gids ons meteen enthousiast op sleeptouw. Hoe kan je een bezoek aan een brouwerij het best aanvatten? Juist! Door een glaasje Rodenbach te proeven. Geen nood, proeven kan, maar moet niet. Er is ook een niet alcoholisch alternatief. 

brouwerij Rodenbach
Plan van de site
brouwerij Rodenbach
start rondleiding

Beschermd industrieel erfgoed

Samen met het glaasje Rodenbach kregen we de boeiende 200 jaar oude geschiedenis van de brouwerij en de familie Rodenbach te horen. Van drie broers en één zus die aan de wieg van het brouwerijverhaal stonden, en waarvan er twee bovendien zelfs een bijzondere rol speelden bij het ontstaan van ons Belgenland , over een vader die de droom van zijn zoon kost wat kost wil verderzetten, tot de vleugels van brouwerij Palm, en de overname door Swinkels family Brewers, waartoe de brouwerij nu behoort.

Na het glaasje en de scheut geschiedenis was het tijd om de brouwerijsite écht te verkennen. Het leuke aan zo een oude site die als industrieel erfgoed beschermd is, is dat heel wat van de oude gebouwen er nog effectief staan. De brouwerij mag dan wel gemoderniseerd zijn, de oude gebouwen werden ofwel een museum, een leuke zomerbar, een originele locatie voor feesten of zullen in de nabije toekomst misschien wel een heel nieuwe bestemming krijgen! 

Tijdens de gidstoer gingen er dus deuren open die andere slotvast zijn. Zo zagen we de oude mouttoren en genoten we van een uitzicht over de site vanuit de oude stookruimtes. 

Maar het hoogtepunt was natuurlijk de wandeling door de foederzalen. Een foeder dat is zo een gigantisch eikenhouten vat met – typisch voor Rodenbach - rode metalen spanbanden waarin de Rodenbach wel twee jaar ligt in te rijpen. In Roeselare zijn er niet minder dan 294 van deze grote vaten. Van oud over nieuw tot vernieuwd. Imposant is het in elk geval wel! En ondertussen krijgen we nog het ene na het andere weetje over de brouwerij en het brouwproces (maar die verklappen we natuurlijk niet 😉)

Na het best wel indrukwekkend bezoek aan deze historische site, was er nog de mogelijkheid om twee andere biertjes te proeven. Dit keer werd een Rodenbach FruitAge en een Grand Cru geserveerd. Het proeven gebeurde nog in de oude kiemzaal maar er werd ons ingefluisterd dat dit in de toekomst in het nieuwe bezoekerscentrum zal gebeuren. Er zitten dus leuke vernieuwingen in de pipeline!

Rondleiding Rodenbach
Rondleiding Rodenbach
Rondleiding Rodenbach
foederzaal

En Albrecht Rodenbach dan?

Dan heb je inderdaad nog de Albrecht Rodenbach nog. Je weet wel, die dichter uit wiens pen teksten als ‘Blauwvoet’ vloeiden. Is dat dan familie? Jawel hoor. Ook Albrecht Rodenbach is een telg uit deze familie. 

brouwerij rodenbach
brouwerij rodenbach

Uitsmijter

Onder het motto ‘”safe the best for last”, nog een leuke uitsmijter om af te ronden. 

Als je bij het vertrek uit de brouwerij recht voor je kijkt, zie je een enorme grote villa (lees: klein kasteeltje). Deze villa behoorde vroeger tot de familie Rodenbach. De villa is nu niet langer in het bezit van de familie, maar de bron die in de tuin ligt wel. En die is van onschatbare waarde. Het is met dat bronwater dat het bier gebrouwen wordt. 

Als die villa je bekend voorkomt, is het waarschijnlijk omdat je destijds de Vlaamse topreeks ‘In Vlaamse Velden’ hebt gezien. Dit kasteeltje was namelijk dé centrale villa uit de reeks. 

Wat vonden de tieners?

De combinatie tussen het industrieel erfgoed, het openen van deuren die anders gesloten blijven, , de afwisseling van omgeving, het leuke uitzicht en het verhaal van de enthousiaste gids doorspekt met leuke weetje en wat humor, zorgt ervoor dat dit brouwerijbezoek ook voor tieners heel leuk is. 

Een bezoek aan de Rodenbach brouwerij in Roeselare is niet alleen een geweldige ervaring voor bierliefhebbers, maar ook tieners hebben er een fijne namiddag. Quality time ten top. 

 

brouwerij rodenbach
branding tot op het dak!
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.