Op een donderdag in augustus kuisten we het zand van tussen onze tenen en ruilden we onze strandslippers en strandbloemen in voor een huurfiets en een fietsroute door en rond Diksmuide. Tijdens deze fietsroute verkenden we niet alleen het rustige polderland en zijn lekkernijen, maar ontdekten we de sporen van zijn bloedig verleden met Jaek en Nink langs de Ijzer.
Met "Jaek en Nink op fietsavontuur langs de IJzer"
Met ‘Jaek en Nink op avontuur langs de IJzer’ dat was het doel van onze daguitstap tijdens ons verblijf in Nieuwpoort. Even weg van de drukte van de kust. Dat was ons opzet toch, maar je kan de route gerust starten vanuit Nieuwpoort zelf. Het volledige traject telt zo’n 48 km maar dat is te veel voor onze jongste dochter (7 jaar).
Gelukkig kan je de route opdelen in twee lussen: een lus met start in Diksmuide (21 km) en een lus met start in Nieuwpoort (28 km). We kozen voor de lus rond Diksmuide. Parkeren deden we aan de Ijzertoren (gratis parking) vanwaar we te voet naar de grote markt van Diksmuide trokken voor ons fietsgerei.
Onze fietsen huurden we via huur-fiets.be, ze bevinden zich op een zijstraat van de grote markt. De fietsen waren in een zeer goede conditie en we kregen er ook fietszakken bij. De verantwoordelijke hielp onze kinderen met het opstarten en het correct instellen van het zadel. Dit gaf hen vertrouwen om met het stalen ros ons avontuur aan te vatten.
Op de Grote Markt bevindt zich ook de toeristische dienst. Hier even binnenwippen is zeker een aanrader! We kregen er een woordje uitleg over de fietsroute en bezienswaardigheden onderweg.
De route laat zich handig samenvatten via de volgende fietsknooppunten: 1 – 69 – 6 – 82 – 88 – 85 – 5 – 39 – 36 – 30- 37 – 77 – 7 – 28 – 57 - 69. Via de gratis app ‘fietsknooppunt’ kan je gemakkelijk de route volgen. En met de handige GPS-functie kan je ook altijd kijken waar je zit (handig wanneer je bv. een nummertje hebt gemist ;)).
Via de knooppunten kan je de route inkorten (of uitbreiden) afhankelijk van het energieniveau van je kinderen. Voor onze kinderen (8 jaar en 11 jaar) was de tocht van 21 km te doen, dankzij de stopplaatsjes (zie hieronder). Wij zijn gestart om 11u en waren om 17u klaar. Het was een absolute topdag die we iedereen zouden aanraden!
Fietsimpressies
De fietstocht neemt je mee over en langs de IJzer via mooie fietspaden door of langs de velden. Deze fietstocht liet ons kennismaken met mooie polderdorpjes (Stuivenkenskerke), een prachtig natuurreservaat (de Viconia kleiputten), maar ook met diverse herinneringen aan Wereldoorlog 1. Onderstaand beeldverslag toont je een aantal impressies vanop de fiets.
Oorlogsverleden: Dodengang - Petroleumtanks – Onze Lieve Vrouwhoekje
Na het oversteken van de IJzer kwamen we algauw aan de dodengang. Het enige bewaarde Belgische loopgravennetwerk uit Wereldoorlog 1. Voor je effectief de dodengang kan bezoeken, ga je door een museum dat dit verleden heel tastbaar maakt.
Aan de hand van foto’s, filmpjes, brieven en allerlei artefacten komen de loopgraven tot leven. Mijn oudste dochter kende het verhaal van WO1 en de Westhoek vanuit de schoolboeken, maar dit zien, voelen, horen en vooral ervaren is toch dé extra dimensie die het heel concreet maakt. En dat geldt ook voor ons, de kleine – donkere ruimtes zien, de luchtfoto’s van het landschap toen versus nu, de persoonlijke verhalen horen…
De fietstocht liet ons ook op andere momenten kennismaken met de stille getuigen van Wereldoorlog 1 in de Westhoek. De petroleumtanks bijvoorbeeld, de plaats waar Duitse machinegeweren zich richtten op de Dodengang. Of het Onze Lieve Vrouwhoekje, een belangrijke uitkijkpost van de geallieerden die je kan beklimmen en in stilte de Vlaamse velden overschouwen.
Een fotoverslag van deze tussenstops.
Lekkers van de streek
Tijdens deze fietstocht konden we op diverse plaatsen even uitrusten en onze innerlijke mens versterken. Onze eerste stop was een picknickplaats aan de dodengang. Klinkt luguber, maar de picknickplaats ligt aan de IJzer en geeft ons een mooi uitzicht (en fris briesje) op de rivier.
De tweede stop was een herberg in Stuivekenskerke aan de kerk. De huisgemaakte picon hebben we niet geproefd en ik had er achteraf spijt van. De derde stop was het kakelend kippenmuseum voor een pannenkoek en een bol heerlijke hoevenijs. Onze laatste stop was een mooi picknickplekje ter hoogte van knooppunt 69 voor een koek. Dit om de laatste energierestjes aan te boren om de grote markt terug te bereiken.
Op naar de speeltuin
Terug aan de parking was de tijd te kort voor een bezoek aan de IJzertoren zelf, jammer want het stond op het lijstje. Dan maar naar het provinciaal domein ‘de ijzerboomgaard’. Wat een mooi speelplein! Via een reeks klim- en klautertoestellen baan je je een weg door het hoge riet en de prachtige (!!) veldbloemen naar het centrale speelplein. Het laatste uurtje hebben we hier nog even alle laatste restjes energie uitgeperst vooraleer we terug naar Nieuwpoort vertrokken.
We komen terug!
Door te kiezen voor een fietstocht hebben we bewust vertraagd. Hoewel dit enorm ontspannend was voor ons als gezin, hebben we hierdoor ook een aantal zaken niet kunnen doen die eigenlijk ook op mijn lijstje stonden, zoals de familie-expedities in de Viconia kleiputten, het beklimmen van de IJzertoren, het begijnhof van Diksmuide zelf of de SEASTAR van Diksmuide – Nieuwpoort. Reden genoeg om Diksmuide vaker op te zoeken wanneer we aan zee zijn. 15 km verwijderd van de kust maar een oase van rust, geschiedenis en natuur. Wij zijn fan!
Praktisch
Parking
De auto parkeerden wij op de parking aan de IJzertoren. Deze parking is ruim en gratis. Het ligt pal aan de IJzertoren en het provinciaal domein 'IJzerboomgaard'. De grote markt ligt op max. 1 km wandelen.
Handige websites