Doet de naam Felix De Boeck geen belletje rinkelen? Dan wordt het hoog tijd om een uitstap te maken naar het FeliX Art & Eco Museum in het schilderachtige Drogenbos. Laat je leiden door het enthousiasme van de gids en laat je betoveren door het intrigerende leven en de kunst van deze boerenzoon, een ware pionier van de Belgische avant-garde: experimenteren met nieuwe vormen in de schilderkunst.
De groene oase in Drogenbos
Te midden van de verstedelijkte Vlaamse rand van Brussel ligt het Felix Art en Eco museum als een verborgen groene schat. Hier ontvouwt zich niet alleen het museum zelf, maar ook de originele 18de-eeuwse hoeve waar Felix De Boeck leefde, werkte en schilderde. Het aangrenzende domein van de boerderij, 'Het Moeras', met zijn kruiden- en moestuintjes en beschermde hoogstamboomgaard, vormt een betoverende omgeving.
Bij het parkeren hadden we nooit verwacht dat achter de grijze façade van het ninetiesgebouw zoveel schoonheid schuilging. Oordeel dus andermaal niet op basis van uiterlijkheden.
Haast je voor 'Shifting Scenery'
Het museum verwelkomde ons met een warmte die de toon zette voor het leuke bezoek. De medewerkers nodigden ons niet alleen hartelijk uit, maar wilden oprecht dat we Felix De Boeck leerden kennen. Onze gastvrouw nam de rol serieus en vertelde vol passie over De Boeck en de tijdelijke expositie.
Ons geduld werd beloond na een korte omweg. Eerst werden we uitgenodigd om te genieten van de tijdelijke expo 'Shifting Scenery', een meeslepende reis door de werken van kunstenaars als Maarten Vanden Eyden, Alice Vanderschoot en Marjolijn Dijkman. De tieners begonnen spontaan zelf te raden naar de verhalen achter de kunstwerken, om vervolgens de onthullende wandteksten verder te ontdekken.
Haast je om deze prachtige expo mee te pikken, want hij loopt nog tot eind januari. Ons werd ook verteld dat de volgende tijdelijke expo, vanaf medio maart, het beste van de Oekraïense avant-garde uit de jaren 1910-1920 zal tonen. Met een titel die als volgt luidt: 'Futuromarennia', is onze nieuwsgierigheid alvast gewekt!
Felix De Boeck
Dan was het moment aangebroken waarop onze geduldige nieuwsgierigheid werd beloond. We tuften achter de gids aan naar de benedenverdieping, waar we niet alleen kennismaakten met het werk van Felix De Boeck, maar ook met de man zelf. Hij is uiteindelijk bijna 100 jaar geworden. Er was dus best veel te vertellen.
De Boeck beschouwde zichzelf als een 'boer-schilder', en dat was hij inderdaad: een Brabantse boer in het rustieke Drogenbos. Het boeren deed hij uit noodzaak, maar het schilderen was zijn passie. Zijn kunst werd niet alleen beïnvloed door het boerenleven maar ook door persoonlijk leed. Het cruciale belang van het weer in de boerenstiel verklaart waarschijnlijk de prominente aanwezigheid van de zon in zijn werk.
Onze gids toonde hoe De Boeck, ondanks zijn overstap van figuratieve naar avant-garde kunst, trouw bleef aan zijn onderwerpen. Als Belgische avant-gardepionier gebruikte hij cirkels en lijnen om verhalen te vertellen. De Boeck beweerde zelfs dat hij alleen een passer en een meetlat nodig had om te schilderen.
Een bezoek met een gids is werkelijk goud waard. Elk schilderij onthult een uniek verhaal, waardoor we op een andere manier naar het terugkerende spel van lijnen en cirkels keken.
Op naar de hoeve
Voor het laatste deel namen we een stap terug in de tijd. Op enkele tientallen meters van het museum staat de oude 18de-eeuwse hoeve van Felix De Boeck. De volledige originele inboedel heeft de tand des tijds doorstaan, waardoor we bij het betreden van de kleine woning meegevoerd werden naar het verleden. Marieke, de vrouw van Felix, deelde verhalen bij enkele werken, waaronder enkele van zijn vriend Prosper de Troyer. Kunst en erfgoed vloeiden naadloos samen.
De boomgaard
Bij mooier weer komen we zeker nog eens terug naar het Felix Art en Eco museum om het eco-gedeelte te verkennen, met de koetjes en de boomgaard. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het museum geen moeite spaart om de buurt bij het geheel te betrekken. Het museum is niet alleen de thuisbasis voor tal van verenigingen maar betrekt de gemeenschap ook bij het onderhoud van de buitenruimte als onderdeel van een sociaal project.
Wat een warme plek! Zoals we al zeiden, is het moeilijk om niet aangestoken te worden door het enthousiasme van de gids, en nu willen we natuurlijk nog meer ontdekken over deze uitzonderlijke schilder.