Dompel je kinderen onder in de wereld van Jan Van Eyck

Als je je kinderen echt warm wilt maken voor één van ons bekendste Vlaamse meesters moet je in Gent zijn. Het kinder- en jongerenmuseum “De wereld van kina” pakt uit met een geweldig toffe tentoonstelling over de schilder Jan Van Eyck. Benieuwd wat Riebedebie-reporter Veerle en haar kroost ervan vonden?

VEERLE:
'De audioguide is een absolute must voor het bezoek. Jan Van Eyck, de 12-jarige afstammeling van de meester neemt je op sleeptouw in de Van Eyck’s wereld. Dit wordt in coole jongerentaal verteld zodat de kinderen één en al oor zijn. De opstelling is een mengeling van een skatepark, een schildersatelier, een galerij en een dakkapel.

Terwijl je op een skateramp zit, zie je een geanimeerd Lam Gods terwijl de audioguide op een zeer grappige manier inzoomt op details van het Lam Gods. Op de voorgrond staat een spectaculaire opstelling van een bloedend lam. Een betere inleiding op het Lam Gods voor het jonge grut kan je niet bedenken. Ze zijn dan ook sterk geprikkeld om het echte te werk te aanschouwen in de Sint-Baafskathedraal, die op een twintigtal minuutjes stappen van kina ligt. Je auto laat je trouwens best staan in de ondergrondse parking Overpoort. Vergeet niet op voorhand te reserveren voor bezoek aan het het Lam Gods.

Je krijgt in de kathedraal eerst een introductiefilmpje dat minder interessant is voor kinderen. Erna krijg je het echte werk te zien. Net als de Engelen op het schilderij staren de kinderen met open mond naar het Lam Gods. De reusachtigheid van het werk en de kleurenpracht na restauratie doen ons achterover vallen. De vele figuren op het schilderij zijn overweldigend. De details die bij “Dag Jan” uitgelicht werden, worden gretig gezocht. Het verhaal van het gestolen paneel maakt het nog fascinerender. Jet beslist stante pede dat ze ook kunstenaar wil worden, maar een paard schilderen zoals Van Eyck kan ze helaas nog niet geeft ze toe.

Na het bezoek lopen we nog even rond in de imposante kathedraal. Cis aarzelt even om een kaarsje aan te steken wegens brandgevaar voor het Lam Gods. En ja ietsje later zien we het werk in vlammen opgaan… tijdens het klank- en lichtspektakel “Lights on Van Eyck” in de Sint-Niklaaskerk. De onthaalmedewerkster waarschuwt ons voor het af en toe dreigende geluid maar dat blijkt al bij al mee te vallen. Verwacht geen educatieve uitleg over de belevenissen van het Lam Gods maar een intense onderdompeling met klank, licht en geluid in de kleurenpracht en gedetailleerdheid van het werk van Van Eyck en de gevaren (brand, oorlog) die het Lam Gods doorstaan heeft. Dit spektakel wordt zeker geapprecieerd door de digitale generatie. We kunnen maar één ding besluiten: OMG Van Eyck is hier en nu in Gent en moet je gezien hebben! Meer over het Van Eyck jaar in Gent (verlengd tot juni 2012) vind je hier.'

Tips:
Wil je de kinderen op voorhand op een speelse manier laten kennismaken met het Lam Gods, geef ze dan de Suske & Wiske strip “De verloren Van Eyck” cadeau. Deze werd door Cis en Jet zeer gesmaakt.

De wereld van Kina bracht een mooi boek uit bij de tentoonstelling: “Dag Jan”, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Verkrijgbaar in de boekhandel.