Een goedgevuld programma voor een weekendje in de Limburgse Kempen

Elke maand stellen wij voor jou een goedgevuld dagprogramma samen in samenwerking met onze Riebedebie-reporters. Micheline De Schryver uit Laarne neemt je deze maand mee naar de Limburgse Kempen.

Micheline: 'Deze keer nemen we je mee naar de verre kempen, namelijk de Limburgse Kempen. Vermits we meestal met onze kleinkinderen op stap gaan, mogen ze ook mee beslissen. Ze kozen deze keer voor het onderste gedeelte van de Limburgse Kempen.'

Genk

'Het weekend zetten we in met een bezoek aan de Kattevennen in Genk. Trek daar maar gerust een hele dag voor uit.In Kattevennen, de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, ligt het accent op de kosmos. In de Cosmodrome verken je het heelal in de 360° dome. Naast sterrenkijken kan je er minigolfen, wandelen, fietsen, paardrijden.

Wij kozen ervoor om een film over de planeet Mars te zien in de bijzondere filmzaal waar je wordt meegenomen in een 360° show. Je ligt letterlijk naar de sterren en het heelal te turen. De kinderen en ook wij, vinden dat grandioos.

Je hebt keuze tussen verschillende onderwerpen volgens de interesse en leeftijd van de kinderen. De films duren 1 uur.

Daarna ben je vrij om mee te gaan in de sterrenwacht waar er een zeer interessante uitleg door een “Astroranger” wordt gegeven over de werking ervan.  Bij goed weer kan je s’ avonds door de telescoop naar het heelal kijken.'

De Kattevennen is de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.
Alle info vind je hier

Ondertussen was het tijd voor hapje. Wij kozen om te picknicken in deze prachtige natuur. Je kan zelfs een picknickmand bestellen bij www.visitgenk.be . De mand wordt gratis in Kattevennen geleverd.

'Tijd om de benen te strekken en de kinderen kozen voor de Planetenwandeling. Het bleek moeilijk kiezen tussen de verschillende thema’s: Stenenwandeling,  Planetenwandeling, rangerwandeling of de beestige boelwandeling. Het werd de Planetenwandeling. Het Planetenpad is 1,4 km lang en loopt door de bossen van Kattevennen. Het was goed weer, zeer rustig, en mooi. Zeker een aanrader voor kinderen van alle leeftijden. Onderweg krijg je uitleg op borden over de planeten.

Fietsen en mountainbiken kan je hier ook in elk seizoen. Dat is een tip om eens met de oudere kinderen te doen. De fietsen kan je in de zomer terplaatse huren.

De mini-golf is dan weer voor in de zomer.

Heb je een jarige, dan is het misschien een idee om daar het verjaardagsfeestje te geven. Er zijn verschillende arrangementen.

In de kerstvakantie is er van alles te doen, dus ga zeker eens kijken!'

Wil je de oudere kinderen verrassen op een middagje karten dan kan dit op het Kartingcircuit van Genk in de Damstraat 1 in Genk. Het grootste outdoor-circuit van Europa, ook voor kinderen vanaf 1m25.

Heusden-Zolder

'De volgende dag reden we via kleine baantjes naar Zolder. Ongelooflijk hoe mooi ons landje is. Telkens zijn we verwonderd.

Iedereen kent het autocircuit van Zolder en voor mijn kleinkinderen was dat een 'verplichte' stop want het zijn fervente race-liefhebbers. Eerst bezochten we de ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder. Hier maak je kennis met het oude verleden van de steenkooltijd. Voor de kinderen is dit een onwerkelijke wereld waar ze alle verbeelding nodig hebben om die toestanden te begrijpen. Alles is zeer goed uitgelegd. Je kan de films bekijken en evengoed het echte gebouw bewonderen.

De mijnterril beklimmen was het volgende dat op het programma stond.. Het is een ongelooflijk mooi stuk “gemaakte” natuur met een enorm vergezicht. Daar kan je je met kinderen van elke leeftijd eens goed uitleven. Iedereen was in zijn nopjes. Goede tip na een volle schoolperiode.

Na de picknick een kleine wandeling in het domein Bovy in Heusden-Zolder.  De kinderwandeling “Martin de Ijsvogel” is 1,1 km. Het is een echt kleuterpad.

Daarna nog een bezoekje aan het auto-circuit van Zolder en de tijd zat er op.

Die onbekende streek nodigt zeker uit voor een volgende ontdekkingstrip. Tijdens de week zijn er op verschillende plaatsen multi-culturele markten en kan je volop shoppen.'

Merci Micheline voor al jouw tips, we nemen ze zeker mee naar onze volgende uitstap richting Limburg!


Tips nodig om te overnachten, te eten of te drinken?
 

LOGEMENT

*Hotel Atlantis Genk  Fletersdel 1

Zeer rustig hotel met privé parking, op 3 km van Genk.

*Wij overnachtten met de camper op de parking van Kattevennen. Er zijn 7 plaatsen beschikbaar. Wel altijd even op de site checken voor de beschikbare plaatsen want er zijn dikwijls activiteiten.

*Hotel-restaurant De Pits Sterrenwacht 143 Heusden-Zolder

ETEN EN DRINKEN

*In het centrum van Genk word je verwend door de vele kleine restaurants. Keuze in overvloed en overal zijn de kindjes welkom. Echt Limburgs onthaal.

*In Heusden-Zolder vind je:

*Domein Bovy Galgeneinde 22

*Fietscafé Brasserie De Pits Sterrenwacht 143 Heusden-Zolder

BEREIKBAARHEID

Heusden-Zolder en Genk zijn goed bereikbaar met de trein.

HIER VIND JE EEN HANDIG KAARTJE MET ALLE STOPS DIE MICHELINE EN HAAR FAMILIE MAAKTEN.