Getest en goedgekeurd : een namiddagje naar de Palingbeek

De andere kant

We gingen op een zaterdagnamiddag richting Palingbeek. Een redelijk groot (naar West-Vlaamse normen) Provinciaal Domein in de omgeving van Ieper. Palingbeek heeft een redelijk toeristisch stuk dat heel bekend is hier in de streek. Je kan er wandelen, picknicken, er zijn speelpleintjes te ontdekken met de kinderen en je kan er ook iets drinken in de cafetaria. Maar dit keer kozen wij voor de andere kant van Palingbeek, startend vanaf de parking van het bezoekerscentrum. Enfin, we waren de parking voorbij gereden en parkeerden een beetje verderop, maar we zijn er ook geraakt.

 

Palingbeek

Leuke wandeltochten voor gezinnen

Het provinciedomein voorziet een aantal leuke wandeltochten voor gezinnen. Wij kozen voor de Vleermuizensafari. In deze safari ga je op zoek naar de Bat Five, in plaats van de Big Five in Afrika (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard, buffel). Wij hebben geen levende vleermuizen gespot, maar we gingen dan ook overdag, tijdens hun periode van winterslaap. 

Voor 4 euro kan je een rugzakje ophalen met daarin het opdrachtenboekje, een diploma, een uitknipbare vleermuis, een potlood en een badge. Die haal je gewoon op bij de start in het bezoekerscentrum. Ik had wel eerst de openingsuren gecheckt (thank god for that) want het bezoekerscentrum is niet altijd open tijdens de weekends. Maar je kan de rugzakjes ook kopen in de toeristische dienst op de Markt in Ieper. En dat is daar zo goed als altijd open! 

Onderweg van Ieper naar Palingbeek werd er op de achterbank al heel wat gelezen in de opdrachtenboekjes. De dochters waren al enthousiast. Ik moest enkel nog eens bevestigen dat de vleermuizen nu in winterslaap zijn en dat ze dus niet in onze haren zouden vliegen. 

De wandeltocht is maar 3 km lang. Wij deden er toch een dikke 2 uur over, omdat de dochters de opdrachten telkens wilden uitvoeren. Op een aantal plekken hangen kastjes met vleermuizen in. Daar zijn dan meestal ook opdrachten aan gekoppeld. Gaande van dingen verbinden, plaatjes kleuren (kan ook achteraf), kruiswoordraadsel invullen tot actieve opdrachten in het domein zelf, zoals om het vlugst het brugje over lopen. Ik moet u zeker niet vertellen dat de vader zich niet wou laten doen en deze wedstijd won? 

De opdrachtjes vormen een leuke meerwaarde, maar eigenlijk is het ook leuk om daar gewoon te gaan wandelen. De paadjes lopen vaak gewoon door het bos, met stukken waar je de bergjes op en af mag lopen. We deden dus echt van hossen in de bossen! Zorg wel zeker voor schoenen die vuil mogen zijn. Mijn oudste dochter wou mij niet geloven en weigerde haar bergschoenen aan te doen. Met als resultaat dat haar sportschoenen straks nog een rondje wasmachine mogen doen. 

Wij kwamen op onze wandeling nergens de cafetaria tegen, wat ik eigenlijk ook wel goed vond. Want anders wordt er gezeurd, geef ik toe en eindig ik dan zelf met een pannenkoek voor mijn neus. Dit keer was er geen aanleiding tot zeuren, hoera!
Wat wij hier wel altijd doen bij wandelingen, is de dochters thuis een rugzakje laten maken. Daarin zit een fles water, wat koekjes en wat fruit. Dit keer ging alles gewoon in de vleermuizenrugzak. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun gerief, dragen alles zelf en kiezen ook gewoon zelf wat ze wanneer eten. Geen ‘ik heb honger’ of ‘ik heb dorst’ onderweg."

Nog een leuk ideetje in de Westhoek

Plan je voor of na Palingbeek ook nog wat tijd in Ieper? Dan kan ik zeker het nieuwe Yper Museum aanraden. Hier leer je op een interactieve manier meer over de geschiedenis van Ieper. De kinderen krijgen een armbandje en kunnen ook in het museum op zoek gaan naar de verstopte katten. 

Een wandeling op de Vesten kan je ook op het programma zetten. De kinderen kunnen vrij rondlopen op de oude muren rond Ieper. En tussendoor kom je ook een aantal speelpleintjes tegen. 

Never a dull day in de Westhoek!