Getest en goedgekeurd: op citytrip naar Limburg

Om aan het eind van de zomervakantie dat verslavend vakantiegevoel nog wat vast te houden, trokken we naar de andere kant van het land, naar het altijd-mooie Limburg. En hoe konden we dat beter doen dan met een bezoekje aan Hasselt en Sint Truiden. Lees maar verder wat we er allemaal ontdekten ! 

Aangezien Limburg voor ons nog een zo goed als blanco kaart is, waren we er gerust op dat we dit vakantiegevoel daar aan de andere kant van het land wel zouden vinden.
En we hebben geen ongelijk gekregen.
 

Hasselt Heeft Het

Er stond veel op planning en de tijd was wat beperkt, dus besloten we al gauw om ergens ter plaatse – en liefst in de stad zelf – een hotelletje te boeken.
We vonden een geschikte overnachting in het Hasseltse Holiday Inn. We kregen waar we op gehoopt hadden: een heel goede nachtrust met een ontbijtbuffet om ‘U’ tegen te zeggen (aanrader !! – kan je ook gaan als je er niet overnacht) en natuurlijk gewonnen tijd om ons in de stad onder te laten dompelen.

Warme ontvangst

Eenmaal aangekomen in de stad, konden we het niet laten om de koffers ongeopend te laten en meteen de stad in te trekken. We keken onze ogen uit. Wie had gedacht dat er op een vrijdagavond zo een gezellige sfeer hing in h.e.e.l de stad. Zelfs in de kleinste steegjes zagen we goed gevulde terrasjes, overal weerklonk vrolijke muziek en getater. Van een warme ontvangst gesproken.
Het zal niet verwonderen maar Hasselt is doorspekt met Italiaanse restaurants. Wij kozen voor Il Colloseo en waanden ons onmiddellijk terug in Italië.
 

Hasselt
Hasselt

Stadswandeling


Na een stevig ontbijt, was het tijd om de stad echt te verkennen.
We hadden op voorhand de stadswandeling ik zie, ik zie wat jij niet ziet uitgezocht die ons doorheen de Jeneverstad zou loodsen. Bij deze wandeling hoort een geluidsverhaal van Ed Franck en Kolet Janssens. Dat kon niet slecht zijn.


Deze gids kan je ofwel zelf downloaden op de site van Erfgoed Hasselt, of je kan die ophalen in het Stadsmus. Wij kozen voor dit laatste en zo kregen we elke een tablet waarop we het verhaal konden afspelen. We hoopten dat we via de tablet ook wat extra beeldinformatie zouden krijgen, maar dit was niet het geval. Het is dan ook voldoende om slechts enkele tablet te huren. We konden perfect samen luisteren.


Het verhaal en de wandeling zitten heel goed in elkaar. Zonder dat we het doorhadden, liepen we toch enkele kilometers door straten en steegjes en werd ons op een 16-tal plaatsten een heel fijne anekdote of een leuk weetje achter een beeld, een gebouw of een locatie meegegeven. En de kinderen, die dienden na elk fragment een vraagje op te lossen en konden zo een leuke attentie verdienen.
Deze wandeling is zeker een aanrader. We kwamen op plaatsen waar we anders misschien gewoon voorbij gelopen zouden zijn en we hoorden waar we zelf niet achter gekomen zouden zijn. TOP !


Hasselt is een heel warme stad. Het is een stad waar iedereen tegen iedereen gedag zegt. Geen wonder dan ook dat we er ons onmiddellijk thuis voelden. Gaan we nog terug ? Ab-so-luut !


De nieuwe slagzin voor Hasselt (Hasselt Heeft Het) dekt de lading.


Maar na de wandeling moesten we door; Sint-Truiden lonkte.
 

Hasselt
Hasselt

Op naar Sint -Truiden - De stad van de Heilige Trudo

Van de ene hoofdstad naar de andere dus. Van de hoofdstad van Limburg naar de hoofdstad van Haspengouw. Sint-Truiden kan je niet vergelijken met Hasselt. Niet nodig ook want elke stad heeft zijn eigenheid en zijn kwaliteiten.
Zo mondain en levendig Hasselt soms is, zo ingetogen en rustig is Sint-Truiden.Abdijtoren


Om een goed zicht te hebben over een stad, moet je eigenlijk de stad eens van bovenaf zien. Wij klommen hiervoor op de Abdijtoren.
Na een klim van ongeveer 200 treden die op een originele manier rond en doorheen de toren zitten, kom je boven op een uitkijkplatform. We lazen nadien dat dit de toren van de abdij was die de edelman Trudo (naar wie de stad vernoemd is) eeuwen geleden gebouwd heeft.
Vanop de toren kan je heel goed zien dat Sint-Truiden omgeven is door velden waar de o-zo gekende fruitbomen weelderig groeien en bloeien. Niet voor niets staat aan de rand van de stad de grote en bekende fruitveiling ! En ja, voor de liefhebbers, we hadden ook een zicht op het stadion van STVV.
Let wel: een kaartje voor de klim konden we niet aan de toren zelf kopen. We moesten hiervoor naar de Toeristische Dienst. Koop dit zeker voor 17uur, anders kan je er niet meer op. Jammer want het zicht met de ondergaande zon, moet fantastisch zijn.

BEKLIM DE ABIJTOREN
 

Sint Truiden - zicht vanop de Abdijtoren
Sint Truiden - zicht vanop de Abdijtoren

Minderbroeders

Ondanks het feit dat er vandaag de dag geen Minderbroeder paters in Sint Truiden zijn, is de site van deze Orde er nog steeds. Nee, je kan helaas niet in de oude gebouwen waar de pater verbleven; misschien komt dit nog wat, nu de paters allemaal de site verlaten hebben, denkt men in Sint Truiden na over de herbestemming.
We konden wel in het museum De Mindere en leerden zo meer over het verhaal van Fransiscus van Assisi, de stichter van de Minderbroederorde. Zo kwamen we ook te weten dat deze orde voor de mannen ook een vrouwelijke tegenhanger had, de Claryssen; of hoe alles met alles op de een of de andere manier samenhangt !

De kinderen vonden alvast via een smaakroute de weg doorheen het museum. Voor hen nog een extra’tje, zij konden dit als monnik doen, blootvoets was ook een optie… wij hadden in elk geval een vrijwilliger ! Nadien hingen we de pij terug aan de haak en keerden we moe maar tevreden terug huiswaarts.
Innerlijke mens
O ja, in Sint Truiden werd de innelijke mens ook wat aangesterkt. We aten een snelle had op de markt. Keuze te over. Wij kozen snel voor Roasties Bar en ontdekten zo wat een ontplofte kip is en ja, het was lekker.

ALLE LEUKE ACTIVITEITEN IN DE PROVINCIE LIMBURG VIND JE HIER

Meer weten over Katrien? Op haar blog ontdek je tal van leuke uitstapjes die je ook kunnen inspireren.

Sint Truiden - Museum De Mindere
Sint Truiden - Museum De Mindere
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.