Getest en goedgekeurd : verrassend Koekelare

Op de grens tussen het Brugs Ommeland, de Kust en de Westhoek ligt het idyllische, rustige maar toch zeer verrassend Koekelare. Wie Koekelare nog niet kent, moet er beslist eens naar toe. Voor elk wat wils, of je nu houdt van natuur of cultuur.

Onze ontdekkingstocht begint logischerwijs bij de toeristische dienst. Deze bevindt zich in de gebouwen van de ouder Brouwerij-Mouterij Christiaens. Nee, een brouwerij vind je er niet meer maar de site werd wel prachtig gerenoveerd en niet alleen de toeristische dienst vindt er onderdak , maar ook enkele musea en een bistro. 

Een hartelijke dame achter het loket brengt ons wegwijs in de mogelijkheden om de streek te verkennen. En zij die de streek op 2 wielen willen verkennen, worden niet vergeten. Bij de toeristische dienst kan je ook fietsen huren. Best wel makkelijk!'

 

Koekelare - Fransmansmuseum - Kathe Kollwitzmuseum
Koekelare - Fransmansmuseum - Kathe Kollwitzmuseum

Onze hotspots voor Koekelare

Natuur

Fietstocht

Een streek per fiets verkennen doen we helaas veel te weinig. Als gezin van 5 is het ook niet makkelijk om de eigen fietsen mee te nemen. Nu we hebben ervaren hoe makkelijk en leuk het is om ergens ter plaatse gewoon fietsen te huren, zullen we dit ongetwijfeld wel vaker doen. 

Want eenmaal op een stalen ros en met de wind in de haren, kan je niet anders dan te genieten van de vergezichten die je al rijdend tussen de aardappel-, wortel- of spruitjesvelden gratis en voor niets krijgt. 

Wij deden de uitgestippelde fietstocht van de zomerzoektocht ‘Koekeare op (be)zoek bij Diksmuide’; al beperkten we deze wel tot het grondgebied van Koekelare. Het deel op het grondgebied van Diksmuide zal voor een volgende keer zijn. Zoals gezegd…ken je pappenheimers… de volle 40 km zou een beetje te hoog gegrepen zijn voor de kinderbeentjes. 

De fietstocht is een aanrader. Je kan ook niet verloren rijden. Je rijdt van knooppunt naar knooppunt. Makkelijker kan niet. 

  

Het Motepark

Vlak achter de site van de brouwerij Christiaens op de markt van Koekelare, ligt het Motepark. In dit 6 ha grote park, vind je – naast enkele kunstwerken, ook een grote visvijver waar er steevast enkele vissers hun geluk aan het beproeven zijn. 

Terwijl de kinderen groot of klein zich uitleven op de grote speelplein, konden de grote mensen hun kroost in de gaten houden vanop een van de vele bankjes onder de bomen of genieten van een koffietje in het cafetaria van het park.  En voor de kinderen is er nog een extraatje, zij kunnen op zoek gaan naar het beruchte Motespook. Er werd speciaal hiervoor een speurtocht uitgestippeld. Keuze te over dus. 

De Swal

Even buiten het centrum, ligt de klein natuurgebied met de unieke naam De Swal. 

Het is eventjes zoeken naar de ingang van dit gebied maar je moet eigenlijk gewoon zoeken naar een klein poortje aan de kruising tussen de Swytswal en de Eikendreef. Klinkt eenvoudig en is het ook. Dit natuurgebied is eigenlijk een vochtige hoogweide waar tal van bloemen, planten en insecten allerhande hun habitat hebben. 

Helaas waren we een paar weken te laat om het prachtige tapijt van orchideeën te bewonderen. Nu, ook zonder die orchideeën is het gebied een bezoekje waard. 

Budopad in het Arboretum 

In het Arboretum van Koekelare werd recent een Budopad aangelegd. Klinkt misschien niet bekend in de oren maar ‘budo’ verwijst eigenlijk de Japanse gevechtssporten en dit dekt meteen de lading van het pad. Het Budopad is een activiteitenpad geïnspireerd op deze Japanse gevechtsporten. Doorheen dit arboretum konden de kinderen zich uitleven op de verschillende stopplaatsen: klimmen als een kungfukat; sluipen als een wezel; trappen tegen een boom als een echte karatekid;… Heel leuk om doen! 

Nog leuk om te weten: In dit arboretum, dat pas na de 2de wereldoorlog aangelegd ter vervanging van het door die oorlog teloorgegane Arboretum van Vloethemveld, zouden wel 140 boomsoorten staan. Nee, wij hebben ze niet geteld…  muide

Koekelare - De Swal
Koekelare - Budopad
Koekelare - arboretum

Cultuur

Pal in het centrum van Koekelare bezochten we twee heel interessante musea. 

  • Fransmansmuseum

In dit recent vernieuwde museum wordt het zeer interessante verhaal verteld van de Belgische seizoenarbeiders die in de jaren 60 van de vorige eeuw naar Frankrijk trokken om daar vooral in de suikerbietencampagne te werken.

Het verhaal van de Godverdommes of de fransmannen wordt heel bevattelijk weergegeven. Het verhaal van deze arbeiders krijgt extra kleur door de verhalen die via de audiogids worden verteld.

Wij als Kortrijkzanen kennen natuurlijk wel het niet te negeren standbeeld van de Sjower aan de E17, maar in het Fransmansmuseum kwamen we nu het verhaal achter deze grensarbeider te weten; een verhaal van hard labeur, van afzien en zelfopoffering. 

En voor de liefhebbers is er nu tot het eind van deze maand een tijdelijke tentoonstelling over de West-Vlamingen in de Tour de France. 

 

  • Käthe kolwitzmuseum

Käthe Kolwitz is natuurlijk een naam die klinkt als een klok. Het verdriet dat deze moeder heeft moeten dragen door het verlies van haar zoon is heel beklijvend weergegeven is het overbekende standbeeld van het treurend echtpaar op het kerkhof van Vladslo. Maar in Koekelare kan je heel wat houtskooltekeningen van deze getormenteerde kunstenares aanschouwen. 

Deze tekeningen, samen met het verhaal van haar lijden, blijft aan de ribben kleven.
 

De innerlijke mens

Tijdens het ontdekken van Koekelare, moest ook de innerlijke mens gesoigneerd worden. 

Wij gingen een hapje eten op het zonnige terras van de Hertog van Arenberg. Niet alleen het eten werd bijzonder gesmaakt maar ook het feit dat dit pand een rijke geschiedenis heeft tot ver in de 17de eeuw, kon ons bekoren. 

Na de fietstocht  genoten we op het aangename binnenplein van de brouwerij, in de Inktpot, van een koffietje en de obligate lokale gisting ‘Couckelaerschen Doedel’ . 

Koekelare - Fransmansmuseum
Koekelare - Fransmansmuseum

Wat vonden we ervan?

Koekelare heeft ons bijzonder aangenaam verrast. Het is zeker een aanrader voor een dagje uit in de Westhoek.'

Tip: Volg de avonturen van Katrien en haar gezin op haar blog! Zij bezocht eerder al het KOEKELARE – Käthe Kollwitz – Fransmansmuseum.

 

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.