HIPPO.WAR: Oorlogspaarden in de Waregemse hippodroom

Waregem zonder paarden, dat is zoals spaghetti zonder kaas of een café zonder bier. Op 30 augustus 1847 vond onder massale belangstelling de eerste Waregem Koerse plaats. Vanaf dat moment verzamelen meer dan 35.000 mensen zich elk jaar op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus in de Waregemse hippodroom om de paarden over de Gaverbeek te zien springen. Sinds 2017 kan je heel het jaar door een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum HIPPO.WAR. In dit gratis museum kom je meer te weten over de rol van het paard en de Amerikanen in WO I.

HIPPO.WAR

De rol van het paard tijdens WO I

In het eerste deel van het bezoekerscentrum kom je meer te weten over het belang van het paard tijdens WO I. Tussen 1914 en 1918 speelden deze dieren immers een grote rol. Ze zorgden voor bevoorrading en stonden hun soldaten bij in de strijd. Wisten jullie trouwens dat tijdens deze periode zo goed als alle paarden in privébezit werden opgeëist voor de strijd? Toen dit aantal nog onvoldoende bleek, werden er zelfs vrachtschepen vol paarden vanuit Amerika aangevoerd.
Uitzicht hippodroom
Zaal 1
Wij hadden het geluk om het museum te mogen verkennen samen met Linda, een Waregemse stadgids. Ze wist zowel mezelf als de kinderen te boeien met heel wat interessante weetjes over de paarden in de oorlog. Gasmaskers voor paarden, een uitgestald paardenskelet en een nagebouwd paardenhospitaal, je kijkt je ogen hier uit. Neem ook zeker de tijd om even op het balkon te wandelen waar je een mooi uitzicht hebt over de hippodroom. Met een beetje geluk zie je, net zoals ons, paarden trainen.
Paardenhospitaal
Paardenskelet
Sinds 2022 kan je in een aparte zaal zaal via een audiogids het verhaal van het paard Woody volgen. Volg het spoor van hoefijzers door de ruimte en hou even halt bij de zes luisterstations. De stemmen van o.a. Dimitri Leue en Joke Emmers nemen je mee in het bijzondere verhaal van dit oorlogspaard. Door de combinatie van liedjes en tekst, is dit trouwens een aanrader voor jong en oud.

De Amerikanen in WO I

In de tweede zaal van HIPPO.WAR kom je meer te weten over de rol van de Amerikanen in de bevrijding van de regio rond Waregem tijdens WO I. Je vindt er vooral dagelijkse gebruiksobjecten en kledij van de soldaten uit die tijd. Daarnaast kan je op de interactieve schermen ook meer te weten komen over de verschillende soldaten die op het Amerikaanse kerkhof verderop begraven liggen. Wist je dat je in Waregem zelf het graf van een Amerikaanse soldaat kan adopteren?
Gids
Zaal 2
Wil je na je bezoek even de benen strekken? Volg dan het 1,8 km lange stoepnagelpad naar de Amerikaanse begraafplaats verderop. De 411 stoepnagels, die je de weg wijzen, staan symbool voor de 368 begraven en 43 vermiste soldaten.
Amerikaans kerkhof
Speurblaadjes

HIPPO.WAR met kinderen

Met kinderen naar het museum? Ja, dat doen wij wel vaker en nee, dat hoeft zeker niet saai te zijn! Bezoekerscentra zoals HIPPO.WAR zijn het levende bewijs dat de interesse van kinderen hier wordt aangewakkerd en dat zij staan te springen om thema’s op een interactieve manier te ontdekken. Naast het luisterspel, dat heel toegankelijk is voor kinderen, valt er voor hen nog heel wat meer te beleven.
Quiz
speurblaadjes
In beide zalen zijn er speurblaadjes beschikbaar in een kleuter- en lagere schoolversie. Hiermee kunnen de kinderen op hun eigen tempo op zoek gaan naar de oplossingen en leren ze op een speelse manier het museum kennen. Daarnaast vinden ze het zeer leuk om naar verhalen te luisteren, of een foto te nemen in de photobooth. Om het bezoek af te sluiten deden wij wel drie maal de interactieve quiz. Zoveel mogelijk juiste antwoorden geven op het grote scherm in wedstrijdvorm was hier dus echt een schot in de roos.
Zadels

Praktisch

  • Bezoekerscentrum HIPPO.WAR bevindt zich op de tweede verdieping van het tribunegebouw op de Gaverbeekhippodroom. Parkeren kan vlak voor het gebouw en je kan in de ingang de lift nemen naar het tweede verdiep.
  • HIPPO.WAR is open van woensdag tot en met zondag (ook op feestdagen) tussen 14 en 18 uur. Van halverwege augustus tot halverwege september sluit het museum zijn deuren om plaats te maken voor Waregem Koerse.
  • Een bezoek aan HIPPO.WAR is volledig gratis.
  • Het bezoekerscentrum is onbemand. Je kan dus tijdens de openingsuren gewoon langsgaan. Audiogidsen en speurblaadjes liggen aan de ingang en kan je gewoon meenemen.