Met je kleine ridders en prinsessen naar het Kasteel van Beersel

Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw. Hoog tijd om dit eens uit te testen met onze kleine ridders en prinsessen! 

kasteel van Beersel

Zoektocht voor kinderen in en rond het Kasteel van Beersel

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke activiteit om met de kinderen te doen, dan is een half dagje naar het Kasteel van Beersel misschien wel een goed idee! Misschien is het extra leuk om net als ons Milleke nog een zwaard en een schild te knutselen thuis zodat je kind zich helemaal kan inleven. Of misschien heb je nog wel een leuk ridder-of prinsessenkostuum thuis liggen?

Want....een bezoekje aan het Kasteel van Beersel is echt super om met gans je gezin te doen. Wanneer je aan het onthaal arriveert, vraag je best eerst naar de schattenzoektocht die kinderen kunnen doen in en rond het kasteel aan de hand van foto's en raadsels. Aan de hand van leuke opdrachten zijn ze wel eventjes zoet. 

kasteel van Beersel

Ervaar hoe het was om te leven in de middeleeuwen

Wist jij trouwens dat het kasteel van Beersel, een waterburcht, één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land is? Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw. Door de eeuwen heen kende dit waterslot een zeer bewogen geschiedenis. Als bezoeker ervaar je meteen hoe men leefde in een middeleeuws, versterkt kasteel. 

Fijn weetje! In 1999 nam het gemeentebestuur van Beersel het beheer van het kasteel over van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België via een erfpachtovereenkomst. Hoofddoel is het herstel, de renovatie en verdere verbeteringen aan het kasteel. Sinds 2008 wordt het kasteel in verschillende fases gerenoveerd. 

Wanneer je rondloopt in het kasteel ervaar je echt de sfeer van weleer! Je probeert je in te leven hoe het was om hier vroeger rond te lopen en je ervaart echt hoe het was om toen te leven. 

kasteel van Beersel

Een QR-audiotour in het kasteel

Ook voor de mama's en de papa's is het interessant gemaakt want in en rond het kasteel bevinden zich verschillende panelen met afbeeldingen en taalgebonden QR-codes. Door de QR-codes te scannen, krijg je audiofragmenten te horen waarin de geschiedenis van het kasteel tot leven komt. De foto’s en prenten op de panelen zijn een visuele aanvulling op deze audiotour.

Tip: Voor een optimale beleving raden we aan om je smartphone en je oordopjes mee te nemen.

kasteel van Beersel

Kraak ondertussen de code in en rond het Kasteel

En terwijl jij het gat in je cultuur aan het dichten bent, probeert je kroost de muzikale code te kraken. In en rond het kasteel vind je opdrachten en kan je letters verzamelen om de muzikale code te kraken.

En ja hoor, ze hebben het codewoord gevonden en kregen aan het einde van ons bezoek een leuk souvenir! 

Tip: het Kasteel van Beersel doet ook mee met de Archeologiedagen. Want archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze vertellen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit. Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan nog meer leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Ga zeker eens kijken naar alle activiteiten tijdens Archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober 2021.