Met tieners op trot in Noord-Limburg – gegarandeerd een dagje vol geschiedenis, kunst en avontuur

Onthaasten in Limburg… als dat niet als muziek in de oren klinkt, weten we het niet meer. Dit keer pikten we er het uiterste noorden van Limburg uit en maakten er ineens een paar dagen van. 

We bladerden door de Riebedebie-pocket (als je deze bron van uitstap-inspiratie nog niet hebt liggen, wordt het hoog tijd om die in huis te halen 😉 ) en stelden een dagje vol geschiedenis, cultuur en ontspanning samen. Deze combo werd een voltreffer worden bij onze tieners. Dus, zet je schrap voor een drukke dag!

Halte 1: Liberation Front in Leopoldsburg

Onze dag begon in Leopolsburg. In het gloednieuwe museum Liberation Garden werden we naar de Tweede Wereldoorlog gekatapulteerd. Wist je trouwens dat de omgeving van Leopoldsburg in deze oorlog gekend was als ‘de Oosthoek’ en dat er meer dan 100.000 gesneuvelden hun laatste rustplaats hebben gevonden? 

Liberation Garden ligt op de site van het Kamp van Beverlo, beter bekend als het oefenkamp van tienduizenden Duitse soldaten. Hier liep het front tegen het einde van de oorlog vast, wat meteen de reden is waarom op deze plaats het zaadje van Operation Market Garden begon te kiemen. 

De belangrijke rol die Leopoldsburg in de Tweede Wereldoorlog gespeeld heeft, wordt in Liberation Garden verteld. Niet op een saaie, droge manier maar door de mensen die het zelf meemaakten. Je loopt als bezoeker dus even mee in de voetsporen van bijvoorbeeld een verzetsstrijder, een kind of een Duitse soldaat.

De twee uur die we in dit museum rondliepen, zijn echt voorbij gevlogen. 

liberation garden
liberation garden
liberation garden
Liberation Garden

Stop 2: Belgische en Duits Kerkhof

Als perfecte aanvulling op het bezoekje aan Liberation Garden, trokken we ook even naar het Belgisch militair kerkhof dat letterlijk naast het museum ligt. 

Nadien reden we enkele kilometers verder richting Lommel om daar even rond te dwalen op het Duits Kerkhof. Hier liggen niet minder dan 44.000 Duitse gesneuvelde soldaten. Zeer indrukwekkend.

Belgisch Kerkhof Leopoldsburg
Duits kerkhof Lommel

Stop 3: Het Glazen Huis in Lommel

Genoeg over de oorlog. 

Onze volgende stop was er eentje vol breekbare kunst. We trokken namelijk naar het Glazenhuis in hartje Lommel. 

De naam dekt hier perfect de lading. In het Glazenhuis draait alles rond de kunst van het glasblazen. Als je geluk hebt, kan je zelfs glasblazers aan het werk zien. Helaas Pindakaas, toen wij er waren, was er niemand aan het werk, maar dat wisten we op voorhand. 

Er liep wel een heel coole expo met een bijzonder catchy titel ‘The Holy Grail’. Deze titel verwijst naar de heilige graal voor de glasblazers: het boek Advanced Glassworking Techniques van Edward Schmid. Waarom dit werk ook leuk is voor niet glasblazers? Omdat het op een fantastische manier is geschreven: met de hand (for real??) én het vol staat met keileuke tekeningen én met een dikke portie humor overgoten werd. 

Die Schmid is trouwens de eerste die het aangedurfd heeft om een handboek voor glasblazers te maken. Ze zijn er in Lommel dan ook terecht bijzonder fier op om hem in deze expo centraal te stellen. 

Er staan natuurlijk ook tal van leuke glaskunstwerken. Voor de tieners sprong – uiteraard – hun favoriete maaltijd uitgevoerd in glas in het oog. Twee keer raden wat dit dan wel was… 

GlazenHuis Lommel
GlazenHuis Lommel

Stop 4: Lago Pelt - Avontuurlijk Zwemmen

Na al dat leren en bewonderen was het zwemtijd! 

We trokken hiervoor naar Lago Pelt, oftewel, de plek waar het voor de Lago zwembaden allemaal begonnen is. 

Alles wat je in een Lago zwembad vindt, is hier ook te vinden: een ongelofelijk aantrekkelijke wildwaterbaan, een golfbad en twee glijbanen (met of zonder band). De tieners konden hun overtollige energie zonder probleem kwijt. Natuurlijk konden we ook gewoon rustig wat baantjes zwemmen of (enkel voor +16) lekker ontspannen in de wellness. Na een dag vol geschiedenis, cultuur en kunst is er niets beters dan een verfrissende duik en de warmte van de hamam of sauna 😉.

Na het zwemmen genoten we in het restaurant niet alleen van een hapje en een drankje maar ook van het zicht op het zwemparadijs.

Lago Dommelslag
Lago Dommelslag
Lago Dommelslag
Lago Dommelslag

Wat vonden de tieners ervan?

Noord-Limburg heeft onze verwachtingen volledig ingelost. We hadden een dagje vol boeiende geschiedenis, interessante cultuur en een vleugje recreatie verwacht en dat hebben we inderdaad gekregen.

Dus pak je tieners bij de lurven en sleur hen van achter de spelconsole (been there, done that) en ga op pad voor een dag vol ontdekkingen in Noord-Limburg!

Vlaanderen Vakantieland: tips voor een overnachting in Noord-Limburg

Hotel

De Boskar Pelt (Pelt)

Corbie Lommel (Lommel)

Hotel Carré (Lommel)

Hotel Lommel Broek (Lommel)

 

B&B

De Floreffe (Pelt)

 

Vakantiewoning

‘t Hamuzement (Ham, omgeving Leopoldsburg)

Hoevetoerisme Op’t Zand (Sint-Huibrechts-Lille, Pelt)

De Brugdraaier (Pelt)

Vakantiewoning Pelterheggen (Pelt)

 

Camping

Camping De Ballasthoeve (Overpelt, Pelt)

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.