Ontdek 3 spannende musea in De Panne: Een dag vol cultuur, oorlog en waterwinning

Starten met een brokje cultuur

We begonnen onze dag bij het Cultuurhuis Scharbiellie. Dit museum bevindt zich in een mooi gerenoveerd gebouw en biedt enkele fijne tentoonstellingen aan. We waren vooral onder de indruk van de expo rond Paul Simpelaere met enkele unieke stukken die hij had meegebracht van zijn reizen naar Papua-Guinea en de tijdelijke tentoonstelling met werken van Patrick Lepla. Ongelofelijk om te zien welke mooie werken je kan maken met enkel Bic-balpennen!

Het Museum Cabour WOII & 2/4 Lansiers

Het Museum Cabour WOII & 2/4 Lansiers is een uniek museum dat de geschiedenis van het 2e en 4e regiment Lansiers belicht, evenals de gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog die een impact hadden op onze regio. Het museum is gelegen aan de rand van de Cabourduinen en biedt een boeiende en educatieve ervaring voor jong en oud.

We bezochten het museum met onze kinderen en waren meteen onder de indruk van de collectie. De originele tank, die voor het museum staat opgesteld, trok meteen de aandacht van onze kinderen. Het was indrukwekkend om te zien hoe groot en krachtig dit voertuig was!

Binnenin het museum werden we verwelkomd door vriendelijk personeel dat ons uitleg gaf over de geschiedenis van het museum en de collectie. De collectie van het museum is zeer uitgebreid en omvat onder meer uniformen, wapens, foto's en documenten. Het was interessant om te leren over de geschiedenis van het 2e en 4e regiment Lansiers en hun rol in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We hebben ook stilgestaan bij de persoonlijke verhalen van de soldaten en de impact van de oorlog op de lokale bevolking.

Onze kinderen vonden vooral de interactieve tablets erg leuk. Hiermee konden ze zelfstandig door het museum wandelen en de objecten bekijken. Het was een leuke manier om hen te laten leren over de geschiedenis van de regio in de oorlogsjaren.

Al met al was ons bezoek aan het Museum Cabour WOII & 2/4 Lansiers een boeiende en educatieve ervaring. Het museum biedt een interessante kijk op de militaire geschiedenis van de regio en is zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent.

de panne

De geboorteplaats van de waterwinning

Het domein Cabour is niet alleen bekend vanwege zijn strategische ligging tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook vanwege de belangrijke rol die het heeft gespeeld in de waterwinning. We brachten een bezoek aan het Museum van de Waterwinning op het domein Cabour en werden ondergedompeld in de geschiedenis van de waterwinning in deze regio.

Het museum is gevestigd in een oud pompstation en biedt een uitgebreide collectie van oude materialen die werden gebruikt voor de waterwinning. We konden er tal van interessante objecten bewonderen, zoals oude pompen, buizen en filters. Het was fascinerend om te zien hoe de technologie door de jaren heen is geƫvolueerd en hoe men erin slaagde om steeds meer water te winnen en te zuiveren.

Naast het museum konden we ook genieten van de rust en de prachtige omgeving van het domein Cabour. Het was heerlijk om even uit te waaien en te genieten van de natuur en het groen om ons heen. Het was een perfecte combinatie van geschiedenis en natuur, en we hebben genoten van onze bezoeken aan deze musea in De Panne.