Op ontdekkingstocht in het Stadsmuseum van Lier

Midden in het centrum van Lier, in één van de statige rijhuizen langs de Florent Van Cauwenberghstraat, kan je het Stadsmuseum vinden. Hier kom je op een interactieve manier meer te weten over het Lier van vroeger en nu. Je leert er van waar dat 'Lierke Plezierke' nu juist komt en de kinderen kunnen zich uitleven op één van de vele doe-plekken die het museum rijk is. 

Lierke Plezierke

Zodra we de drempel overstappen, worden we supervriendelijk onthaald door de medewerkers van het museum. We krijgen een kort overzicht van wat we hier in welke zalen terug kunnen vinden en een plannetje om ons op weg te helpen. Het Stadsmuseum vertelt je via verschillende typisch Lierse thema’s meer over de geschiedenis van de stad en zijn inwoners. Zo leerden wij dat de Lierenaars vooral levensgenieters zijn. Pallieteren, genoemd naar het boek van de bekende Lierse schrijver Felix Timmermans, betekent zoveel als genieten van het leven. Ook andere feestthema’s zoals Lierke Plezierke, de optochten met de reuzen en de stoet met het ros Beiaard komen in het museum aan bod.  

stadsmuseum
plattegrond

Het museum spreidt zich uit over drie zalen en is niet chronologisch, maar thematisch opgebouwd. Je kan dus helemaal zelf kiezen welke items je eerst bekijkt. Heel handig met enthousiaste kinderen die onmiddellijk de richting uitlopen van iets wat hen in het oog springt. Het hoogtepunt van het museum bevindt zich immers op het einde van de laatste zaal. Daar kan je een 3D-replica van het mammoetskelet dat in 1860 werd opgegraven in Lier, terug vinden. En die is op zijn minst gezegd indrukwekkend.

Mammoet

Met de kinderen naar het museum

In dit museum hoef je niet alleen te kijken en luisteren, maar je kan er ook zelf aan de slag om op een speelse manier het Lierse erfgoed te leren kennen. Op het familieplan dat je meekrijgt aan het onthaal zie je direct de 14 posten waar er voor de kinderen iets te beleven valt. En ja, ook volwassenen die zich nog even kind willen voelen kunnen zich uitleven. We knutselden onze eigen reus, puzzelden een mammoet in elkaar en waagden ons met naald en draad aan de Lierse kantsteek.

schaduwspel
kantwerk

2 van de doeplekken in het museum verdienen volgens onze kinderen een extra vermelding omdat ze zo leuk waren, dat we er meerdere keren moesten langs passeren. Het huppelpaardje dat de kinderen konden aantrekken laat hen even beleven hoe het voelt om zelf mee te wandelen in een grote stoet. Als tweede konden we ook nog een leuke volkssport uittesten. Bij het struifvogelspel is het de bedoeling dat je de houten vogel aan zijn staart naar achter trekt. Daarna mik je en laat je hem los in de hoop dat zijn snavel zich midden in de roos boort. Je kan het nog het meest vergelijken met de voorloper van het dartsspel. Maar wist je dat in Lier nog de enige overblijvende Belgische struifvogelverening actief is? Je weet dus waar je moet zijn als je deze sport nog even wil uitproberen.

struifvogelspel
huppelpaardje

Voor ons is er geen twijfel meer mogelijk. Dit stadsmuseum verdient zeker een plaats op het lijstje met kindvriendelijke musea in Vlaanderen die je zeker eens moet bezoeken!

Verder op verkenning door Lier

Heb je trouwens na het museum zin gekregen om nog meer van Lier te gaan ontdekken? En mag het deze keer wat actiever zijn? Ga dan zeker eens langs bij Visit Lier voor een van de leuke kinderwandelingen. Ze hebben verschillende versies voor zowel kleuters als lagereschoolkinderen in hun aanbod. Op deze manier kom je op een speelse en tegelijk actieve manier nog meer te weten over de stad en geniet je van het kuieren door één van de vele steegjes.

maquette

Wist je dat...

  • Het museum van dinsdag tot zondag tussen 10 en 17 uur geopend is?
  • Er ook voor de allerkleinsten vanaf 6 maanden een parcours “Schapenwolkje” is voorzien? (Wel op voorhand te reserveren!)
  • Het museum op regelmatige tijdstippen expo’s en activiteiten voor kinderen organiseert? Hou dus zeker hun agenda in de gaten.