Op zoek naar de romantische Bourgondiërs in het Hof van Busleyden - Mechelen

Het Hof van Busleyden is natuurlijk geen onbekende voor ons. Vlak na de heropening van het prachtige 16de eeuwse stadspaleis in 2018 als museum, brachten we er al eens een bezoekje. 

Nu de kinderen heuse tieners geworden zijn, trokken we er nog eens naartoe.

Er loopt nu namelijk een bijzonder aanlokkelijke tijdelijke tentoonstelling over de romantische Bourgondiërs. En die wilden we natuurlijk gaan bekijken.

Hof van Busleyden - Mechelen
Hof van Busleyden

De romantische Bourgondiërs

De tijdelijke expo heeft de ronkende naam ‘Uitbundig verleden. De Bourgondiërs door romantische ogen’. Zoals je weet, hebben we wel iets met die Bourgondiërs (Bart Van Loo to be blamed). We zijn niet te beroerd om op reis speciaal via Dijon naar huis te rijden om daar de Mozesput van Claus Sluter te gaan zoeken of om in het museum van Dijon ons te vergapen aan de pleurants bij het praalgraven van onder andere Filips de Stoute (suckers for history #sorrynotsorry).

Soit, dit alles om te verklaren waarom we zo getriggerd waren door de titel.

En we werden niet ontgoocheld.

Details maken of kraken

Eenmaal afgedaald naar -2, stapten we helemaal niet binnen in een saaie museumzaal! Integendeel. De warmrode gloed van de muren en het zachte vloertapijt gaf onmiddellijk aan dat het goed zat. Dus nee, de aankleding van de ruimte is geen details maar is o zo belangrijk voor de sfeerschepping. Het is duidelijk, dit zijn details die 'maken'. Top.

Zeg geen audiogids tegen dit audioverhaal (dikke duim)

Neergevlijd op de fluwelen museumzetel (rood – uiteraard), luisterden we alvast naar het eerste deel van de audioverhaal. In elk van de vier andere zalen ging het verhaal verder. Op een heel originele manier neemt een kunsthandelaar, kunstkenner en een kunstenares ons mee in hun zoektocht naar dé perfecte schilderijen om telkens de muren van een ander salon van het paleis aan te kleden.

Hof van Busleyden - Uitbundig verleden
Expo Uitbundig verleden

Geschiedenisbad

Zonder dat het opvalt, wordt ook telkens het verhaal van het schilderij verteld. Heel subtiel. Zo kregen we verhalen over Jan zonder Vrees, Jeanne d’Arc, het Gulden Vlies, Johanna de Waanzinnige, Johanna van Castilië, Maria van Bourgondië, de twisten van Karel V met Maarten Luther, … een hele boterham dus. Geen nood, het voelt niet aan als een geschiedenisles maar enkel een warm Bourgondisch bad.

Wat vonden de tieners?

Het feit dat zij het verhaal van de eerste tot de laatste seconde beluisterd hebben én het feit dat zij – wanneer het verhaal over een werk sprak – effectief van hun cozy stoel opstonden om het werk van dichter te gaan bekijken, zegt genoeg. (btw: de geluidsverhalen van Het Geluidshuis hebben ons nog nooit ontgoocheld )

Hof van busleyden - uitbundig verleden
Hof van busleyden - uitbundig verleden

Kubussenparcours voor de jongste

Natuurlijk hebben we ook nog eens de rest van het museum bezocht. Een tweede keer, is natuurlijk anders. Er zijn punten van herkenning maar dat geeft niet. De kinderen wisten nog flarden van het bezoek van drie jaar geleden. Zij gingen dus terug op ontdekking. En de jongste werd ook nog uitgenodigd om het kubussenparcours te ondernemen. Gewapend met een routeplan met 16 luikjes, ging hij in elke ruimte op zoek naar de gouden kubussen waar hij telkens een doe-opdracht kreeg. Hij content, wij content.

Het is en blijft natuurlijk een indrukwekkend renaissance gebouw. Een plezier om naar te kijken.

Hof van Busleyden - Kubussenparcours
Hof van Busleyden - Kubussenparcours
Hof van Busleyden
de stadsbrand van Mechelen

Garage

Als je dat wil, dan kan je met je ticketje van het museum ook een bezoekje brengen aan de kunstgalerij De Garage. Dit galerij vind je aan de voet van de Sint Romboutstoren. Nu loopt daar een expo van de Waregemse Michel Ceulers ‘Comment tuer l’amant de sa femme quand on a été élevé comme moi dans la tradition.’ Een mond vol en eigenlijk best minder luguber als het doet vermoeden. De kunstenaar stelt de klassieke kunst en de relatie die hij er mee heeft, in vraag.

Het is best eens leuk om er rond te lopen.

Effe praktisch

Als we naar Mechelen gaan, parkeren we eigenlijk altijd op de parking Veemarkt. Er zijn misschien parkings die wat centraler liggen (maar, in Mechelen is alles eigenlijk centraal gelegen), maar het is een parking die makkelijk te bereiken is en waar er meestal wel makkelijker een plekje kan gescoord worden dan in andere parkings.

De tijdelijke expo in het Hof van Busleyden loopt nog tot eind februari 2022. De expo in De Garage verandert elk jaar zo een vier à vijf keer.

Een ticketje kost 12 EUR. Kijk gerust op hun site of je in aanmerking kan komen voor een ticketje aan een reductietarief.

Voor de hongerigen onder ons nog dit: er is geen restaurant of café in het museum. Geen paniek, in Mechelen zijn er plekjes genoeg voor een hapje of drankje ;-). We zijn nog nooit met honger of dorst naar huis gegaan ;-) ).

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.