Podcasts om water van in de mond te krijgen… voor een volgend museumbezoek #coronaproof

Geen idee wat te doen komende week om je te ontspannen? Breng dan eens een virtueel bezoekje aan een museum of een stad en als je dan toch niets om handen hebt (of wel iets om handen maar dit kan best met een leuk verhaal erbij), kan je misschien wel een podcast beluisteren die je het water in de mond geeft om er zo snel als mogelijk op uit te trekken.



We vonden alvast een aantal leuke podcasts, lekker toegankelijk voor iedereen!

 

KUNST

Oostende en Compagnie (Radio 1) (8 afleveringen)

Op stap met kunstjournalist Claude Blondeel in zijn geliefde Oostende. In een 8-tal afleveringen worden leuke anekdotes verteld hoe Oostende gelinkt is aan Permeke, Spilliaert of Ensor maar ook over Arno, Hugo Claus of Raoul Servais.

DOET JE VERLANGEN NAAR … een bezoekje aan Mu.zee (Oostende), maar ook aan het Permekemuseum in Jabbeke, het Delvauxmuseum in Koksijde en wie weet (als de renovatie ervan achter de rug is) het James Ensorhuis (Oostende). Dit alles staat alvast op ons to-do lijstje.

***

Mysterieus België (4 afleveringen)

Er zijn in ons land wel wat mysteries die wellicht voor eeuwig en altijd onopgelost zullen blijven. De verdwijning van het paneel de rechtvaardige rechters van het Lam Gods is er ongetwijfeld zo één van. Geschilderd door Van Eyck in de 15 eeuw, een hele omzwerving door Europa achter de kiezen om uiteindelijk in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen te worden en, ondanks verwoede pogingen, nooit teruggevonden te worden. Deze begeesterende podcast neemt je mee in een poging om het paneel alsnog terug te vinden…

DOET JE VERLANGEN NAAR … een bezoekje aan het Lam Gods in Gent, tijdens de tentoonstelling “Van Eyck. Een optische revolutie” moet je naar twee locaties in Gent om de volledige triptiek in originele versie te zien: het MSK (Gent) en de Sint-Baafskathedraal (Gent). De originele binnenluiken bevinden zich in de Sint-Baafskathedraal. De originele buitenluiken en de binnenluiken van Adam en Eva kan je aantreffen in het MSK. Geen nood, de ontbrekende panelen zijn wel in kopie op de twee locaties te bewonderen. De puzzel moet je dus niet zelf maken.

***

Pompidou vanuit Oudenaarde (Klara) (1 aflevering)

Soms kan je zo aan je radio gekluisterd zitten dat je vergeet dat je in je eigen zetel zit. In deze podcast van het Klaraprogramma Pompidou gaan Chantal Pattyn en Nicky Aerts op trot met de museumdirecteur, de curator en de stadsarchivaris van Oudenaarde met de vraag: “waarom een overzichtstentoonstelling van Adriaan Brouwer in Oudenaarde?” Wat heeft die schilder, die toch nu in één adem genoemd wordt met Rubens, Van Eyck of Rembrandt, met Oudenaarde te maken? Dit en nog veel meer krijg je te horen op de podcast.

DOET JE VERLANGEN NAAR … een bezoekje te brengen aan Oudenaarde, waaronder het MOU (Oudenaarde) waar je nu een overzichtstentoonstelling van Adriaan Brouwer kan bewonderen.

***

Ongesigneerd (VPRO) (23 afleveringen)

Ooit al eens beseft dat elk voorwerp dat bestaat, dat nu in je vizier ligt, dat je dagdagelijks, soms onbewust, hanteert, ooit bedacht, ontworpen en geproduceerd werd; van brievenbus, over urinoir, tot een klimiglo of een fietspad. Wel over dit soort design gaat het in deze afleveringen van de podcast.

DOET JE VERLANGEN NAAR … een museum over design zoals onder meer het ADAM in Brussel of het Designmuseum in Gent.

GESCHIEDENIS

Verlies van België (Klara) (5 afleveringen)

Om een klare kijk op de geschiedenis van het ontstaan van België te krijgen, moeten we toch eventjes in de geschiedenis duiken. In deze podcast neemt Johan Op de Beeck je hiervoor bij de hand en dat het een interessante wandeling wordt, is een understatement.

DOET JE VERLANGEN NAAR … naar een bezoekje naar het Belvue-museum (Brussel). Natuurlijk, want dit museum is hét museum als het gaat over de geschiedenis van ons land. En als je gaat, spring dan zeker ook eens binnen in het Paleis van Coudenberg (Brussel)!

***

Johanna en het Gravensteen (Geluidshuis)

Nee, dit is dan wel geen podcast en die is niet gratis maar toch meer dan vermeldenswaardig ! De titel spreekt voor zich: een heel plezierig verhaal over het Gravensteen. Bijzonder leuk om, na het beluisteren van dit luisterverhaal, de kinderen warm te maken om eens te gaan kijken op de plaats waar die verhaal zich afspeelt.

DOET JE VERLANGEN NAAR … naar – hoe kan het ook anders … – het Gravensteen (Gent). Maar eigenlijk ook naar eender welk kasteel dat eender waar te bezoeken vallen. Alleen al in België keuze te over: kasteel van Beauvoorde (Veurne), kasteel van Horst (Holsbeek), Kasteel van Beersel (Beersel), Kasteel van Montaigle (Onhaye), Kasteel van Wijnendaele (Torhout), …

***

Margareta’s Buren (Geluidshuis)

Ook dit is een geluidsverhaal van het Geluidshuis. Dit verhaal is gratis te downloaden vanaf hun site. In dit verhaal wordt de architect van het Hof van Savoy, waar Margareta van Oostenrijk woonde, en het ‘concurrerende’ Hof van Busleyden op de voet gevolgd bij de bouw van de stadspaleizen. Bij wijlen echt hilarisch.

DOET JE VERLANGEN NAAR … een dagje uit richting Mechelen om minstens het museum van Hof van Busleyden (Mechelen) te bezoeken.

***

(Nog ideetjes – Moving Henry (Museum M – Leuven) – Rubens. de Podcast (Klara) (Rubenshuis – Antwerpen) – zie de eerdere blog)

 

TECHNIEK

Weet ik veel-VLAS (Radio 1) (170 afleveringen)

‘Weet is veel’ is de podcast van het gelijknamig radioprogramma op Radio. Zalig om naar te luisteren. In deze aflevering krijg je alles verteld over de vlasindustrie, over het roten in de Leie, over vlaskapellekes of over wat je allemaal met vlas kan maken. Wist je trouwens dat er vlas zit in een dollarbiljet?

DOET JE VERLANGEN NAAR … naar een bezoekje aan het museum Texture (Kortrijk) . In dit museum kan je op de plaats waar het destijds allemaal gebeurde, in real life het verhaal van het vlas aan de Golden River nog eens meer uitgebreid doornemen. Er zijn ook heel vaak mooie en interessante tijdelijke tentoonstellingen.

 

SPORT

El Tarangu (VPRO – SCHIK) (6 afleveringen)

Ontzettend spannende podcast over de zoektocht naar de waarheid achter El Tarangu, oftewel José Maria Fuentes. Leeft hij nog? Is hij echt dood? Maar wie zat er toen – wanneer hij eigenlijk al 7 jaar overleden was – rechtover Lucien Van Impe op restaurant? Mocht dit een boek zijn, dan was het een pageturner ! Bingelistening materiaal.

nog een ideetje: Tommeke, wat doe je nu ? (radio 1 – Sporza)

DOET JE VERLANGEN NAAR … een van die prachtige wielermusea zoals het KOERS (Roeselare), of het Centrum Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde). Maar denk ook aan de tijdelijke tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij te Gent ‘Heeren, vertrekt‘ (waar we vlak voor de Corona heen gingen – verslag volgt weldra). Wie weet krijg je wel zelf zin om eens te fietsen bij Sven Nys (Baal)…

 

STRIPS

Suske en Wiske. De perfecte podcast (10 afleveringen)

Misschien een beetje raar dat een podcast over de Belgische stripcultuur gemaakt werd door onze Noorderburen. Het geeft wel een interessante en verrassende kijk op dit stukje van onze cultuur dat wij als normaal, gewoon en evident zijn gaan beschouwen. De Nederlandse kijk op onze strips geeft je inzichten waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt. Wist je trouwens dat er in de strips van Kuifje slechts 1 vrouw meedoet? Dit, en veel andere weetjes, hoor je tijdens het beluisteren van deze podcast.

DOET JE VERLANGEN NAAR … de overbekende stripmusea van ons land binnen te springen: Museum Suske en Wiske (Kalmthout), het Stripmuseum in Brussel; het Hergé-museum in Louvain la Neuve; het Marc Sleen Museum in Brussel.

MUZIEK

Beethoven is meer dan een hond (AVROTROS- NPO RADIO4) (5 afleveringen)

Ken je nog niets van klassieke muziek of lijkt het je leuk om nog eens een heel leuk overzicht te krijgen van de klassieke muziek. Wil je iets weten over Bach, Mozart of Beethoven ? Dan is deze podcast iets voor jou!

(over dit onderwerp ook nog:
De Castraten (Klara) – (3 afleveringen) – over de geschiedenis van dit zangfenomeen; Klassieke mysteries (NPO-RADIO 4) – (9 afleveringen) : enkele fabels (of net niet) over klassieke componisten.

DOET JE VERLANGEN NAAR … een bezoekje aan het Muziekinstrumentenmuseum (Brussel) in je agenda te plannen.

NATUUR

FWIET FWIET (Begijn Le Bleu) (18 afleveringen)

Iedereen kent Begijn Le Bleu waarschijnlijk wel als één van de Foute Vrienden of van een van zijn zaalshows. Maar wellicht wist je nog niet dat Begijn een heel fervente vogelspotter is. In deze podcastreeks ga je mee op stap met in diverse natuurdomeinen waarbij Begijn op een fascinerende manier vertelt over de wulpen, geelhors, vinken, gele kwiekstaarten, kwartels, … Nee, het is geen lawine van namen van vogels maar het verhaal gaat veel verder; de gevolgen van de landbouw, de impact van bosbeheer op het vogelbestand tot zelfs de opportuniteiten voor de natuur door het onkruid wieden of het zaaien van die of die gewassen of zelfs het onverwachte gevolg van je gras te lang af te rijden. Verrassend heerlijk !

DOET JE VERLANGEN NAAR … naar een wandeling in de natuur: Provinciale domeinen zoals de Palingbeek of Bergelen of een natuurgebied zoals hier in Kortrijk, een park of bos noem maar op … ja, je krijgt er zelfs zin door om op vogelspotting-trip te gaan !

***

DE BOKROKKER (Geluidshuis)

Weer geen podcast, en ook niet gratis maar meer dan de moeite waard om aan te schaffen. Eenmaal geluisterd, zing je nog maanden aan het stuk over ting ting ting, zo maakt de smid elke ding. Het verhaal gaat over de Bokkenrijders die de streek van Bokrijk onveilig maakten… spannend, grappig, vermakend, .. zoals steeds bij een geluidsverhaal van het Geluidshuis.

DOET JE VERLANGEN NAAR … een fikse wandeling in Bokrijk!

***

Aangezien wij enkel schrijven over wat we zelf gezien of gehoord hebben, hebben we dus inderdaad al deze podcast en luisterverhalen zelf beluisterd.

Eerder gaven we ook al eens een lijstje van mooie podcasts.

 

#staysafe

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.