Sint-Truiden ontdekken via ‘de geheime code van Trudo’

Ben jij al eens in Sint-Truiden geweest? Via de geheime code van Trudo ontdek je er alle mooie historische en hedendaagse plekjes terwijl je kinderen -gewapend met een kaart en sleutelbos- op zoek gaan naar de code en de locatie van de schatkist. Een spannende avontuurlijke uitstap. Bekijk nu de fotoreportage!
 

Wie is Trudo?

In Sint-Truiden kan je niet om Trudo heen, de Trudo sporthal, het Sint-Trudo ziekenhuis, Sint-Trudo-Scouts…..Trudo was een Frankische edelman die rond 650 een abdij stichtte die later heeft geleid tot de nederzetting van de heilige Trudo namelijk Sint-Truiden.

De schat van Trudo

De zoektocht ‘de geheime code van Trudo’ kan je ophalen aan de dienst Toerisme (gelegen in het fraaie rode gebouw op de grote markt) en is gericht op kinderen vanaf het eerste leerjaar. Deze zoektocht is eigenlijk een schattentocht, gewapend met een kaart en een sleutelbos gaan kinderen op zoek naar de 9 schatkistjes. Deze kistjes zijn verspreid over de stad en laten je eigenlijk alle mooie historische en hedendaagse plekjes zien van de stad. 

In ieder schatkistje vind je een puzzelstuk en soms een cijferraadsel. Via de cijferraadsels kunnen de kinderen de 4 cijfers van de geheime code samenstellen en via de puzzelstukken de locatie van de schat. 

Onze ervaring

De zoektocht omvat een wandeling van 5 km doorheen de stad, een haalbaar parcours voor kinderen vanaf 7 jaar. 
Met de zoekkaart en sleutelbos wordt het voor de kinderen net een spannende queeste! De zoekkaart is bovendien heel duidelijk (want niets is zo vervelend dan tig-keer verkeerd te lopen door onduidelijke aanwijzingen) en ook de raadseltjes maken dat de schatkistjes snel te vinden zijn voor de kinderen. 

De zoektocht brengt je bovendien langs alle highlights van Sint-Truiden:

  • De grote markt
  • De Abijtoren 
  • Het begijnhof en het begijnhofkerkje
  • De veemarkt
  • Het speelhof
  • De vesten 
  • Het stadspark
  • De winkelstraat

Onderweg kom je ook een charmante ijswinkel tegen, VICA. Men draait reeds ijs volgens een receptuur van 1944. Een volle romige ijs met een beperkt aantal smaken. De ligging en het interieur zouden zich prima lenen voor een decor van Amélie Poulain. De ijswinkel bevindt zich bovendien in de midden van de wandeling, ideaal om even een pauze in te lassen met de kindjes. Wij deden ongeveer 4 uur over deze zoektocht, dat onze kinderen overal even willen spelen of rondneuzen of dat wij een aantal bezienswaardigheden wilden bekijken maakt dat dit voor ons een middag vullend programma was. 

De apotheose is natuurlijk het vinden van de schat. Waar deze ligt verklappen we niet, maar het is de moeite 😉! 

Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist
Trudo schatkist

Praktisch

Meer informatie over de zoektocht 'de geheime code van Trudo' bij de dienst Toerisme van de stad Sint-Truiden of via deze link. 

Meer informatie over de Ijswinkel VICA via deze link. 

Griet

Echtgenote en mama van Esmee (2013) en Billie (2017). Fotograaf in bijberoep maar ook in haar vrije tijd vind je haar met de camera in de hand. Houdt van momenten en het vastleggen van die momenten in tastbare herinneringen. Vertaalt graag uitstapjes in een reeks beelden.