Varen met de jarige Flandria is altijd een feest

Hoe leuk is het niet om een bekend plekje eens van de andere kant te bekijken? Wedden dat je versteld zal staan waar en welke ongekende hoekjes en kantjes je zult ontdekken.

Zo kennen we het land van het hyperhippe Eilandje in Antwerpen al behoorlijk goed. De musea, het leuke Droogdokkenpark, de Naties, de al dan niet gedempte droogdokken, het Felix pakhuis, de Antwerpse Fluisteraar of een van de beelden van van Meighem … we kennen het allemaal.

En ja, het Eilandje zit uiteraard doorweven van stukken water om uiteindelijk in het noorden opgeslorpt te worden door de Antwerpse haven. Het prachtige havenhuis blinkt niet voor niets aan het eind van Kattendijkdok !

Maar wist je dat je het Eilandje ook eens van op het water kan bewonderen? 

Flandria
Flandria

Op rondvaart met de Flandria

Dat klinkt als muziek in de oren voor onze nieuwsgierige tieners.

Met onze beste zeebenen trokken we naar Antwerpen om aan de Londenbrug aan boord van de jarige Flandria te stappen. Jarig, inderdaad, wat Flandria wordt dit jaar 100 jaar !

Op voorhand keken we wel eventjes op de site van Flandria na wanneer er afvaarten zijn. We wilden de boot natuurlijk niet missen. 

Uit de verschillende formules, met eten, zonder eten, happy hour, ochtendvaarten,… kozen we voor een vaart van om en bij de 90 minuten die de veelbelovende titel ‘happy hour’ kreeg; inderdaad… de formule één drankje kopen, één drankje gratis.

Als we een raad mogen geven, vertrek zeker op tijd. Er wordt niet gewacht op laattijdige passagiers. Dat is ook niet mogelijk. Om te varen in de haven, moet je vele regeltjes naleven. …. op tijd komen is er eentje van. En ja, de eerlijkheid gebiedt ons om toe te geven dat wij bijna onze afvaart misten. Niet omdat we te laat vertrokken maar omdat we toch hele tijd (of leek het alleen maar zo??) moesten wachten aan een openstaande brug. Laat ons zeggen dat het een close call was, maar we geraakten – weliswaar wat buiten adem van het rennen - aan boord en dat is het belangrijkste.

matrozen gespot
Matrozen gespot op de Flandria

Matrozen tekenen present

Na de hartelijke begroeting door de matrozen (jawel, mét de gekende streepjes-t-shirt) kozen we een plekje op een van de dekken. Het werd het voordek. Dat bleek het perfecte plekje om alles goed te kunnen zien. Waar we moesten kijken, werd ons tijdens de vaart keurig verteld door de gids. Nee, geen vooraf opgenomen bandje, maar een real life gids die heel leuk inspeelde op wat er zich echt in de steeds veranderende haven afspeelde: een schip aan de ketting, loodsen, sleepboten, … niets ontsnapte aan het alziend oog van de gids.

En zo passeert de hele wereld aan stuur – en bakboord: Panama, Algerije, China, … noem maar op. De schepen kwamen van overal ter wereld.

Naast schepen kijken, keken de tieners hun ogen uit aan de verschillende bruggen die speciaal voor ons opengingen. We vergaapten ons ook aan een all weatherdok, de oude droogdokken én de nieuwe droogdokken, het havenhuis,…. Sprakeloos werden we ervan.

Flandria
Op het voordek van de Flandria

Tot aan de sluizen

We vaarden helaas de Schelde niet op. Aan de Boudewijnsluis maakte de Flandria rechtsomkeer.

Eenmaal terug in het Kattendijkdok keken we verbaasd naar ons uurwerk. Jawel, de aangekondigde 90 minuten waren effectief op. De tijd gaat snel als je je amuseert.

flandria
flandria

Wat vonden de tieners?

Die waren laaiend enthousiast. We kunnen dus alleen maar aanraden om ook eens een afvaart te boeken.

Praktisch

Een ticketje koop je lekker makkelijk via de website van Flandria.

Vertrek dus zeker op tijd want haast en spoed is voor niemand goed. Het plan was om op de Rijnkaai-parking te parkeren maar de paniek sloeg toch licht toe toen bleek dat die parking tijdelijk ingeperkt werd. Gelukkig vonden we snel een plekje op de parking Hangar 26. Blijkbaar is het nogal onbekend dat die parking in het weekend gratis is. Als dat geen goede tip is, weet ik het ook niet 😉.

 

Flandria
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.