Waarom een bezoekje aan de Zonnegloed op jouw lijstje moet

Zonnegloed

Op naar de Zonnegloed

'Het stond al lang op ons verlanglijstje om eens een bezoekje te brengen aan De Zonnegloed in Oostvleteren. Kinderen en dieren, dat is nu eenmaal een perfecte combinatie. Tel daar het hartverwarmende initiatief bij dat geredde dieren er een veilige en warme thuis vinden, en onze interesse was dubbel en dik gewekt. Toen we hoorden dat De Zonnegloed het financieel extra moeilijk had tijdens de lockdown was het voor ons dan ook meteen duidelijk: ons eerste post-corona uitstapje zou richting Vleteren gaan!'

Op naar de Zonnegloed

Op een zonnige zaterdag in juni voegden we de daad bij het woord. Eindelijk, we mochten nog eens op uitstap!  Een mens zou van minder staan trappelen van enthousiasme na al die maanden ‘in ons kot’ ;-). 

We hadden op voorhand online tickets gekocht en een plekje gereserveerd. Want ja, de veiligheidsredenen moeten gerespecteerd worden natuurlijk, en daarom is er een maximum aantal bezoekers per dag.  Om diezelfde reden is er ook een route uitgestippeld, met pijlen op de grond, zodat er overal eenrichtingsverkeer is en je rustig en in je ‘bubbel’ op ontdekking kan tussen de dieren.

Misschien eerst een woordje uitleg over de werking van De Zonnegloed. De Zonnegloed is niet zomaar een dierenpark, het is een ‘sanctuary’: een centrum waar geredde dieren een nieuw leven krijgen. Het gaat om uitheemse dieren in nood die niet meer in het wild kunnen leven en die uit verschillende Europese opvangcentra komen. In De Zonnegloed vinden ze een warme thuis voor de rest van hun leven. Door het park te bezoeken steun je de werking van dit mooie initiatief. 

In het park zijn er zo’n 350 dieren. Een greep uit de dieren die je er vindt: Bruine beren, stokstaartjes, lynxen, verschillende soorten aapjes, zebra’s, alpaca’s, rendieren, wallaby’s, uilen, papegaaien, varanen, gekko’s, schildpadden, slangen … Er valt dus véél te zien. 

Bij elke diersoort zie je om welke dieren het gaat en wat hun verhaal is. Zo zijn er de kamelen Joep en Nelis die werden binnengebracht uit een Nederlands dierenpark, omdat ze werden verstoten uit de groep. 

Beer Uli werd dan weer gebruikt als dansbeer: ze moest op een elektrische plaat staan waar stroom op werd gezet. Na het verbod op dansberen werd Uli verkocht aan een hoteluitbater, waar ze samen met beer Mimi in een kleine betonnen kooi werd gehouden, zonder enige verzorging … 

De verhalen zijn stuk voor stuk hartverscheurend, maar tegelijk is het prachtig om te zien dat die dieren een tweede kans krijgen en heel gelukkig zijn in het park waar er goed voor hen wordt gezorgd. 

zonnegloed

Van diertjes kijken naar het avonturenparcours

We beleefden een aangename dag in De Zonnegloed. We keken onze ogen uit bij al die dieren, en hun achtergrondverhalen zorgden voor een extra dimensie. Bovendien is het park heel verzorgd. Er zijn tal van picknick-plekjes, verschillende speeltuintjes en een soort avonturenparcours langs het wandelpad waarop de kinderen zich helemaal kunnen uitleven. De kids kregen geen moment de kans om zich te vervelen. Wat ons betreft is De Zonnegloed dus echt een aanrader: je beleeft er een leuke dag én steunt het initiatief. Win-win dus!

zonnegloed en zee

Van de zoo naar de zee

We besloten na ons bezoek aan De Zonnegloed nog een tussenstop te maken in Koksijde. We passeerden daar toch, dus dat leek ons ideaal. En zo kreeg onze dag nog een zalig einde: wat wandelen over het strand en in de duinen, met onze voeten in de zee over de golven springen … Heerlijk, en zo is een mens op slag helemaal ontspannen! 

We sloten de dag af in het kindvriendelijke restaurant De Spelleplekke aan de dijk in Koksijde. Zo konden we nog even napraten over een heel geslaagde dag voordat we terug naar huis trokken. En of we blij zijn dat we weer dergelijke uitstapjes kunnen maken – we beseften eens te meer hoezeer we daarvan genieten!