Waarom LABIOMISTA op je bucketlist moet staan

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit. Reporter Renilde trok ernaartoe en zag dat het goed was! 

Koen Vanmechelen LABIOMISTA

Bij het binnen komen in The Ark, krijg je meteen een audiogids mee. Voor kinderen is er de versie die werd ingesproken door Tom Van Dyck. Eerlijk? Ik heb ook voor deze versie gekozen en heb het mij geen seconde beklaagd!

De eerste stop is Villa OpUnDii. Daar krijg je eerst wat info over de locatie zelf. 
Dit was vroeger een steenkoolmijn, genaamd de Zwartberg. In de Villa kan je een beeld terugvinden van de directeur van de mijn. 
Na de sluiting van de mijn werd de site een zoo, met de villa als directeurswoning. En ook die directeur vind je terug in de villa. Koen Vanmechelen spendeerde als kind zelf menige uren in die zoo. 

Het volgende gebouw dat we tegenkwamen op de route is The Battery. Dit is de studio van de kunstenaar. De studio zelf is meestal niet toegankelijk voor bezoek, maar je kan eronderdoor lopen. Daar staan heel wat kunstwerken. En je kan ook af en toe boven binnen piepen en een glimp opvangen van een kunstwerk in wording. 

Koen Vanmechelen LABIOMISTA
Koen Vanmechelen LABIOMISTA

De Kunst

LABIOMISTA  LABIOMISTA is eigenlijk één groot kunstwerk, natuur en kunst gaan er hand in hand. Het volledige concept is een idee van Koen Vanmechelen. 

Ik ga mij hier niet aan kunstverklaring wagen, daarvoor kan je op andere plaatsen terecht op het wereldwijde web. Hier heb ik het vooral over hoe wij het ervaren hebben, in ons gezin van 4, met 2 tienerdochters. 

De wandeling is net geen 2 km lang, op een pad doorheen het park waar je vaak niet van kan afwijken, behalve om te balanceren over verschillende parcours van liggende boomstammen. Verspreid over de wandelroute vind je de kunst terug. Ook de dieren in het park zijn levende kunstwerken, ze maken integraal deel uit van Koen zijn werk. Wat niet zou mogen verbazen, gezien bijvoorbeeld het Cosmopolitan Chicken Project.
De ‘spiegelinstallatie’ die deel uitmaakte van het kinderspel ‘Het Rijk der Dieren’, waarbij je door middel van afbeeldingen en spiegels zelf je eigen dier kon samenstellen, viel hier zeer in de smaak. 
De afwisseling tussen kunstwerken en dieren zorgde ervoor dat de dochters gedurende de wandeling geprikkeld bleven. Overal was er wel iets te zien. Doe hier nog de prachtige natuur bovenop, en je mag spreken van een unieke kunstbeleving. 

Een aanrader voor wie houdt van kunst, dieren en natuur!

Koen Vanmechelen LABIOMISTA
Koen Vanmechelen LABIOMISTA