Werken in...een kasteel

Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw. Door de eeuwen heen kende dit waterslot een zeer bewogen geschiedenis. Als bezoeker ervaar je meteen hoe men leefde in een middeleeuws, versterkt kasteel. Maar wat doet het met je als je in zo'n immens kasteel werkt? Riebedebie dook in het kasteel met gids Annie Willems en vroegen haar hoe het is om in het kasteel van Beersel te mogen werken...

"Elke gidsbeurt is een aparte en aangename ervaring!"
 

Annie: "Het kasteel van Beersel is een uniek monument in onze streek. Het ligt mooi in het dal en wanneer we van de autostrade naar het dorp rijden, hebben we de aangename verrassing de drie stevige torens zo in het groen te zien opduiken. De Beerselaars zijn er terecht trots op!"


Hoe leuk is het om te gidsen in het kasteel?
Annie: "Een tipje van het verhaal errond oplichten mag ik, als streekgids, af en toe doen. Ik gids er, na mijn opleidingscursus streekgids Zuidwest-Brabant, al vele jaren, maar helemaal niet aan de lopende band. Elke gidsbeurt is gekleurd door de mensen die samen met mij op ontdekking gaan. Het is telkens een beetje een trektocht door het verleden en daar geniet ik enorm van!"

Wat vind je zelf uniek aan het Kasteel van Beersel?
Annie: "Het gebouw verkennen vraagt eerst al een fysische inspanning: de torentrappen verdiep na verdiep beklimmen is een hele klus. En zich hier het middeleeuws leven voorstellen vraagt ook wat verbeelding .Wat ik leuk vind aan deze versterkte burcht is juist dat ze zo ruw en authentiek uit het verleden komt. Bij een vluchtige rondgang kan je daardoor de indruk hebben een aantal kale gangen en verdiepingen te doorlopen!"

Waar krijg je het meeste voldoening van?
Annie: "Wanneer ik met mijn bezoekers de ronde doe, tracht ik met hen die oude dikke muren weer hun betekenis te geven en hen te wijzen op het nut van de typische verdedigingstactieken en de markante aanvallen op te roepen… En, wanneer we dan samen weer naar buiten komen is het fijn te horen dat het de moeite waard was!"

Ook schoolkinderen komen regelmatig met hun leerkrachten het kasteel verkennen. Hun enthousiaste reacties en inlevingscapaciteiten zijn fantastisch. Sommigen trekken als ridders en prinsessen door het kasteel, stellen allerlei vragen, geven gevatte opmerkingen. Enkele van hun leuke vragen: zijn er koningen in dit kasteel? Zitten er krokodillen in de slotgracht? Zo blijft elke gidsbeurt een aparte en aangename ervaring!"

Leuk weetje!
In 1999 nam het gemeentebestuur van Beersel het beheer van het kasteel over van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België via een erfpachtovereenkomst. Hoofddoel is het herstel, de renovatie en verdere verbeteringen aan het kasteel. Sinds 2003 wordt het kasteel in verschillende fases gerenoveerd.

Wil je zelf het kasteel eens bezoeken?
Vandaag staat het kasteel er nog zoals het er uitzag op het einde van de 15de eeuw en het spreekt nog steeds sterk tot de verbeelding. Met typische elementen zoals de slotgracht, de ophaalburg, de kantelen met borstwering en de schietgaten ervaart de bezoeker meteen hoe er in die tijd in een versterkt kasteel werd geleefd.
In de onthaalruimte kunt u een projectie van de 3D-reconstructie van het kasteel bekijken. Enkele archeologische vondsten geven de bezoeker meer duidelijkheid over het dagelijkse len in de middeleeuwse burcht.

Wil je er een leuke daguitstap van maken? Check dan via onze activiteitenzoeker alle leuke attracties en musea in de buurt!

Meer info over de openingsuren en de prijzen vind je hier