Werken in...musea Turnhout

Altijd al willen weten hoe het is om in de musea van Turnhout te werken? Lisane Geyzen is erfgoedbewaker in de drie stedelijke musea van Turnhout. Samen met haar collega's bewaakt ze de collectie voor de volgende generatie. Benieuwd naar haar job? Welkom in de musea van Turnhout!

Lisane, wat doe je precies in de Musea Turnhout?
Mijn job als erfgoedbewaker is zeer veelzijdig. Samen met mijn collega's bewaak ik de collecties voor de volgende generaties, maar ik help ook bijvoorbeeld met het onderhouden van de social mediakanalen waar ik kan. Ik ontvang de bezoekers en ik leg hen de route van het museum uit. En bij vragen sta ik uiteraard steeds paraat!

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Via jobcoaching! Ik moest omschrijven wat mijn passies waren en waarvan ik energie kreeg.
Cultuur en kunst kwamen steeds weer terug. Toen er een job vrijkwam als erfgoedbewaker heb ik meegedaan met het examen dat Stad Turnhout organiseerde. En als bij wonder werd ik eerste!

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 
Om 9 uur doen mijn collega’s en/of ik een eerste ronde waarbij we het museum klaar maken voor bezoekers. Tegelijkertijd controleren we de staat van de objecten. Om 10 uur openen we de deuren van het Nationaal Museum van de Speelkaart en kunnen de bezoekers binnenkomen. We tonen hen tijdens hun bezoek ook de werking van de Stoommachine. Deze draait nog echt!
Tussen 12  en 13 u wisselen mijn collega’s en ik af zodat iedereen lunchpauze kan nemen. Nadien vertrek ik naar een volgend museum want het Taxandriamuseum en het Begijnhofmuseum openen om 14 u. Ook daar zet ik alles klaar voor het bezoek en inspecteer ik de museumobjecten. Als ik in het Begijnhofmuseum sta durf ik wel eens muntblaadjes plukken uit de kruidentuin om er dan meteen verse munt thee van te maken.
Heerlijk! Op luwe momenten zorg ik mee voor de promotie van onze musea, vooral wat sociale media betreft. Om 16 u45 doen we nog een laatste inspectieronde in de musea en maken we ons stilaan klaar om af te sluiten.

 

Werken op zo’n mooie locatie lijkt een magische job, wat vind je er zo fijn aan?
De musea bevinden zich in historische gebouwen die op zich al de moeite waard zijn om te bewonderen. Ze ademen gewoonweg geschiedenis uit. Het is alsof je terug in de tijd wandelt. Een heerlijk gevoel.

Hoe zou je jouw job omschrijven?
Een gevarieerde job, met ruimte om te groeien en bij te leren. Topcollega’s die je ondersteunen waar nodig en een prachtomgeving die jij van dichtbij mag meemaken.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je moet hebben om hier te kunnen werken?
Een passie voor de cultuursector en een groot engagement naar je werk toe. Je moet er tegen kunnen dat je soms ook in de weekends van huis bent omdat de musea elke zaterdag en zondag open zijn, op een paar uitzonderingen na. Je bezoekers moet je kunnen informeren en professioneel ontvangen. Ook bij minder vriendelijke bezoekers moet je beleefd blijven. In stresssituaties, zoals bijvoorbeeld brandalarm, wordt geacht dat je de situatie onder controle hebt. Hier werken is best wel een hele verantwoordelijkheid, maar daarom ben je als erfgoedbewaker verplicht de cursus van bewakingsagent te volgen.

Combineer je deze job nog met iets anders?
Ik werk fulltime als erfgoedbewaker en ben daarbuiten volop bezig met ons huisje. Dit is 80 jaar oud en we werken stap per stap verder aan de renovatie hiervan.

Waar haal je het meeste voldoening uit?
Bezoekers die je bedanken en het museum prijzen om zijn schoonheid en inhoud. Geweldig vind ik het.

Heb je nog een leuk weetje over één van de Musea Turnhout?
Wist je dat het Museum van de Speelkaart in 2019 50 jaar bestaat?!

Ik wil ook werken de Musea Turnhout. Hoe kan ik mij kandidaat stellen?
De vacatures van stad Turnhout in de gaten houden! ;). In september komt er waarschijnlijk nog een plaats vrij.

Tot slot, waar ging jij als kind graag op daguitstap?
De Kabouterberg en de Lilse Bergen!

Bedankt Lisane voor het fijne interview!

Op de hoogte blijven van Musea Turnhout? Volg hen op Facebook.