Zo verlies je je kind niet op uitstap

‘Help, ik ben mijn kind kwijt!’ Hartkloppingen, kleine of grote paniek vermijden? Dankzij deze handige tips en weetjes is dit verleden tijd:
 

1. Voor je aan je uitstap begint, spreek je samen enkele herkenningspunten af

Beginnen jullie aan de daguitstap? Wandel samen met je kind een rondje door de omgeving. Benoem wat herkenningspunten, liefst op ooghoogte van je kind. Die kleurrijke paaltjes kunnen voor jou misschien niet zo opvallen, maar voor je kind recht in het oog springen. Maak goed afspraken voor wanneer jullie elkaar uit het oog verloren raken.

2. Trek iets herkenbaars aan of neem iets herkenbaars mee

Ga je naar het strand of een andere plek waar jij op een vaste plek zit en je kind lekker kan spelen? Zorg dan dat je iets herkenbaars meeneemt. Steek bijvoorbeeld een felgekleurde vlag in het zand of knoop een opvallende vlieger aan je (strand)stoel. Liefst iets dat door je kind zelf is uitgezocht. Je kind kan van veraf zien waar jij bent.

3. Vertrekkensklaar? Maak een foto van je kind

Maak voor vertrek een foto van je kind. Je hebt dan altijd de meest recente versie bij de hand. Inclusief de juiste kleding en het juiste kapsel. Mocht je je kleintje uit het oog verliezen, kan de foto helpen hem of haar terug te vinden.

4. Maak een polsbandje of naamketting

Zorg dat je goed voorbereid bent en altijd polsbandjes met je naam en telefoonnummer bij je hebt. Tegnwoordig kan je ze ook heel gemakkelijk aankopen! Doe het stevig om de arm van je kind en hij of zij heeft je telefoonnummer altijd bij zich. Kinderen vinden het zelf vaak leuk om een stoere ID-ketting om te hebben. Op dat plaatje kun je veel informatie kwijt, maar houd er rekening mee dat kinderen dit zelf ook gemakkelijk af kunnen doen. Je kan natuurlijk ook altijd gewoon je gsm-nummer schrijven op de arm van je kind, snel en handig! . Schrijf je naam en telefoonnummer met pen of stift op de arm van je kleuter. Spuit er pleisterspray overheen, dan is de informatie bestand tegen water.

Je kind toch uit het oog verloren?

Ga naar de dichtsbijzijnde hulppost wanneer je bijvoorbeeld aan zee bent of in een pretpark. Haal de meest recente foto van je kind boven zodat je andere mensen kan inschakelen om te helpen zoeken! 
Zoek vooral ook op ooghoogte en denk zelf ook aan de herkenningspunten die je hebt afgesproken met je kind. 
Fijn om weten! Kinderen lopen vaak met de rug naar de zon toe, omdat ze dan niet met hun ogen hoeven te knijpen. Ook lopen kinderen vaak met de wind mee, dus denk daar vooral aan als je begint te zoeken. Houd je gsm bij de hand want misschien heeft iemand je kind al gevonen en probeert hij/zij jou te bereiken.

Bron: bobo.nl en linda.nl