17x inspirerende uitstappen om wapenstilstand te herdenken

Op zaterdag 11 november is het weer zo ver; Wapenstilstand. De feestdag valt dit jaar in het weekend, dus is dit het ideale moment om op pad te gaan. Trommel je familie op, stuur een berichtje naar een vriendin die je al lang niet gezien hebt, of durf je het aan om eens alleen op pad te gaan? Riebedebie raadt je alvast enkele topuitstappen aan. 

Leer meer over de Eerste Wereldoorlog

 1.  HIPPO.WAR
  In HIPPO.WAR keer je terug naar de tijd van Wereldoorlog I en ontdek je de belangrijke rol van het paard en de Amerikanen tijdens de allesverwoestende oorlog.
  📍 Waregem
   
 2. Belevingscentrum ’14-’18
  Ga 100 jaar terug in de tijd en beleef Tildonk tijdens de Groote Oorlog. Lees dagboeken, volg troepenbewegingen en voel mee met de inwoners van het klooster en het dorp.
  📍Haacht
   
 3.  War Heritage Institute- Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
  Onze rijke collecties opgesteld in het hart van de hoofdstad vertellen de militaire geschiedenis van de middeleeuwen tot heden. De twee wereldoorlogen krijgen een bijzondere en belangrijke plaats in het museum, met uitgebreide permanente expo’s die alle aspecten uit deze donkere bladzijden van onze geschiedenis belichten. Het ultieme hoogtepunt van jouw bezoek is het uitzicht vanop de Triomfboog van het Jubelpark.
  📍 Brussel
   
 4.  War Heritage Institute - site Dodengang
  De Dodengang : een hel voor de soldaten in 1914-1918! Op deze uitzonderlijke site worden de laatste Belgische loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog bewaard.
  📍 Diksmuide
   
 5. Provinciedomein Atlantikwall Raversyde 
  De Atlantikwall Raversyde is één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je vindt er ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de mysterieuze oorlog op zee en de kustverdediging.
  📍 Oostende
   
 6. In Flanders Fields Museum
  Het In Flanders Fields Museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog, met focus op de menselijke ervaring en het landschap als getuige van de Oorlog.
  📍 Ieper
   
 7. Passchendaele Museum
  Beleef het verhaal van WO I en verken de ondergrondse "dugout" en loopgraven. De jongste bezoekers kunnen met Maurice, het museumratje op ontdekkingstocht.
  📍 Zonnebeke
   
 8.  Talbot House
  Ga op verhalentocht doorheen een authentieke Britse soldatenclub. Interactieve familiezoektocht beschikbaar. Beleef de unieke sfeer bij een kop thee in de prachtige tuin.
  📍 Poperinge
   
 9. Hooge Crater Museum
  Met zijn levensgrote reconstructies van oorlogstaferelen, de uitgebreide collectie wapens, uitrustingen en foto's is dit museum een echte aanrader. Verkozen tot Beste Private WO1-museum en uniek in zijn soort.
  📍 Zillebeke
   
 10. Belevingscentrum Vrij Vaderland - Stad- en Landshuis
  De focus ligt op het kleine laatste stukje Vaderland tijdens WOI met thema's als medische verzorging, onderwijs, Koning Albert I en rechtspraak.
  📍 Veurne

Onze agendatips

Weet je niet welke events er dit weekend zijn? Dan sommen we even de leukste tips uit onze agenda op. 

 • Wapenstilstand in Passchendaele
  Wapenstilstand wordt herdacht tijdens een ingetogen plechtigheid op Tyne Cot Cemetery op 11 november om 16 uur. De plechtigheid wordt georganiseerd door de Britse Ambassade, in samenwerking met Gemeente Zonnebeke.
  meer info
 • Mega crea natuuratelier
  De natuur is niet alleen mooi, ze is ook een bron van materiaal. Bij Kattevennen - Cosmodrome ga je op zoek naar natuurlijke materialen in het bos om er mooie knutselwerkjes van te maken.

  meer info

 • Féerie Florale
  In het stadhuis en de OLV kerk van Dendermonde gaat de derde editie door van Féerie Florale. De beste floristen van België en enkele buitenlandse genodigden zullen het stadhuis van Dendermonde in de bloemen zetten. Het kerstthema wordt behouden en daarnaast willen ze graag de historische kunstwerken in de kijker plaatsen.

  meer info

 • Een herfstige reflectortocht op het Zilvermeer
  Met je eigen zaklamp gewapend, volg je reflectoren in herfstthema die je de weg wijzen door het prachtige Zilvermeer! De wandeling is 2,5 km lang en wandelaars zijn welkom vanaf zonsondergang tot 21u op 5, 8, 11 en 12 november. Na de wandeling kun je jezelf verwennen met een heerlijk verwarmend drankje!

  meer info

 • De Grote Schijn in het Rivierenhof
  Een terugkerende waarde in het najaar: De Grote Schijn. Van 26 oktober tot en met 19 november is het weer tijd voor een zinnenprikkelende tocht door het donker. Een unieke totaalbeleving voor jong en oud. Nieuw dit jaar is het pop-upkoor van Hans Primusz. 
  meer info
   
 • In de galerie: Schaalmodellen in het Arboretum Kalmthout
  Jos Maris schonk in 2022 een maquette geïnspireerd op de Gloriëtte en het Vangeertenhof, twee historische gebouwen in Arboretum Kalmthout. Geprikkeld door zijn enthousiasme, verwelkomen ze hem voor een expo met zijn andere architecturale miniatuurmodellen in hout en glas. 
  meer info
 • Mundo de los Muertos
  Wanneer de dagen korter worden en de nachten langer, verschijnt er (heel even) een wonderlijke wereld die enkel échte speurneuzen kunnen zien. Maak kennis met ‘Mundo de los Muertos’ in het Karrenmuseum in Essen, een wereld waarin de doden hun beste kleren aantrekken om feest te vieren!

  meer info

 • Een unieke miniatuurwereld aan €2 korting in Mini-Europe
  Tijdens de herfstvakantie pakt Mini-Europe opnieuw uit met Halloween@Mini-Europe: een unieke kans om je zestien dagen lang onder te dompelen in de wereld van Halloween, met klassieke, levensechte decors met heksen en pompoenen.

  meer info

 • Bezoek Anno 1465 nog voor de wintersluiting
  ANNO 1465 sluit even de deuren voor publiek, gezien geplande werken. Je kan nog tot 11 november het gereconstrueerde Middeleeuwse vissersdorp bezoeken, met gids. Je wandelt doorheen en rond de huisjes, terwijl de gids je onderdompelt in het dagelijks leven in Walraversijde.

  meer info

 • Vurige draken en mystieke eenhoorns: lichtfestival in ZOO Planckendael
  Dit jaar kun je opnieuw genieten van een betoverend lichtfestival in ZOO Planckendael. Laat je verrassen door rondvliegende draken, mystieke eenhoorns en elfjes die samen 'Dragons & Unicorns' tot leven brengen. Dit betoverende spektakel is het derde lichtavontuur voor zowel jong als oud, gebracht door de makers van het China Light Festival in ZOO Planckendael. Een magische belevenis wacht op je!

  meer info

 • Exclusieve rondleidingen in het Paleis op de Meir
  Stel je voor: het Paleis op de Meir staat te koop en jullie komen een kijkje nemen. Kan dit grandioze stadspaleis je bekoren als tweede woonst in hartje Antwerpen? Wat vind jij van de verbouwingen van Napoleon of Willem I der Nederlanden?  En hoe zouden jullie dit Paleis vandaag aanpassen? Een stadsgids kruipt in de huid van een immo-makelaar en biedt jullie een belevingsvolle tour!

  meer info

 • Kunst en democratie
  Bij de tentoonstelling "Art in Democracy" wordt de relatie tussen kunst en democratie onderzocht door middel van een selectie kunstwerken uit de collectie hedendaagse kunst van het Europees Parlement. Deze kunstwerken, afkomstig uit diverse Europese landen, belichten op persoonlijke wijze verschillende aspecten van democratie. De werken leggen met name de nadruk op de betekenis van democratie voor diversiteit, inclusiviteit en de vrijheid van meningsuiting.

  meer info

 • Visuele hygiëne met Antoon De Clerck in MUDEL
  Antoon De Clerck (1923-2001) bekleedt een opmerkelijke positie in het landschap van de 20ste-eeuwse schilderkunst in België. In 2023 zou hij 100 jaar geworden zijn, hoog tijd dus voor een terugblik met zowel een retrospectieve tentoonstelling als een monografie.

  meer info

 • Op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD
  De klimaatworkshop: "Op zoek naar... HET EINDE VAN DE WERELD", richt zich op leerlingen van het 1ste leerjaar lager onderwijs tot en met het 7de jaar secundair onderwijs. Deze workshop is gebaseerd op de tijdelijke tentoonstelling: "Op zoek naar ... HET EINDE VAN DE WERELD! Een klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'". De leerlingen ontdekken tijdens de workshop de huidig klimaatproblematiek via de tentoonstelling en een rollenspel.

  meer info

 • Wings for freedom
  Het For Freedom Museum in Knokke-Heist heeft het genoegen een nieuwe vleugel te openen. Het thema van de nieuwe hal is de strijd in de lucht WO II, boven Belgische bodem. Tijdens die periode kwamen een 4000-tal vliegtuigen, zowel Duits en geallieerd neer boven ons land. In de strijd verloren tal van piloten en bemanningen hun leven.

  meer info

 • Expeditie Rivierenhof
  Ontdek de schatten van het Rivierenhof op een avontuurlijke manier! Maak kennis met Expeditie Rivierenhof, een betoverend doe-boek dat je begeleidt naar alle boeiende, uitdagende en prachtige plekjes. Het zit boordevol leuke opdrachten, spelletjes, weetjes, raadsels en handige tips voor jong en oud, waardoor je parkbezoek een onvergetelijke ervaring wordt die je keer op keer wilt herbeleven! Het doe-boek is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 5 jaar, en voor bepaalde opdrachten is schrijfvaardigheid vereist (vanaf ongeveer 7-8 jaar).

  meer info

 • Expo 'Animalia' Train World
  Met de tentoonstelling Animalia nodigt Train World je nog tot 10 maart 2024 uit voor een poëtische en wetenschappelijke reis die in het teken staat van de bescherming van ons milieu, met name vanuit het oogpunt van de biodiversiteit en het klimaat.  

  meer info