Archeologische ontdekkingen onthullen middeleeuwse woningen bij Atlantikwall Raversyde
Bij recente opgravingen in het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende zijn archeologen gestuit op de overblijfselen van drie woningen uit de middeleeuwen. Tevens zijn er restanten gevonden van grachten, een drinkplaats voor vee en diverse dierenbegravingen.
Deze opgravingen maken deel uit van de renovatiewerkzaamheden aan het museum ANNO 1465 en zijn bedoeld om meer inzicht te geven in de structuur en het dagelijks leven van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde. "Er zijn verschillende vondsten gedaan", zegt archeoloog Floris Beke, "onder andere netverzwaringen voor de netten van de vissers, munten en uiteraard ook aardewerk uit de 15e en 16e eeuw. Daarnaast zijn er ook afvalputten gevonden met daarin etensresten, schaaldieren en schelpdieren. Daartussen zit ook gebroken keramiek. Dat is voor ons bijzonder interessant, want zulke zaken kunnen ons vertellen hoe oud iets is."
Bovendien zijn er grachten blootgelegd die inzicht geven in de indeling van het dorp en de omliggende landbouwgronden.


Opgravingen worden afgerond
Het vissersdorp Walraversijde kende zijn bloeiperiode in de 15e eeuw, maar raakte daarna in verval door oorlogen en economische tegenslagen. Specialisten beschouwen het als een van de best bewaarde archeologische vindplaatsen in Vlaanderen.
De opgravingen werden nu afgerond en de site wordt weer afgedekt om de bouwwerkzaamheden voort te zetten. De bedoeling is om de belangrijkste vondsten tentoon te stellen in het museum.