De klokken van abt De Loose

Nieuwe tentoonstelling met unieke objecten en baanbrekende virtuele toepassingen

Nooit eerder getoonde topstukken, baanbrekende virtuele reconstructies en interactieve opstellingen waarbij de bezoeker zelf beiaard kan spelen, maken van deze expo een niet te missen evenement. Voor het eerst een tentoonstelling die dit erfgoed in al haar facetten behandelt en letterlijk en figuurlijk tot dicht bij de mensen brengt.

De klokken van abt De Loose

Zelf contactloos beiaard bespelen

Centraal in de tentoonstelling staat de verdwenen beiaard van de abdij Ename, die in de 17de eeuw besteld werd door de vooruitstrevende abt De Loose. Vandaag blijven hiervan enkel nog de funderingen van de toren over. Dankzij het samenbrengen van archief- en archeologisch onderzoek en innovatieve technieken is de beiaard weer virtueel tot leven gewekt. De bezoekers kunnen deze beiaard beluisteren en zelfs zélf bespelen, volledig contactloos en dus coronaproof. Deze realisatie is een wereldprimeur!

Ergoedexpo de Klokken van DeLoose

Topkwaliteit in huis

De beiaard van Ename was van dezelfde maker als die van het belfort in Gent, met zijn beroemde Klokke Roeland: Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaarden van die tijd. Leer hem beter kennen in de expo en bewonder enkele nooit eerder getoonde Hemony-klokken uit privécollecties.

Van Oudenaarde tot Amerika

Daarnaast belicht de expo dat de eerste beiaard ooit in Oudenaarde stond, en dat de beiaard ook de oversteek naar de Verenigde Staten maakte! Hoe dat kwam, ontdek je in de expo op de provinciale Erfgoedsite Ename.

Erfgoedexpo De Loose

Praktisch

De tentoonstelling is een initiatief van pam Ename en werd samengesteld door beiaardspecialist Luc Rombouts, beiaardier van o.a. de Abdij van Park en KU Leuven.

De expo is coronaproof doordat er op reservatie gewerkt wordt en een beperkt aantal mensen per tijdslot wordt toegelaten.

Combineer een bezoek aan deze beiaardexpo met de tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’, het Archeopark, de Ottoonse kerk, pam Ename en/of bos t’Ename.

Waar?

Provinciale Erfgoedsite Ename - Erfgoedcentrum
Lotharingenstraat 1
9700 Oudenaarde-Ename

Wanneer?

19 maart – 26 september 2021

Dagelijks, behalve op maandagen
Di t/m vr: 10-17 uur
Weekend en feestdagen: 13-17 uur

Prijs?

7 EUR voor all-in bezoek aan de Erfgoedsite Ename.

Meerdere reducties.

Meer info en reservatie? Via de website www.oost-vlaanderen.be/expo-beiaard  
Contact?         erfgoedsiteename@oost-vlaanderen.be of tel. 055 30 03 44