Een zee van illustraties in het Duinenhuis
Deze zomer strijkt de reizende tentoonstelling De zee! De zee! van Villa Verbeelding neer in de Schipgatduinen van Koksijde. Op de eerste verdieping van het Natuureducatief Centrum Duinenhuis, met uitzicht op de zee, worden diverse illustraties van zowel nationale als internationale illustratoren gepresenteerd, afkomstig uit klassieke prentenboeken.


(foto's ©Boumediene Belbachir)
Deze zomer strijkt de reizende tentoonstelling De zee! De zee! van Villa Verbeelding neer in de Schipgatduinen van Koksijde van 7 juni tot 8 september. Op de eerste verdieping van het Natuureducatief Centrum Duinenhuis, met uitzicht op de zee, worden diverse illustraties van zowel nationale als internationale illustratoren gepresenteerd, afkomstig uit klassieke prentenboeken.
De zee is al eeuwenlang een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars. De getijden, de talloze kleurschakeringen binnen een dag, en het rijke onderwaterleven blijven telkens weer fascineren en imponeren.
Helaas ontkomt ook de zee niet aan hedendaagse problemen. Plasticvervuiling, klimaatverandering en olielekken vormen serieuze bedreigingen. Deze thema’s worden ook in illustraties verkend. In het boek Gered! van Mattias De Leeuw maakt een giraf een luchtige opmerking over 'het hoofd boven water houden', maar de onderliggende boodschap over klimaatverandering is serieus.
Illustrator Leo Timmers draagt bij aan de expo met zijn kleurrijke boek Het eiland van Olifant. Dit verhaal, ontstaan tijdens de lockdown, reflecteert het geïsoleerde gevoel van een eiland. Dieren dobberen rond op de oceaan en het blijft onduidelijk of ze op de vlucht zijn. The New York Times benoemde dit boek tot een van de beste kinderboeken van 2022.
De Nederlandse illustrator Marije Tolman liet zich inspireren door zowel de zee als de Oostendse kunstenaar James Ensor. In De grote maskerade gaat de lezer op een vreemd avontuur met de beroemde kunstenaar. Het eiland, een samenwerking met haar vader Ronald Tolman, speelt zich af op hun geliefde Terschelling. Hierin volgen we de ontmoetingen van een ijsbeer die van eiland naar eiland reist. Het campagnebeeld van de expo is afkomstig uit dit boek.

De expo biedt ook ruimte aan graphic novels. Zwerveling, een veelgeprezen werk van Peter Van den Ende, toont prachtige beelden van kwallen, octopussen en fantasiewezens. Zijn inspiratie vond hij als zeebioloog op de Kaaimaneilanden. De vergelijking met de beroemde Shaun Tan is meer dan terecht.
Een opvallend onderdeel van de tentoonstelling is een strandcabine met illustraties uit Lampje, het bekroonde en verfilmde werk van Annet Schaap. De cabine nodigt bezoekers uit om te ontspannen en te bladeren in een uitgebreide bibliotheek.
Er is geen ruimte voor verveling! Mies van Hout tekende kleurrijke vissen tegen een zwarte achtergrond voor haar boek Vrolijk, waarbij elke vis een unieke emotie uitdrukt. Dit boek helpt kinderen om over hun gevoelens te praten. Geïnspireerd om zelf creatief te zijn? Gebruik krijtstiften op ramen of maak je eigen zeemonsters als aandenken voor thuis.