Eerste gevelgedicht van onafhankelijke Antwerpse stadsdichters vanaf nu te bewonderen in binnentuin De Hofkamer

Vanaf zondag 16 april kan het publiek het visuele gedicht gaan bewonderen als onderdeel van een bezoek aan De Hofkamer. Dit 18de-eeuwse luxepaviljoen is een van de monumenten die worden opengesteld door de Vlaamse erfgoedstichting Herita. De plek is elke zondag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Volwassenen ontdekken de plek met audiogids, voor kinderen is er een leuke zoektocht. Bezoekers worden na een bezichtiging getrakteerd op een koffie of thee in de nieuw aangelegde binnentuin. 

Herita
Herita

Op zaterdag 15 april onthulde Lies Van Gasse in aanwezigheid van pers en genodigden een muurschildering op de zijgevel van De Hofkamer. Het werk is het eerste gevelgedicht van de Antwerpse stadsdichters sinds hun nieuwe doorstart. De mural van bijna 90 m² is geïnspireerd door De Goden op de Olympusberg, De Hofkamers monumentale plafondschildering. Van Gasse spendeerde meer dan 40 uur aan het schilderwerk. 

"Ik heb een gedicht geschreven over de overmoed van de kunstenaar en zijn drang om bij de goden te willen horen. Het gedicht combineer ik met een tekening waarbij de goden hun Olympusberg verlaten en zich tussen de mensen op aarde begeven. Zij hebben als het ware het omgekeerde verlangen. De mens wil tussen de goden wonen op de Olympusberg. Die twee bewegingen zijn in het gedicht en de tekening aanwezig," vertelt Lies Van Gasse. "Met dit werk voor de binnentuin van De Hofkamer was ik al bezig onder het oorspronkelijke stadsdichterschap. Na de doorstart van het nieuwe stadsdichterschap liet Herita mij weten dat ze het project nog steeds wilden verder zetten."  

Herita

Over Lies Van Gasse (°1983)

Lies Van Gasse (België, 1983) dicht met verf en schildert met woorden. Ze illustreerde gedichten van Guido Gezelle, H.C. Pernath en teksten van Peter Theunynck, maar ook in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld in wat ze toepasselijk beschrijft als ‘graphic poems’. Samen met Vicky Francken ontwierp ze onlangs ook VER+VERS, een webapplicatie om online graphic poems te creëren. Naast haar artistiek werk is Van Gasse als leraar verbonden aan de academie van Deurne (opleiding Beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Ze gaf ook al freelance les als schrijfdocent aan onder andere de Schrijversacademie, WISPER en de Universiteit Utrecht. In 2023-2024 is ze een van de onafhankelijke stadsdichters van Antwerpen. 

Wij spraken Lies tijdens haar schilderwerken in de binnentuin. Haar nieuwe stadsgedicht gaat over "de overmoed van de kunstenaar en zijn drang om bij de goden te willen horen." Lees het interview op de website van De Hofkamer.