Erfgoeddag maakt school

Erfgoeddag

Het programma op zondag 24 april

Elke activiteit heeft een link met onderwijs / schoolerfgoed en is gratis. Voor sommige activiteiten moet er vooraf gereserveerd worden. Bij de vele gezinsactiviteiten staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie de activiteit is bedoeld.

En er is meer

Deze editie biedt ook een primeur!

Want het thema van deze Erfgoeddag vraagt er gewoon om om het onderwijs van nu voor het voetlicht te brengen. Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseert de cultureel-erfgoedsector daarom een Erfgoeddag-week. Die is bestemd voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een week waarin leerlingen en leerkrachten kunnen proeven van cultureel erfgoed.

Want kinderen en jongeren schrijven nu immers op hun beurt ook geschiedenis, en zijn de erfgoedmakers en -zorgers van morgen. Tijdens de week gaan erfgoedwerkers lesgeven als ‘Erfgoedklasbakken’. Ze nemen het in scholen een (les)uur over van leerkrachten. Daarnaast worden klassen ook als vips ontvangen in het archief, museum of in de erfgoedbibliotheek. Gratis, uiteraard. Leerkrachten kunnen door het aanbod grasduinen op Cultuurkuur.be.

Erfgoeddag?

Al 22 jaar houdt de cultureel-erfgoedsector een groots toonmoment op de eerste zondag na de paasvakantie. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen.

Dankzij de wisselende jaarthema’s ontstaan er telkens opnieuw samenwerkingen tussen erfgoedorganisaties en tal van andere partners en sectoren. Dat maakt het een blijvende publiekslieveling. Erfgoeddag wordt weleens verward met de Open Monumentendag. De focus van dit evenement in september ligt op het onroerend (= niet-verplaatsbaar) erfgoed. Heel concreet: gebouwen en landschappen.

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, coördineert en faciliteert het evenement.

PRAKTISCH

1. Erfgoeddag 2022, Erfgoeddag maakt school, op zondag 24 april, van 10 tot 18 uur, in heel Vlaanderen & Brussel. Gratis.

2. Erfgoeddag-week, met Erfgoedklasbakken (die in lagere en secundaire scholen les geven over erfgoed, in een brede waaier aan lessen) en vip-bezoeken. Van maandag 25 april t/m vrijdag 29 april in scholen in heel Vlaanderen & Brussel. Gratis, maar niet toegankelijk voor het publiek. Alle info vind je hier.