Future Garden, een tempel voor tapirs op LABIOMISTA
Op 25 augustus 2024 opende LABIOMISTA, het 24 hectare grote park van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk, de deuren van een nieuw ecologisch complex: Future Garden. Dit energiezuinige gebouw, ontworpen door Vanmechelen zelf, vormt een laboratorium voor de toekomst en biedt onderdak aan een koppel tapirs. Deze bedreigde diersoort staat symbool voor diversiteit, vruchtbaarheid en aanpassing. Het complex is niet alleen een verblijf voor de tapirs, maar ook een plek voor onderzoek en dialoog over de interactie tussen mens, natuur en technologie, met als doel de overgang naar een meer symbiotische samenleving te stimuleren.
Tapirs als symbool van de toekomst
Het meest opvallende aan Future Garden is het verblijf van de tapirs. Deze dieren, afkomstig uit Zuidoost-Azië en Zuid- en Midden-Amerika, hebben een diepe symbolische waarde voor Vanmechelen. Ze belichamen de hybriditeit van het leven en worden gezien als "tuiniers van de jungle", aangezien hun rol in ecosystemen cruciaal is. Tapirs dragen door hun unieke grijpneus bij aan de verspreiding van zaden en het behoud van biodiversiteit. Samen met de Bruine Hokko's, een andere bedreigde soort, hebben de tapirs op LABIOMISTA nu een ruime plek van 2800 m². Hun aanwezigheid in dit ecologische complex herinnert bezoekers aan de noodzaak om verder te denken dan het Antropoceen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Ecologisch ontwerp en baanbrekende bouwtechnieken
Het ontwerp van Future Garden is een moderne interpretatie van een mastaba, een oude Egyptische grafheuvel. De schuine bamboe wanden en grote glazen panelen geven het gebouw een bijzondere uitstraling. Het dakterras biedt een panoramisch uitzicht over het park en nodigt uit tot reflectie en nieuwe perspectieven. Voor de bouw werd gebruikgemaakt van duurzame materialen zoals CLT-hout en bamboe, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. Het gebouw heeft ook zonnepanelen en een groendak, wat de biodiversiteit bevordert.
Samenwerking met wetenschap en technologie
Naast het verblijf voor de tapirs, omvat Future Garden een laboratorium voor onderzoek en sociale projecten. In samenwerking met de Universiteit Hasselt en diverse wetenschappers, zoals Dr. Willem Ombelet en Dr. Philip Remans, wordt hier gewerkt aan vraagstukken rond vruchtbaarheid, immuniteit en diversiteit. Door de kruisbestuiving tussen cultuur, natuur en technologie wil Vanmechelen met dit project bijdragen aan een vernieuwende en duurzame wereldvisie, die hij de Kosmopolitische Renaissance noemt.