Gasthuismuseum in Geel lanceert nieuw aanbod voor slechthorenden

Op woensdag 22 februari organiseerde het Gasthuismuseum een familierondleiding met een tolk Vlaamse Gebarentaal in het kader van Krokuskriebels. De rondleiding vormt het startschot van een aanbod voor personen met een auditieve beperking. Volgende maand lanceert het museum als vervolg op dit aanbod een visioguide.

Voor de gelegenheid organiseerde het museum een living history-rondleiding waarbij twee van de drie gidsen verkleed waren als historische figuren uit het oude Geelse gasthuis. Gasthuiszuster Anna leidde de bezoekers rond door het 17e-eeuwse gebouwencomplex en Dimpna nam hen mee in haar legende. De derde gids vertolkte de verhalen van Anna en Dimpna simultaan doorheen het museum. Een primeur binnen het aanbod van het Gasthuismuseum.

Gasthuismuseum

Visioguide voor bezoekers met een auditieve beperking

Op 22 februari 2023 toonde het Gasthuimuseum in primeur de introfilm over de legende van de Heilige Dimpna in Vlaamse Gebarentaal aan de deelnemers. Het museum schrijft daarmee verder aan haar inclusieve verhaal. Personen met een auditieve beperking, doven of slechthorenden kunnen met een visioguide het museum op eigen tempo bezoeken. Bezoekers kunnen de visioguide downloaden op hun eigen smartphone of kunnen een toestel van het museum krijgen. In elke ruimte is er een boeiend verhaal in Vlaamse Gebarentaal te ontdekken.

“Het Gasthuismuseum draagt de Geelse zorgtraditie hoog in het vaandel als inclusief en toegankelijk museum”, vertelt schepen van cultuur Pieter Cowé. “Met de toevoeging van de visioguides is het aanbod nu ook op maat van dove en slechthorende bezoekers. Zo hebben zij ook de kans om te genieten van een bezoek aan het museum. We vinden het belangrijk dat het aanbod inclusief blijft en dat het niet enkel om tijdelijke projecten gaat. Vandaar de integratie in een visioguide.”

De visioguide zal beschikbaar zijn als alternatief voor de klassieke audioguide. Bovendien biedt het museum ook een gastvrij onthaal aan voor personen met een auditieve beperking en is er reeds een museumspel uitgewerkt in visioguide-vorm. Ook in het andere aanbod zet het Gasthuismuseum deze lijn verder: op de lezing ‘koken en gezondheid met Cauderlier’ op dinsdag 9 mei zal er een tolk Vlaamse Gebarentaal aanwezig zijn om de Geelse lector Eddie Niesten simultaan te vertalen.