Huis van Alijn oganiseert traject voor personen met dementie (en mantelzorger)

'Vreemd en vertrouwd' biedt vijf duo's van thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers de kans om in het Huis van Alijn deel te nemen aan een traject. In zes sessies verkent de groep samen bijzondere voorwerpen uit de collectie, waardoor uitstappen toegankelijker worden voor mensen met dementie.

Wat houdt het traject in?

Gedurende zes weken komt een vaste groep van vijf duo's wekelijks samen in het outreachlab, een huiselijke plek bij het museum. Hier ontstaat een vertrouwelijke sfeer met koffie klaar voor gebruik. Deelnemers ontdekken vreemde collectiestukken, delen gedachten en ervaringen. 'Object handling' wordt toegepast, begeleid door Thomas Reynhout, de outreachmedewerker van het museum.

Waarom dit traject?

70% van mensen met dementie woont nog thuis. Het Huis van Alijn draagt met 'Vreemd en Vertrouwd' bij aan een dementievriendelijke samenleving, zodat iedereen zo lang mogelijk kwaliteitsvol thuis kan blijven wonen. Dit traject biedt personen met dementie een op maat gemaakte culturele beleving en betrekt hen in het alledaagse leven, benadrukkend op hun mogelijkheden in plaats van hun kwetsbaarheid. Voor mantelzorgers biedt het ook een unieke omgeving om ervaringen te delen en praktische handvaten te krijgen voor het omgaan met personen met dementie.

Praktische info

Wanneer? 18.04.24, 25.04.24, 09.05.24, 16.05.24, 23.05.24 van 14.30 tot 16.00 uur

Waar? Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent

Contact: Thomas.Reynhout@museumdrguislain.be

Meer info