Hyenaclan breidt uit met felle pup in ZOO Planckendael

Onlangs beviel hyenamoeder Luena op haar lievelingsplek in ZOO Planckendael van haar tweede worp. Hij bleek één sterke, felle pup te tellen. De gezonde gevlekte hyenapup doet het goed!

Onlangs verwelkomde hyenamoeder Luena op haar favoriete plek in ZOO Planckendael haar tweede worp. De trotse moeder bleek gezegend te zijn met één sterke, felle pup. Deze kleine hyena's worden geboren met een opvallend zwarte vacht, open ogen en een volledig gebit. Ze zijn buitengewoon nieuwsgierig en laten al snel hun stevige beet zien. Het avontuurlijke kleintje verkent al snel het buitenverblijf in het Afrikaanse continent van ZOO Planckendael.

Gevlekte hyena's staan bekend als de grootste en luidste hyenasoort van allemaal. Met hun opvallende vlekken en krachtige persoonlijkheid zijn ze ware iconen van de Afrikaanse savanne. Een nieuw hoofdstuk begint voor Luena en haar kleine welp, terwijl ze samen het leven in de zoo verkennen en de wereld om hen heen ontdekken.

Hyena Luena kwam niet opdagen bij het dagelijks ontbijt, dus ging ik kijken op haar favoriete schuilplek in de buurt van de vijver. En daar zag ik twee extra glinsterende oogjes in het donkere werphol!”, vertelt roofdierenverzorger Lies al glunderend. 

Survival of the fittest

Geboortes van drie- tot vierlingen zijn niet ongewoon bij hyena's, maar moeders hebben slechts twee tepels om hun jongen te voeden. Hierdoor ontstaat er vanaf het moment van geboorte een strijd om dominantie en melk tussen de jongen. Slechts de sterksten zullen overleven, en vaak krijgen slechts twee of zelfs maar één jong toegang tot de melk van de moeder. Het is een harde realiteit van het leven in de hyenawereld, waar alleen de sterksten kunnen gedijen. “De draagtijd van de gevlekte hyena bedraagt vier maanden en zowel de bevruchting als de geboorte zijn kleine mirakels want het geboortekanaal bij hyena’s is ongewoon lang en met de nodige obstakels”, vertelt curator Sarah. 

Vrouwen aan de macht

Bij hyena's zijn het de vrouwen die aan de macht zijn, en ze zijn vaak groter dan de mannetjes. Opvallend is dat hun geslachtsdelen, met name de clitoris, sterk lijken op een penis, en ze hebben ook een hoog niveau van testosteron, het mannelijke hormoon, in hun lichaam. In ZOO Planckendael leeft vader Bongo aan de rand van de clan, terwijl zusjes Xena en Xavannah van 1,5 jaar vaak samen met hun moeder in het hol te vinden zijn. Met het kweekkoppel Bongo en Luena neemt ZOO Planckendael actief deel aan het Europese kweekprogramma voor gevlekte hyena's, wat van vitaal belang is voor het behoud van deze bijzondere diersoort.

Xavannah is al een keertje met het jong op trot geweest en daar was haar moeder niet zo blij mee. Ze kwam al brommend haar pup halen en bracht het kleintje in haar muil terug naar het nest”, getuigt verzorger Frederik. “Een pasgeboren pup is heel vertederend in tegenstelling tot hun brutere volwassen versie met indrukwekkende gestalte en sprekende snoet.” 

Geboren met mond vol tanden

De pels van jonge hyena's is aanvankelijk nog erg donker. De kenmerkende, camouflerende vlekken beginnen pas na ongeveer vier maanden te verschijnen. Hoewel hyena's jagers en aaseters zijn, drinkt de pup aanvankelijk nog gulzig moedermelk, ondanks dat hij bij de geboorte al een volledig gebit heeft. In ZOO Planckendael zal hij geleidelijk aan beginnen te knabbelen aan rundsvlees, konijn en af en toe een geiten- of schapenkarkas.

Hyena's staan bekend om hun vermogen om alles op te eten, van vlees tot huid, hoorn en hoef. Hun krachtige tanden en kaken verbrijzelen alles, terwijl hun maag de resterende botfragmenten verteert. De witte uitwerpselen van hyena's zijn een indicatie van hun calciumrijke dieet, afkomstig van de beenderen die ze eten.

Z, Z of Z?

Het geslacht van de pup is voorlopig onbekend. Alle borelingen van 2024 krijgen in ZOO Planckendael een naam beginnend met de letter Z. De verzorgers maken hun favoriete top drie en iedereen mag daarna meestemmen via de social media van ZOO Planckendael.