Leuven als gaststad Open Monumtentendag 2024

Op 8 september 2024 zullen historische locaties in Vlaanderen hun deuren openen voor de 36e editie van Open Monumentendag. Dit jaar fungeert Leuven als gaststad voor het grootste erfgoedfeest van Vlaanderen. Deze aankondiging vond plaats tijdens het inspiratiefestival voor de organisatoren van Open Monumentendag, dat passend genoeg plaatsvond in Leuven.

Herita heeft voor de tweede keer meer dan 120 organisatoren van Open Monumentendag uit alle hoeken van Vlaanderen samengebracht. Het doel was hen te inspireren rond het thema 'En route!' en hen te ondersteunen bij het opzetten van hun activiteiten. Van een workshop over podcasting tot excursies, van het voorbereiden op de beleving van bezoekers tot het delen van ervaringen onderling.

Griet Langbeen (Herita), Coördinator Open Monumentendag: "Open Monumentendag heeft een vaste basis van gepassioneerde organisatoren die elk jaar opnieuw aan de slag gaan. Ik ben blij om hen vandaag opnieuw te zien en weer zoveel enthousiasme te voelen! Ik hoor veel ideeën rond wandel- en fietsroutes: het belooft dus een actieve editie te worden, helemaal in lijn met het thema!"

Inspiratiefestival © Leen Poppe

En route!

Tijdens deze Open Monumentendag vieren we de voortdurende beweging van mensen en ideeën. We verkennen paden van steen, water, grond, ijzer en lucht, op zoek naar wat ons verbindt. Van de oorsprong van straatnamen tot eeuwenoude handelsroutes, van historische rijtuigen tot hedendaagse pelgrimstochten of de erfenis van de Romeinen. We ontdekken de nauwe band tussen de monumenten en hun omgeving, in steden en dorpen, in het landschap, langs wegen en routes.

Dit boeiende en veelzijdige thema wordt ondersteund door verschillende partnerorganisaties, waaronder Trage wegen vzw, PARCUM, het agentschap Onroerend Erfgoed, NMBS en de Vlaamse Waterweg. 

Vlaams minister Onroerend erfgoed: "Open Monumentendag is met stip het belangrijkste event voor onroerend erfgoed in Vlaanderen. Het thema ‘En route!’ is een uitnodiging om onze rijke geschiedenis weer op een andere manier te benaderen. Het is prachtig om te zien hoe organisatoren er elk jaar opnieuw in slagen de bezoekers een andere erfgoedbeleving te geven. En net daarin schuilt voor mij de kracht van ons erfgoed: het blijft je verwonderen."

Gaststad Leuven

Als gaststad presenteert Leuven dit jaar een bijzonder programma dat perfect aansluit bij het thema.

Enkele hoogtepunten zijn onder andere:

  • Het historische stadhuis, dat eind oktober voor vijf jaar de deuren sluit voor een ambitieuze restauratiecampagne. Na voltooiing zal het stadhuis dienen als een gastvrije toegangspoort voor bezoekers en toeristen die hun ontdekkingstocht door Leuven beginnen.
  • De Sint-Jacobskerk bevindt zich op weg naar een nieuwe toekomst. Deze geliefde pelgrimshalte stond lange tijd leeg vanwege stabiliteitsproblemen, maar sinds 2017 is het monument gerestaureerd en gereed om het kloppende hart van de wijk te worden. Tijdens Open Monumentendag kun je het experimentele buurttraject verkennen dat onderzoekt hoe de kerk weer een ontmoetingsplaats voor jong en oud kan worden, met nieuwe doorgangen in een heringerichte omgeving.
  • "Alle wegen leiden naar Leuven" geldt zeker voor de tienduizenden studenten die jaarlijks de stad betreden en er een tijdelijke - maar onvergetelijke - stopplaats vinden. De Katholieke Universiteit Leuven benut het thema om de deuren van haar architectonische parels te openen.

 

Meer info Open Monumentendag