Lichtwandeling als afsluiter van expo ‘Smokebility’

Lumineuze afsluiter van expo ‘Smokebility’ (Ever Meulen) in het Nationaal Tabaksmuseum

In 2021 organiseerde Wervik voor het eerst een lichtwandeling, toen met werk van illustrator en ereburger Carll Cneut. Het gebeuren bleek een overdonderend succes en trok meer dan 10.000 kijklustigen naar de Tabaksstad. Het inspireerde het stadsbestuur om een 2de editie van het evenement te organiseren.

Samenwerking met Ever Meulen & Urban Mapping

Voor de komende editie trekt het de kaart van Ever Meulen (° 1946). De gerenommeerde illustrator en grafisch kunstenaar, afkomstig uit Kuurne, bepaalde jarenlang mee het gezicht van het populaire weekblad Humo. Nog t.e.m. 5 november loopt in het Nationaal Tabaksmuseum de tijdelijke expo ‘Smokebility met werk van Ever Meulen, die altijd wel een boontje had voor ronkende wagens, wiegende dames en uitstekende muziek. Zijn oog voor detail en de humoristische knipoog kenmerken zijn werk. In tal van tekeningen duiken er rookattributen op of beeldt hij zichzelf af met de pijp in de mond. Een mistige zonde waarvan hij naar eigen zeggen inmiddels is van verlost… Met ‘Smokebility’, een samentrekking van ‘smoke’ en ‘mobility’, stapt het museum mee in het regioproject ‘50 jaar E3/E17’ van Leiedal en Zuidwest. Speciaal voor deze tentoonstelling selecteerde Ever Meulen ruim 100 tekeningen rond mobiliteit in combi natie met de pijp, de sigaar en de sigaret.


Urban Mapping uit Kortrijk tekende de animaties voor de lichtwandeling. Het bedrijf creëerde eerder ook al beeldanimaties voor lichtevenementen als ‘De Lumineuze Nachten’ (o.m. in Roeselare, Edingen, … ), ‘De Magie van de Vlasbloem’ (Kuurne), ‘Luminaria’ (Plopsaland De Panne), ‘The Crystal Ship by Night’ (Oostende) en het WOI-herdenkingsevenement ‘Follow The Feniks’ (Nieuwpoort). Met ‘Smokebility’ zorgen ze meteen voor een primeur met het werk van Ever Meulen dat nooit eerder in bewegende vorm te zien was.

Belevingsvolle stadswandeling voor jong en oud

De unieke animaties zullen op 4 bijzondere locaties in het Wervikse stadscentrum worden geprojecteerd, onderling met een korte wandellus (+/- 3 km) verbonden. Een belevingstocht op maat van gezinnen met kinderen maar ook de minder sportieve wandelaar. Met lichtbakens, originele bewegwijzering en een plannetje zal de bezoeker vlot zijn/haar weg weten te vinden.

De lichtwandeling zal tijdens de herfstvakantie (27 oktober – 5 november) dagelijks af te stappen zijn van 18-22 uur (op eerste 2 dagen pas vanaf 19 uur omwille van het zomeruur dat dan nog van toepassing is). De wandeling start aan het Nationaal Tabaksmuseum en begint idealiter met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Smokebility’ met de fantastische wagen van Ever Meulen - de Nisiov - die een centrale rol speelt in de lichtwandeling.

Het evenement is gratis te bezoeken. Op die manier houdt de stad het bewust laagdrempelig. Een (betalend) bezoek aan de expo in het Nationaal Tabaksmuseum is zeker aan te bevelen. Tijdens de vakantieweek hanteert het museum uitzonderlijke openingsuren (16-21 uur) om een combinatie met de lichtwandeling mogelijk te maken.

Geanimeerde wandeling als opener met culinaire toer als toetje

Op zaterdag 28 oktober zorgen we voor extra beleving langsheen het parcours met vuur- en lichtinstallaties en straatanimatie. Deelname is eveneens gratis.
Bezoekers die onderweg willen genieten van het lekkers dat Wervik te bieden heeft, kunnen deelnemen aan de culinaire tour met hapjes en drankjes (vooraf inschrijven).
Meer info over de culinaire wandeling zal vanaf midden september te vinden zijn op de stadswebsite. Tickets zullen via de webshop beschikbaar zijn, of via de balie Toerisme of het Vrijetijdspunt kunnen aangeschaft worden.