Nieuwe expo Speelgoedmuseum Mechelen: PlayZone Europe

In het voorjaar van 2024 heeft België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, en dit wordt gevierd met de tijdelijke tentoonstelling 'PlayZone Europe' in het Speelgoesmuseum in Mechelen als onderdeel van het Mechels stadsfestival 'Construct Europe'.

Kristof Calvo, de voorzitter van Mechelen Feest, deelt zijn gedachten over de expo: "PlayZone Europe verklapt al meteen veel over de aanpak en de boodschap van Construct Europe. Dit stadsfestival hebben we echt samen met de Mechelse sterkhouders gemaakt. Dus uiteraard is er ook een samenwerking met Speelgoedmuseum Mechelen, een belangrijke speler in onze stad. De expo zelf is ook een verhaal van samenwerking: Mechelaars met hun roots elders in Europa delen hun unieke speelverhalen. Want Europa maken we samen. Dat wordt dan ook nog eens heel concreet gemaakt met de grote LEGO-landenkaart, waar bezoekers zelf aan zullen bijdragen. Kortom, we zijn heel blij dat deze expo deel uitmaakt van ons stadsfestival."

In deze tentoonstelling maak je een reis door het diverse aanbod van spellen en speelgoed uit alle 27 EU-lidstaten. Van het beroemde bouwsteentje uit Denemarken tot de puzzelkubus van de Hongaarse uitvinder Rubik. Mechelaars met Europese wortels delen hun speelherinneringen uit hun geboorteland.

De absolute eyecatcher van de expo is een enorme LEGO-landenkaart van meer dan 6 vierkante meter. Deze kaart wordt opgebouwd door de bezoekers zelf tijdens workshops in de krokus- en paasvakantie. LEGO-kunstenaar Hans Demol uit Kortenberg heeft het ontwerp en de workshops geleid, met meerdere indrukwekkende kunstwerken met deze steentjes op zijn naam.

Als afsluiter belicht de expo de inspanningen van de Europese Unie om speelgoed veilig te maken voordat het in de winkelrekken belandt. Centexbel, een technologisch centrum uit Zwijnaarde, toont de tests die ze uitvoeren om de veiligheid van speelgoed te waarborgen.

Dankzij de speelse elementen wordt de expo een fascinerende ontdekkingsreis voor het hele gezin. Maar PlayZone Europe biedt ook scholen de kans om het thema Europa op een toegankelijke manier te ontdekken, met actieve rondleidingen en gidsen voor klassen.