Ondanks moeilijk coronajaar opent organisatie achter festival Dranouter de muzikale attractie 'DE KLANKMAKERIJ' in Dranouter

De Klankmakerij: gloednieuwe indoor attractie waar spelletjesfanaten en muziekliefhebbers aan de hand van doe-opdrachten en klankspelen met elkaar in competitie gaan

"De nieuwe attractie De Klankmakerij kan openen omdat verschillende puzzelstukjes in elkaar vielen", vertelt Bavo Vanden Broeck van Dranoeter vzw, de organisatie achter o.a. Festival Dranouter. "Door de coronacrisis stond onze festivalwerking op een extreem laag pitje in 2020. Binnen het team vaste medewerkers kwam er tijd vrij voor nieuwe projecten. Intussen was het voormalige F-Experience Museum, dat huisde in het gebouw van vzw Muziekcentrum Dranouter en Dranoeter vzw, al gesloten. Voor de nieuwe invulling van die ruimte kandideerde de vzw bij Leader Westhoek en Interreg North Sea, mét succes. Dranoeter vzw stortte zich op een creatieve wijze op de nieuwe insteek van het F-Experience Museum. Zo kan onze vzw, ondanks een bijzonder moeilijk coronajaar, toch uitpakken met een nieuw project: De Klankmakerij."

De Klankmakerij Dranouter

Verhalenkabinet en Melodiemachine

"De Klankmakerij komt er dus in plaats van het F-Experience Museum, langs de Dikkebusstraat in Dranouter. Het folkmuseum opende haar deuren op 2 mei 2003. Sindsdien trok het museum geïnteresseerden aan van over heel België. Tijdens je bezoekje aan het interactieve museum kwam je alles te weten over folk en volksmuziek. Het folkmuseum groeide uit tot een toonaangevende uitstap over de provinciegrenzen, zeker voor groepen en scholen. Vele groepen en scholen kwamen jaarlijks terug. Tot de sluiting van het F-Experience Museum kreeg het museum zo’n 100.000 bezoekers over de vloer. Na ruim 15 jaar raakte de technologie verouderd, maar het verhaal van folk en muziek bleef wel relevant om te vertellen. In oktober 2018 sloot het [F] Experience Museum voor renovatiewerken en gingen we voor een nieuwe insteek: De Klankmakerij."

“De Klankmakerij is niet te omschrijven in één woord, om de simpele reden dat het een ongezien concept is. Deze nieuwe, kindvriendelijke indoor activiteit is een attractie waar spelletjesfanaten en muziekliefhebbers aan de hand van doe-opdrachten en klankspelen met elkaar in competitie gaan. Het Centraal Spelbord stuurt je met je groepje speelgenoten langs een uniek parcours. Van het Verhalenkabinet naar de Akkoordenkoker, tot de Melodiemachine, de Ritmekast & nog veel meer.”

De Klankmakerij Dranouter
De Klankmakerij Dranouter

Weetjes over muziek

“Wie alle etappes van De Klankmakerij heeft doorlopen, verzamelt onderweg punten, experimenteert met klank en doet allerlei weetjes op. Over (folk)muziek, artiesten, festivals, instrumenten & meer. Op het einde van het hele parcours is er één persoon die het meeste punten heeft gesprokkeld. Die krijgt een onvergetelijke verrassing. Een bezoek aan De Klankmakerij is een ware beleving, even een kwalitatief moment samen. Deze activiteit is dan ook een geschikte uitstap voor (groot)ouders met kinderen, familie- en vriendengroepen, bedrijven en teambuildings en scholen.”

Omwille van de huidige coronamaatregelen kon er slechts een beperkt aantal mensen aanwezig zijn op de opening op woensdag 23/06. Gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) nam het woord tijdens de opening. Hij sprak vol lof over Dranoeter vzw, de werking achter o.a. Festival Dranouter en nu ook De Klankmakerij: “Vzw Dranoeter is vaak de initiatiefnemer om nieuwe toeristische tendensen op te pikken. En om verschillende mensen in en uit de Westhoek te verbinden om de Westhoek in al zijn schoonheid te tonen aan toeristen, maar ook aan streekinwoners.”

Groepsvoorstellen in Eetcafé 't Folk

De Klankmakerij heeft qua locatie een grote troef. De attractie bevindt zich in het bruisende bezoekerscentrum Dranouter Centrum, in hetzelfde gebouw als Eetcafé ’t Folk en Muziekcentrum Dranouter. Aansluitend op je bezoek aan De Klankmakerij kan je dus genieten van een concertje van op de gevarieerde concertagenda. Ook is het mogelijk om een van de zalen van Muziekcentrum Dranouter af te huren. Wie honger heeft na het spellenparcours, kan gezellig tafelen in Eetcafé ’t Folk, met zicht op de festivalweide van Festival Dranouter én de bekende Kemmelberg. Op de vaste menukaart staan gerechtjes met een knipoog naar festivalfood. Eetcafé ’t Folk is ook gespecialiseerd in groepsvoorstellen.

Gevarieerde daguitstap in Dranouter Centrum

Naast een bezoek aan De Klankmakerij staat er een nieuw, gevarieerd aanbod klaar van activiteiten en workshops voor gezinnen, familie- en vriendengroepen, bedrijven & teambuildings en scholen. De medewerkers helpen je graag met het samenstellen van een (halve)daguitstap op jouw maat. Van sportief tot leerrijk, van inspannend tot ontspannend, van natuur tot cultuur… De workshops worden telkens aangepast aan de groep. Neem je groep mee op muzikale trip naar Afrika, trek erop uit in de rustgevende bossen van Heuvelland, smeer je keelbanden met een zangstonde of gooi de beentjes los. Het mag duidelijk zijn: in Dranouter Centrum kan je terecht voor een (halve) daguitstap met alles erop en eraan.