Open Monumentendag 2023: met hart en ziel
Dag in dag uit zorgen talloze vrijwilligers voor het behoud en onderhoud van ons erfgoed. We stellen hier graag enkele activiteiten voor die focussen op de vrijwilligers achter de monumenten, de mensen die zich met hart en ziel inzetten!
Muziek in den Hof
Muziek, een leuk pop-up café, een stralende tuin en enthousiaste vrijwilligers. Het wordt tof in den hof van De Hofkamer. De deuren van deze verborgen schat staan open!
Hopplukdemonstratie in het Hopmuseum
Hop plukken met de hand? Het werd gedaan tot in de jaren 1960, maar zelfs nu nog zijn er 'plokkers' die met hart en ziel demonstreren hoe het er toen aan toe ging.
Stoom en stroom
De stoomvrienden presenteren in het Museum Stoom en Stroom de resultaten van hun niet aflatend werk aan de stoommachine. Verder vind je hier een wonderlijk werkende collectie miniatuur stoommachines, en kan je eens uitproberen hoeveel stroom je zelf als fietser kan produceren...
Openluchtmuseum in Bokrijk!
Steek je handen uit de mouwen en leer lemen en vitsen. Waag je aan het maken van stropoppen of een glas-in-lood raam. Of werp een exclusieve blik achter de schermen van de gebouwen in restauratie. Bezoek unieke gebouwen in werking, zoals de historische rosmolen of de touwslagerij. Bokrijkse vakmannen en -vrouwen tonen vol enthousiasme hun skills.
EXCLUSIEF RIEBEDEBIE-INTERVIEW Caroline Geerts, een van de moedige redders van het Kasteel van Heers
In het landelijke Heers ontdekte Caroline Geerts toevallig een kasteel. Een kasteel in verval, volledig overwoekerd, verscholen achter verwilderde natuur. Ze richtte daarom een vzw op en ging met honderd vrijwilligers uit de buurt aan de slag.
Dag Caroline, kan je me eens vertellen wat jij exact doet?
"Ik ben site-ontwikkelaar voor het kasteel van Heers in opdracht van Herita, een organisatie die waardevolle historische plekken en monumenten in Vlaanderen beheert en restaureert. Ik ben al zes jaar actief op die site omdat het helemaal in verval en verlaten was. Het kasteel was ten prooi aan verval en verwildering van het domein. Ik heb daar dan een vzw en een vrijwilligerswerking opgericht in de hoop om het kasteel te kunnen redden. Het feit dat ik nu als site-ontwikkelaar werk bij Herita, betekent eigenlijk dat we het kasteel gered hebben. De Vlaamse overheid heeft de site verworven en is nu in erfpacht overgebracht naar Herita. Daar zijn we nu alles in het werk aan het stellen om het kasteel te restaureren. Zo kunnen we er een echte publiekstrekker van maken."
Wat is er op Open Monumentendag zelf te doen?
“Het thema van dit jaar is zoals je weet hart & ziel. Voor ons is dat een uitlezen kans om te tonen met hoeveel passie en energie die vrijwilligers bezig zijn op de site. Velen zetten zich al zes jaar in om het tij te keren. We proberen dat verhaal ook naar het publiek te brengen. Op Open Monumentendag is er daarom een tentoonstelling met historische foto’s. Er zijn foto’s van toen het kasteel nog in goede staat was, maar ook toen het volledig verlaten was met de meubels er nog in. Er zijn ook verschillende getuigenissen van mensen die het kasteel kenden toen de vrijwilligers er nog niet aan begonnen. Het was toen nog echt een hopeloos verhaal. Deze tentoonstelling heet de ‘rise and fall’ van het Kasteel van Heers. Het is zeker ook mogelijk om het kasteel zelf te bezoeken, maar omwille van veiligheidsvoorschriften kan dat slechts in zeer beperkte mate. Wie het kasteel binnen wil aanschouwen, schrijft zich best in via Herita.
Het is een van de belangrijkste sites van Limburg, maar toch merken we dat er nog steeds nieuwe mensen langskomen op de site. Het is voor ons echt heel fijn dat we die waardevolle site, die tot voor kort het kasteel van doornroosje leek, nu kunnen tonen aan de mensen. Het is echt geweldig dat er steeds meer mensen deze fantasctische site komen bezoeken.”