Pasgeboren grévyzebra huppelt aan mama’s zijde over de savanne in ZOO Planckendael

Streepjesbips

Dit veulen heeft, net als haar soortgenoten, haar eigen, unieke streepjespatroon op de billen. De tekening is even uniek als onze vingerafdruk. Grévyzebra’s hebben de grootste oren, hoogste schouders of schoft en de dunste strepen van alle zebrasoorten. Ze zijn vrij onstuimig van karakter en dat kan verzorger Jolien alleen maar bevestigen: “Het zijn zebra’s met pit.”

De kudde in ZOO Planckendael telt nu vijf dieren. Moeder Luisa en haar veulen grazen samen met merrie Nele, haar dochter Uzuri van bijna twee jaar en hengst André op de savanne. Mogelijk zorgt merrie Nele in de toekomst nog voor een zesde zebra.  

ZOO Planckendael is op zoek naar een leuke Afrikaanse naam beginnend met de letter W, de beginletter voor borelingen in het jaar 2021. Iedereen mag suggesties doen op het Instagramaccount van ZOO Planckendael. De verzorgers kiezen er dan hun favoriet uit.

Te weinig

Grévyzebra’s zijn de enige zebrasoort die bedreigd wordt. In Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia zijn er minder dan 2 000 dieren over! ZOO Planckendael steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met speciale halsbandzenders verzamelt men data over de verplaatsingen en het territorium van de zebra’s om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen en de soort te behoeden voor uitsterven.