Primeur: voor het eerst moormaki geboren in ZOO Planckendael

Spannend nieuws

Wie door het makiverblijf loopt, kan tussen de dieren wandelen en moet goed rondkijken om het jong te zien. “De eerste twee weken klampt het zich stevig vast aan moeders vacht. Binnenkort klimt het jong al op haar rug. Niet veel later zal het spelenderwijs de omgeving gaan verkennen”, legt de verzorger uit. Wanneer ze groot zijn, zitten ze je letterlijk met open armen op te wachten, want zo zonnebaden ze het liefst.

Of het een jongen of een meisje is, kan de dierentuin nog niet zeggen. Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan haar oren, terwijl de mannetjes zwart zijn. “Voorlopig is het jong ook koperkleurig, dus misschien is het wel een meisje. We wachten nog eventjes af, want ze kunnen nog tot acht weken veranderen van kleur.” Wat wel vaststaat, is dat deze maki een naam met een W zal krijgen, zoals alle borelingen in ZOO Planckendael in 2021.

Geweldig nieuws

De geboorte van deze moormaki – ook wel lemuur genoemd - is niet alleen de allereerste in de geschiedenis van ZOO Planckendael. Het is ook bijzonder goed nieuws voor het internationale kweeprogramma voor deze dieren van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Het gaat immers niet goed met deze bedreigde diersoort door houtkap in hun habitat, stroperij en illegale handel. Op deze manier draagt ZOO Planckendael bij tot het in stand houden van een reservepopulatie.