Stap voor stap: de stabilisatie van het Kasteel van Horst

Het moment is eindelijk aangebroken! Herita heeft het startschot gegeven voor de stabilisatiewerken aan het prachtige Kasteel van Horst. Op dit moment is aannemer Denys druk bezig met het inrichten van de werf op het domein van het kasteel. Ben je nieuwsgierig naar de werkzaamheden die dit najaar nog op de planning staan en wat je als toevallige passant zult opmerken?

©LUCID

Ondergrondse stabilisatie

Dit najaar zal voornamelijk de ondergrondse kasteel in beweging zijn, want de focus ligt op het versterken van de fundamenten van het kasteel. De draagkracht van de grond onder het Kasteel van Horst is niet overal uniform. De bodemkwaliteit loopt aanzienlijk af richting de vijver. Onder de oudste vleugels van het kasteel, namelijk de vierkante donjon en de woonvleugel, bevindt zich een solide ondergrond op een diepte van zo'n 3,5 meter. De historische fundamenten van de donjon zijn eveneens zo'n 3,5 meter diep en zijn stevig verankerd in de stabiele ondergrond. Geen problemen tot zover.

Echter, onder de renaissancevleugels, die later aan het kasteel zijn toegevoegd, zien we een ander verhaal. Hier bevindt de stabiele grondlaag zich op zo'n 5 meter diepte, terwijl de historische funderingen slechts 3,5 meter de grond in gaan. Met name de ronde toren loopt risico. Elk jaar zakt deze toren geleidelijk dieper weg in de onstabiele kleilaag waarop hij is gebouwd. Daarom wordt dit najaar een betonnen fundering gecreëerd via ondergrondse boringen en injecties. Dit zal het kasteel een stevige basis geven op de diepe draagkrachtige ondergrond. Meer details over dit proces vind je hier.

Als je dit najaar een wandeling maakt in het kasteelpark, zul je wellicht nog geen hoge steigers zien staan. Deze steigers worden pas in de loop van 2024 opgebouwd wanneer de buitenkant van het kasteel gerestaureerd wordt. Bedenk echter dat er onder de grond hard wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat het Kasteel van Horst stevig blijft staan voor komende generaties!

Aandacht voor beestige bewoners

Wie al eens betrokken was bij een renovatie, weet ongetwijfeld dat verbouwingsprojecten aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de levenskwaliteit voor dieren. Daarom doen we ons uiterste best om de impact op alle bewoners van Horst zo beperkt mogelijk te houden. Op deze wijze geven we speciale aandacht aan het levend erfgoed dat het kasteel en zijn omgeving omringt, zoals vleermuizen en vissen.

©LUCID