Tentoonstelling Jules François Crahay

Tentoonstelling: 23-02-2024 > 10-11-2024

Hoewel je misschien denkt: "Jules François Crahay, zegt me niets," was deze Belg in zijn tijd gewoonweg "een genie in de haute couture!" Door nieuw onderzoek kan het Mode & Kant Museum nu een hele tentoonstelling aan hem wijden. Een soort modefeestje om deze onterecht vergeten couturier opnieuw te leren kennen.

Lanvin haute couture, lente-zomer 1968, avondjurk met ruches en ceintuur van oranje tafzijde. 
Mode & Kant Museum © Louis Kerckhof
Jules François Crahay, 1962 Mode & Kant Museum

In 1959 kraaide journalist John Fairchild in Women's Wear Daily: "Een nieuwe mode-ster straalt aan het Parijse firmament." Dit was het jaar waarin Jules François Crahay zijn eerste schetsen voor Nina Ricci neerzette. De reacties waren zo overweldigend dat opdrachten binnenstroomden als modellen op de catwalk. Vergelijkingen met Christian Dior waren niet van de lucht. Zijn daaropvolgende collecties waren als haute-couture vuurwerk.

In 1964 zette hij de schaar in dienst bij Lanvin, waar hij zo'n veertig haute-couturecreaties en een zee van prêt-à-porter ontwierp. Grootheden als Claudia Cardinale, prinses Paola en Jackie Kennedy paradeerden rond in zijn ontwerpen. Zijn creatieve genie en onafhankelijke flair baanden de weg voor Belgische ontwerpers als Martin Margiela, Olivier Theyskens en Nicolas di Felice, die later zelf de modewereld zouden veroveren. Eén ding is zeker, dit wordt een mode-ontdekkingsreis om nooit te vergeten!

Lanvin haute couture, lente-zomer 1973, avondjurk ‘Express’ in geruite zwarte organzazijde met kleine witte kraag. Mode & Kant Museum © Louis Kerckhof
Nina Ricci haute couture, lente-zomer 1960, ensemble van bolero, jurk en ceintuur met geribbelde strik uit wilde zijde. Mode & Kant Museum  © Louis Kerckhof