Tentoonstelling KOERSVROUW in De Schorre

Het wielermuseum De Velodroom in Boom steekt dit jaar een tandje bij om het vrouwenwielrennen te promoten. Het museum pakt vanaf 25 maart uit met KOERSVROUW, een gloednieuwe tentoonstelling waarbij het vrouwenwielrennen centraal staat, en onderging hiervoor een grondige facelift. Oude affiches, foto's en portretten, textiel en andere memorabilia geven een historische blik op het dameswielrennen van toen en nu, van Yvonne Reynders tot Lotte Kopecky. Pronkstuk is de Kristallen Fiets en Flandrien Trofee van Lotte Kopecky. Ellen Van Loy en Yvonne Reynders zijn tevens de fiere ambassadrices. 

De Schorre

Rosa Calluy en Celestina ('Stieneke') Moens, beiden uit Boom, reden al koers begin jaren dertig. Calluy wordt beschouwd als een ware fietspionier. Zij won het BK en werd tweede op het EK in Hoboken in 1934, geklopt in de sprint door 'Elvira' (Willy) De Bruyn uit Aalst. Op training langs de steenfabrieken werd ze nagefloten door arbeiders, waarop ze besloot te stoppen. De komst van de fiets (als vervoermiddel) betekende vrijheid en autonomie voor veel vrouwen. Koersen bleef echter een mannenzaak.

Enkele kranige dames lieten het daar niet bij. Rosa Sels en Yvonne Reynders toonden dat ook vrouwen 'met een velo kunnen rijden'. En hoe! De koers was niet langer verboden terrein voor de sportieve vrouw. Dameswielrennen is 'cool', wat blijkt uit méér zendtijd en aandacht in de media. Reden genoeg om er een tentoonstelling aan te wijden. Vanaf 25 maart kun je elke zaterdag en zondag terecht in De Velodroom. KOERSVROUW toont een unieke kijk op de evolutie van het dameswielrennen, vanaf de jaren dertig tot nu.

Kristallen fiets van Kopecky

Ellen Van Loy zet als ambassadrice haar schouders onder dit project:

"Ik ben vereerd om ambassadrice te zijn van deze unieke wielertentoonstelling die de verhalen en prestaties van het dameswielrennen in de schijnwerpers zet. Het is belangrijk om te laten zien dat vrouwen net zoveel passie en toewijding hebben voor de koers als mannen, en dat hun bijdragen aan de sport net zo waardevol zijn. Ik hoop dat deze tentoonstelling deuren opent en inspiratie biedt voor meisjes en vrouwen die hun eigen weg willen vinden in de koerswereld."

Ellen won bij de elite dames de allereerste cyclocross die in De Schorre werd georganiseerd (in 2015), toen nog de Niels Albert-cross.  De koerstruien van alle ploegen waarvoor Ellen gereden heeft en enkele mooie trofeeën staan tentoongesteld in De Velodroom.                                                 

Lotte Kopecky voegde met drie opeenvolgende kristallen fietsen en evenveel Flandrienne trofeeën een reeks topprestaties aan haar indrukwekkende palmares toe. Als streekrenster heeft Lotte dan ook een pertinente plaats in de collectie gekregen. Heb je nog nooit een Kristallen Fiets of Flandrien Trofee van dichtbij gezien? Dan is deze tentoonstelling de unieke kans om beide exemplaren naast elkaar te zien pronken.

Ook Victoire Van Nuffel mocht niet ontbreken in deze tentoonstelling over de ijzersterke dames die het vrouwenwielrennen op de kaart zetten. Zij werd namelijk de eerste Belgische kampioene wielrennen in 1959 op de weg én op de baan. Een jaar eerder werd ze ook al Europees kampioene. Haar originele Europese kampioenstrui is een van de blikvangers van KOERSVROUW.

De wielerfamilie Druyts uit Wilrijk schreef in 2016 wielergeschiedenis. Aan de start van de Prudential Ride in Londen verschenen Kelly, Jessy, Demmy en Lenny Druyts aan de start. Dat was heel bijzonder want nooit eerder namen vier zussen samen deel aan een wereldbekerwedstrijd. Wielertruien en trofeeën van deze beroemde wielerfamilie, waarvan ook broer Gerry wielrenner was, zijn te bewonderen in het museum.

De Schorre
De Schorre

Meer vrouwen op de fiets

Je kan de tentoonstelling vanaf 25 maart elke zaterdag en zondag bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur (alle andere dagen op afspraak). Je betaalt 2 euro per persoon. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen 1 euro, kinderen onder 6 jaar hebben gratis toegang. De Velodroom ligt naast het recreatiedomein De Schorre in Boom aan de Rupel en is dus perfect combineerbaar met een bezoekje aan De Schorre