Textiel ontrafelt zich in groepstentoonstelling in museum Texture

"Met Memento Festival dompelen we jaarlijks de stad onder in de wondere wereld van woordkunst en literatuur. We houden echter niet vast aan deze vormen alleen, maar kijken ook hoe we links kunnen vinden met andere kunsten. Zo kwam in Texture de tentoonstelling Rafelen tot leven en brengen we op unieke wijze het thema 'werk en productiviteit' in textiel tot leven."

- Axel Ronse, schepen van cultuur

Texture

Rafelen in Texture

De samenwerking bestaat uit het collectief Lien Anckaert & Lara Jacoba Breine, mixed media storyteller Klaas De Baere, beeldend kunstenaars Merel Van de Casteele, Larissa Viaene & Willem Moreel en illustratoren Elise Vandeplancke, Xavier Truant, Shanna Coppens, Flore Deman & Toon Delanote.

Allen met roots in en rond Kortrijk én een grote interesse om vanuit hun eigen oeuvre deze uitdaging aan te gaan. Dankzij verschillende atelierdagen in museum Texture kregen ze inkijk in nieuwe technieken, elkaars benadering en hun eigen confrontatie met stof. Pen en inkt treffen onder meer tuften en patchwork. Voor het eerst werd papier ingeruild voor doek en werd het pluizen toegestaan.

Memento Festival Kortrijk

Deze tentoonstelling kadert in het Memento Festival, gecureerd door Astrid Haerens, de huidige letterzetter van Kortrijk. Het thema van Memento dit jaar, werk en productiviteit, sluit naadloos aan bij wat de kunstenaars tijdens dit project hebben ondergaan; ieder afzonderlijk maar ook samen. Minutieus zoeken naar de juiste patronen, passende standen van de naaimachine en een geschikt kleur van wol. Alsook naar openingen om een bestaande vormtaal te integreren bij de kennismaking van een nieuw medium. Losse eindjes aan elkaar knopen of verder losmaken.

De groepstentoonstelling 'Rafelen' is een speurtocht naar hoe textiel, in combinatie met vertrouwde technieken, divers beeldend werk verenigt. Ontdek in het Kortrijkse textielmuseum Texture hoe dit alles zich ontrafelt.

Texture

Praktisch

Groepstentoonstelling 'Rafelen' in museum Texture

zaterdag 18 maart tot en met zondag 16 april

van dinsdag tot en met zondag, tussen 10 en 17 uur

vrije toegang

 

Vernissage op zaterdagavond 18 maart tussen 17 en 21 uur in aanwezigheid van de kunstenaars