Boeiend én lekker! Een dagje Bakkerijmuseum in Veurne

Bake someone happy’, dat is de slogan van onze lokale warme bakker. En daarmee hebben ze volledig gelijk; want de verse pistoleekes en koffiekoeken zorgen iedere zondagochtend voor een instant geluksgevoel. Om nog maar te zwijgen over hun lekkere taartjes en koekjes.  
Toen we hoorden dat het Bakkerijmuseum in Veurne volledig vernieuwd is, en dat we ons uitstapje konden combineren met een boeiende workshop, twijfelden we geen seconde. Benieuwd naar onze lekkere uitstap? 

Bakkerijmuseum - museumshop
Bakkerijmuseum - interactief

Een gloednieuw jasje voor het Bakkerijmuseum

Sinds december 2023 zit het Bakkerijmuseum in Veurne in een gloednieuw jasje. Dit is de perfecte plek om je te laten onderdompelen in de smaken, geuren en het vakmanschap van de ambachtelijke bakker! Check voor je gaat zeker de agenda van het museum, want in weekends en schoolvakanties kan je heel vaak je bezoek combineren met een (familievriendelijke) bakworkshop.  

Workshop-tijd

Wij (drie generaties ‘meisjes’ tussen 12 en 66 jaar) gingen er op bezoek in de kerstvakantie, en konden aanschuiven bij de familieworkshop ‘Nieuwjaarsbrood’. In een klein groepje van verschillende gezinnen en grootouders met hun kleinkinderen kregen we door een deskundige en enthousiaste leraar de kneepjes van het vak aangeleerd. Er werd gestart met de basis van het bakken en intussen leerden we ook wat de hoofdingrediënten zijn; waarna er voor de jongere kindjes en de tieners verschillende leuke taakjes waren. 
Na de ingrediënten te menge, kregen we nog drie verschillende kneedtechnieken uitgelegd en was het tijd voor ons deeg om te gaan rijzen in een speciale rijskast.
En wij, wij gingen niet rijzen of opruimen, maar intussen ‘reizen’ naar het museum. Ideaal :-)

Tijd om het museum te ontdekken

Het Bakkerijmuseum heeft er al een hele geschiedenis op zitten, met een enthousiaste bakkersmateriaal-vertegenwoordiger die in de jaren tachtig zijn zorgvuldig opgebouwde collectie aan bakkersspulletjes wou tentoonstellen en daarvoor een mooie hoeve in Veurne uitkoos. Met de renovatie hebben ze voluit de kaart getrokken van interactie en beleving en ervoor gezorgd dat een bezoek voor zowel jong als oud een fijne belevenis is. 

Zo komen we bij het museum direct terecht in een nagebouwde bakkerij, met de schappen volgestouwd met de lekkerste ‘pluche’ broodjes. Als dat niet uitnodigt tot 'bakker spelen', dan weet ik het ook niet meer. 
Fleur gaat direct aan de slag met het ontwerpen van haar eigen broodzak met logo en slogans, terwijl oma intussen een ‘trip down memory lane’ beleeft met de kassa en de weegschaal. Zelf werkte ze vroeger in een kleine superette, dus ze herkent heel veel van de tentoongestelde materialen. In iedere ruimte kunnen (kleinere) kinderen trouwens aan de slag met leuke creatieve opdrachten.

Bakkerijmuseum: vernieuwd museum

De 'bakkersstiel'

In het ‘huis van de bakker’ leren we waarom die vroeg moet opstaan en na een bezoek aan de ‘voorraadkamer’ kennen we nu alle ingrediënten en grondstoffen van de ambachtelijke ‘bakkersstiel’. De kindjes staan er in rij om te testen of ze die meelzak wel kunnen opheffen en zelf testen we onze neus bij de geurtest. En of we geslaagd zijn! Onze jarenlange ervaring in taartjes en koekjes eten, is eindelijk eens nuttig geweest. 😊 
 
Op de bovenverdieping van het museum zetten we ons aan de tafel vol met lekkers en luisteren we naar alle verhalen en tradities waarbij brood en gebak betrokken zijn. En ontdekken we hoe lang croissants of donuts nu eigenlijk al gegeten worden. 

We zijn het meer dan roerend eens: een heerlijk museum, zeker een bezoekje waard bij een uitstap naar de kuststreek of Westhoek. 

Tijd om te proeven!

Na een uurtje rondlopen in het museum kwam bij het onthaal de heerlijke geur van versgebakken brood ons al tegemoet. De leraar had tijdens ons bezoek alle broden gebakken en we konden gelijk een paar broodzakken vullen en onze bakkunsten meenemen. Of er één van de broodjes (met stukjes chocolade) niet thuis geraakt is, maar al opgesmuld werd in de auto? Misschien 😊 

Een heerlijk nieuwjaarsbrood!

Praktische info

Het Bakkerijmuseum vind je in Veurne, te bereiken met de trein (op anderhalve kilometer van het station Veurne) of in de buurt van de afrit Veurne op de E40. Heel handig: op de carpoolparking net naast het museum vind je zeker een plekje voor je auto. 
 
In de zomermaanden is het museum dagelijks geopend, in het hoofdseizoen tussen maart en oktober zijn ze elke dag geopend behalve op maand. Check zeker even vooraf de openingsuren
 
Je kan alleen het museum bezoeken (volwassenen betalen 8 euro entree) of het net zoals wij deden, combineren met een workshop. Hiervoor moet je je zeker op voorhand inschrijven! Dit kan gemakkelijk via de website van het museum. 

Toen wij er waren, werd er nog volop gewerkt aan het buitendomein, waar binnenkort een weelderige museumtuin te bewonderen zal zijn.