3 x bovenste beste kasteelbezoekjes

Welk kind droomt er niet van om een dagje als echte ridder of sierlijke gravin in een kasteel rond te dwalen? Bovendien is een kasteelbezoekje een ideale familie-of groepsuitstap om samen in de geschiedenis te duiken...deze 3 kastelen moet je zeker eens bezoeken dit jaar:

1. Kasteel van Gaasbeek
Ga samen op avontuur in het droomdecor van het Kasteel van Gaasbeek in Lennik. Net buiten Brussel, maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt hier door historiserende interieurs en ontdekt wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Een aanrader van jewelste volgens ons!
Tip: neem wat speelgoed mee voor de kinderen zodat je na jullie bezoekje samen op het grasveld kan spelen!
Meer info over het Kasteel van Gaasbeek vind je hier

2. Kasteel van Beersel
Het kasteel van Beersel, een ehcte waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw. Door de eeuwen heen kende dit waterslot een zeer bewogen geschiedenis. Als bezoeker ervaar je meteen hoe men leefde in een middeleeuws, versterkt kasteel.
In 1999 nam het gemeentebestuur van Beersel het beheer van het kasteel over van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België via een erfpachtovereenkomst. Hoofddoel is het herstel, de renovatie en verdere verbeteringen aan het kasteel. Sinds 2003 wordt het kasteel in verschillende fases gerenoveerd.
Meer info over het Kasteel van Beersel vind je hier.

3. Kasteel d'Ursel
Gedurende bijna vier eeuwen was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel.•Elke zomer trok de hertog met familie en bedienden naar zijn schitterende buitenverblijf. Nu is het eigendom van de provincie Antwerpen, die de oude luister in ere herstelt. In 2014 won het kasteel de Vlaamse Monumentenprijs. Kinderen en volwassenen zijn welkom voor groepsbezoeken, concerten, tentoonstellingen en culturele evenementen, zoals de tweejaarlijkse Kasteelfeesten. Kom wandelen in het park, picknicken op de grasvelden of joggen in het bos. Een echte aanrader om het domein eens te bezoeken!
Tip: binnenkort kan je er terecht voor de tentoonstelling de tentoonstelling ‘The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters'. Voor deze tentoonstelling selecteert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen werk van kunstenaars uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Alle grote namen uit de dierenkunst zijn van de partij: van Roelant Savery en Frans Snijders over Jacobs Jordaens en Paul de Vos tot Charles Verlat en Henriëtte Ronner-Knip. • ‘The Beauty of the Beast’ combineert en confronteert deze oude meesters met tientallen hedendaagse kunstenaars, een must-see!
Meer info over Kasteel d'Ursel vind je hier