Een regenachtige dag en geen zin om buiten rond te lopen? Wat zou je ervan denken om eens ondergronds te gaan en wel op één van deze 4 plekken.
Op Expeditie in C-mine Genk
In Genk kan je de mijnen bezoeken en afdalen in de ondergrond. Ga op expeditie. Maak je klaar voor een avontuur van anderhalve kilometer: voel, hoor, zie en ervaar. Wandel door de oude tunnels, langs uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachttoren van België.
Echt een superleuke uitstap om te doen is C-mine expeditie! Deze expeditie start in het Energiegebouw van de C-mine site. Eerst daal je af tot 6 meter diep en dan krijg je heel wat verrassende installaties te zien. In de verhalenkokers worden levensechte verhalen gecombineerd met animaties, hologrammen, decorbouw op schaal en speciale effecten.
In de interactieve geluidscel ga je zelf aan de slag. Produceer je eigen mijn-‘sound’ door hendels, knoppen en wielen te bedienen. Of proef de atmosfeer terwijl je ronddwaalt in het doolhof op weg naar de bovengrond.
Het - letterlijke - hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok op het plein. Die is meer dan 60 meter hoog! Wellicht kom je boven uitgeput aan, maar de beloning is des te groter: een schitterend uitzicht op de groene Limburgse omgeving. Ga je deze uitdaging aan? Neem dan een mondmasker mee zodat de veiligheid kan worden gegarandeerd bij het kruisen op de trap.
Voor de iets minder ‘grote’ waaghals, is er een stop op 15 meter hoogte. Als je niet van hoogtes houdt, blijf dan gerust met beide voeten stevig op de grond. Geniet gewoon van het weidse gevoel op het prachtig gerenoveerde C-mine plein.
Onder de grond in het Coudenbergpaleis
Waar nu het Koninklijk Paleis staat, aan het Warandepark in Brussel, stond ooit een nog veel groter exemplaar: het Coudenbergpaleis! Ronkende namen als Keizer Karel en powerkoppel Albrecht en Isabella beleefden er hun piekjaren. Een verwoestende brand in 1731 maakte het helaas met de grond gelijk. De kelders bleven echter intact en zijn nu een fascinerende archeologische site waar je onder de grond een kijkje kan gaan nemen.
Tip: ga op familiebezoek in het Coudenberghpaleis
Ondergrondse speurtocht: Op zoek naar de ketting van het Gulden Vlies
Klein keizer Kareltje heeft jouw hulp nodig! Hij is de code om zijn schatkist te openen vergeten. In die schatkist zit iets heel speciaals: de ketting van de orde van het Gulden Vlies. Kareltje zoekt dappere prinsen en prinsessen om de code te kraken. Durf jij mee op zoek te gaan in het ondergrondse paleis van de Coudenberg? Als je de schatkist kunt openen zal Kareltje je zeker belonen!
De kinderen krijgen een rugzakje met daarin de nodige hulpmiddelen om opdrachten op te lossen (een schatkaart, een kostuum, een puzzel, een zaklamp …). Elke opdracht geeft een aanwijzing, iedere aanwijzing brengt de kinderen dichter bij de magische code. De kinderen moeten deze magische code vinden om de schatkist met de verloren ketting van het Gulden Vlies te openen. Op het einde van de zoektocht krijgen de kinderen een beloning.
Daal af naar beneden in het Mijnmuseum Beringen
Reporter Mieke trok ernaartoe met haar dochter Fleur en dit is wat ze ervan vonden:
Mieke: “Aan de balie van Toerisme Beringen krijgt Fleur alvast een leuk opdrachtenboekje en bij de ingang worden we enthousiast begroet door een echte oud-mijnwerker. Voor we straks naar de ondergrondse mijnsimulatie mogen, krijgen we in de verschillende museumzalen een kijkje in het leven naast de mijnen.
De tentoonstelling is leuk opgezet en ook de opdrachten in het boekje zorgen ervoor dat we ons echt kunnen inleven in het leven van een mijnarbeider. Wist je bijvoorbeeld dat de mijn vroeger eigen orkesten, voetbalverenigingen en zelfs balletklassen had? Ook de moeilijke en gevaarlijke aspecten van een leven in de mijn komen aan bod. De oud-mijnwerker neemt ons daarna mee naar de kelderverdieping, voor het echte werk.
Met veel passie en enthousiasme legt hij uit hoe een mijn werkt en hoe zijn werk eruitzag. De dochter mag zelfs even een nauwe mijnschacht van heel dichtbij bekijken. We krijgen ook nog een leuk aandenken op het einde. Conclusie: het Mijnmuseum is een dikke aanrader! We weten weer een stuk meer over toch een belangrijk stuk uit onze Belgische geschiedenis!”
Tip : Word ook ‘mijnwerker voor 1 dag in het Mijnmuseum’… tijdens de Mijnzondagen die doorgaan in het Mijnmuseum van Beringen. In deze unieke uitstap ontdek je in kleine groepen, coronaproof en onder begeleiding van een gids talrijke ruimtes in de historische gebouwen die normaal gesloten blijven voor individuele bezoekers.
4. Riolenmuseum Brussel
Een ongewone reis in deze verborgen en levensnoodzakelijke aders van Brussel maakt dit tot een heel apart en levend museum, met een speciale hoofdrol voor de Zenne.
Wist je dat het riolennet onder de stad Brussel bijna 350 km lang is? Dat zijn kilometers ondergrondse vertakkingen die elke dag duizenden kubieke meters afvalwater verzwelgen. Het Riolenmuseum nodigt je uit voor een ongewone reis door deze verborgen, maar levensnoodzakelijke aders van Brussel. Het museum vertelt wanneer, waarom en hoe de riolen werden aangelegd, onthult het werk van de mensen in deze ondergrondse wereld en verklaart de watercyclus in de stad.
Foto: Hidden Raven