Kunstendag voor Kinderen: 6x leuke activiteiten

De 12e editie van Kunstendag voor Kinderen komt eraan op 19 november 2023! Kinderen tot 12 jaar kunnen zich de hele dag onderdompelen in een wereld van theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst, of een boeiende combinatie van dit alles. Verken snel welke boeiende activiteiten er in jouw buurt te ontdekken zijn!

Tip 1: KOERS (Roeselare)

KOERS heeft een geweldig programma voor alle kinderen in petto!

VOORMIDDAG:

FAMILIEVOORSTELLING | O.L.V. LITTLE MISS REDHEAD EN BRECHT DEGRYSE

Dit olijk duo vertrekt van een hartverwarmend verhaal en neemt de allerjongsten mee op sleeptouw waarbij ze op een interactieve manier kennismaken met vertel-, muziek- en toneelkunst.

FOTOGRAFIE-INITIATIE | O.L.V. MUZISCHE WORKSHOPS

Ontdek, exploreer en beleef zelf enkele basisbegrippen van fotografie zoals perspectief, belichting en compositie. Kan je ondersteboven een foto nemen? Kan jij een fietslicht zo groot als een verkeerlicht doen lijken? Kan jij een minuut surplacen voor de foto? Tijdens deze belevingsworkshop werken we met gratis software zodat je thuis verder kan oefenen.

NAMIDDAG:

GEZINSWORKSHOP KNIP, PLAK, DOEK! | O.L.V. KOERS

Samen met jouw (groot)ouders maak je één collage rond wielerhelden zoals Wout Van Aert, Lotte Kopecky, Remco Evenepoel, Yves Lampaert,... De gebruikte materialen en technieken zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen. Een greep uit het aanbod aan inclusief knutselmateriaal: verfborstels, verfrollers, ouder-kindscharen, schaar met veertje, kleurstiften, lijmpistolen, (gekleurde) lijmsticks, foto's met kniprand, ...

GRATIS DOE-HOEKEN

BEELDEND GEPEUTER | O.L.V. VCOK

Bij een wielerwedstrijd spat het kleur van het scherm. Net als peuters die met verf, zand, papier, kleur,... aan de slag gaan! Ik doe iets en er komt iets tevoorschijn: een vorm, een kleur, een spoor. Het resultaat is geen doel op zich maar een gevolg van plezierig gekrabbel. Verwacht geen mooi afgewerkte knutselwerkjes.

PERCUSSIE JAM | O.L.V. MOOSS

Een arsenaal aan slaginstrumenten waarmee jij, samen met anderen, kan musiceren. De jam wordt begeleid door een professionele muzikant. Deze legt de basis, doet muzikale voorstellen en gaat in op ideeën van de kinderen. Kom langs en doe mee.

SPEELS BOETSEREN | O.L.V. VCOK

Klei is een heerlijk materiaal met heel veel mogelijkheden. Tijdens deze inloopworkshop leggen we de nadruk op het spelplezier dat klei je kan geven, op het samen bouwen en experimenteren. We vinden inspiratie en creativiteit bij de koersfietsen, maar zeker ook in de fantasie of verhalen van de kinderen zelf.

Meer info

Kunstendag voor Kinderen
Kunstendag voor Kinderen

Tip 2: Family Sunday in het Riolenmuseum (Brussel)

Iedere derde zondag van de maand organiseert het Riolenmuseum een familiedag vol activiteiten om meer te leren over en begrip te krijgen voor de rat. Verken samen de tentoonstelling "Rattus" en doe mee aan een van de wetenschappelijke of creatieve workshops. Deze activiteit maakt deel uit van Kunstendag voor Kinderen.

VOORMIDDAG

Bij de aanvang van je bezoek staat het team klaar in de veelzijdige introductieruimte van de tentoonstelling. Hier wordt je getrakteerd op een wetenschappelijke animatie die de biologie van de rat en haar evolutie belicht. Deze boeiende sessie biedt op een speelse en informatieve manier de kans om nieuwe kennis over dit knaagdier op te doen.

"Een klasse apart, die rat!", van 10u tot 12u (20 min)
Mensen zijn nieuwsgierig. Via observatiespelletjes en uitdagende vraagstukken gaan we op zoek naar de classificatie van onze buur, de rat. We vergelijken haar met andere levende wezens en proberen te begrijpen waar ze in de rangorde van het leven thuishoort. Behoort ze tot dezelfde groep als het konijn? Staat ze dicht bij ons? Ontdek waarom de rat zo uniek is.

NAMIDDAG

In de gezellige ruimte kunnen gezinnen hun ervaringen delen, enkele boeiende verhalen lezen, of zelfs een portret tekenen van onze vriend, de rat, die we inmiddels wat beter hebben leren kennen.

Verhalen vertellen (doorlopend van 11u tot 13u) - (Voor iedereen) Al eeuwenlang sieren ratten onze geschiedenisboeken. Geniet van de fascinerende verhalen en legendes die rond dit knaagdier zijn ontstaan. Een boeiende belevenis, niet alleen voor de ratten in de bibliotheek!

Focus Rattus (doorlopend van 13u30 tot 16u30) - (Voor iedereen) Ontmoet onze deskundige gidsen en verdiep je verder in de wereld van Rattus. Ze staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je nog meer inzicht te geven.

Maak je eigen marionettenpop (20 min, van 13u30 tot 16u30) - (Geschikt voor 6 jaar en ouder) Wat een leuke rat! Wil je er een huisdier van maken? Breng je eigen rattenmarionet tot leven tijdens deze creatieve workshop.

Meer info

Tip 3: Stadsmuseum De Hofstadt (Diest)

Op zondag 19 november, ter gelegenheid van de Kunstendag voor Kinderen, opent Stadsmuseum De Hofstadt in Diest zijn deuren voor alle kinderen tussen 4 en 11 jaar. Naast het bewonderen van topstukken kunnen kinderen ook zelf aan de slag. Laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp je eigen pronkbeker. Of geef een knotsgekke draai aan ons bekendste schilderij. De zelfgemaakte pronkbeker mag mee naar huis, terwijl het kunstwerk enkele maanden een ereplaats in het museum krijgt. Reserveren is niet nodig, en al het knutselmateriaal wordt voorzien. Ze kijken uit naar jullie komst!

Meer info

Kunstendag voor Kinderen
Kunstendag voor Kinderen

Tip 4: Maak je miniatuur in het Begijnhofmuseum (Turnhout)

De processionale is een waardevol stuk, het prijkt sinds 2008 op de lijst van Vlaamse Topstukken. Dit dikke boek, dat meer dan 400 jaar oud is, bevat notities van liederen die door de begijnen van Turnhout werden gezongen tijdens processies. Het muziekschrift wordt opgefleurd met miniaturen en tekeningen. Tijdens Kunstendag voor Kinderen kun je naar de opname van de muziek luisteren terwijl je de hoofdletters van jouw naam omvormt tot een miniatuur met stiften. Het resultaat? Je eigen topstuk! De workshop vindt plaats in de Begijnhofkerk, dus het wordt aangeraden een dikke trui of warme jas te dragen.

Meer info

Tip 5: Expo De oudheid in kleur - creatief atelier in het Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Je bent vast bekend met de witte, marmeren beelden uit het tijdperk van de oude Grieken en Romeinen. Wat je mogelijk niet wist: in de oudheid waren deze beelden beschilderd met felle kleuren, van kop tot teen. In de tentoonstelling zie je tientallen reconstructies van antieke standbeelden, volledig in kleur en vaak levensgroot. Ontdek ze samen met je kinderen. De kleintjes kunnen ook deelnemen aan een creatief atelier, waar ze een marmeren tegeltje mogen versieren met felgekleurde patronen. Het kunstwerkje mogen ze natuurlijk mee naar huis nemen.

Meer info

Kunstendag voor Kinderen
Kunstendag voor Kinderen

Tip 6: Speelkaartenmuseum (Turnhout)

Aan het einde van de 19de eeuw werkten talloze kinderen in fabrieken. Het verhaal van de 11-jarige Senne, het centrale personage in het streetartparcours 'Kind met inktvlekken', prijkt sinds deze zomer op de straten van Turnhout. Kunstenaar Dido Drachman heeft de muurschilderingen ontworpen. Tijdens Kunstendag voor Kinderen, in het mobiele drukatelier van het Speelkaartenmuseum, kun je de ontwerpen van de personages Senne en deken Adams met kleurrijke inkt op een minipers afdrukken. Steek gerust de handen uit de mouwen en wie weet ga je met enkele inktvlekken naar huis!
 

Meer info