Auto's bewonderen bij Autoworld

Januari is de traditionele maand om auto’s te gaan kijken, op het (alternatieve) Autosalon op de Heizel of in een showroom. Maar wist je dat je het hele jaar auto’s kan gaan bewonderen in Brussel bij Autoworld? Reporter Leen ging op een ijskoude zondag naar Autoworld en ging auto’s bekijken, en nog veel meer.

“Porsche – driven by dreams” Autoworld
“Porsche – driven by dreams” Autoworld

Pareltjes van wagens

Toen we Autoworld wilden binnenstappen, zagen we – broederlijk naast het wafelkraam – een veelkleurige Porsche. Er is nog tot 25 februari 2024 een tijdelijke tentoonstelling over “Porsche – driven by dreams”, maar daarover straks meer. 

Vlak na de kassa’s zie je al in wat een majestueus gebouw van het Jubelpark dit museum is ondergebracht. Er valt door de glaspartijen veel licht binnen, en dat weerspiegelt in het chroom van de wagens. Meteen zagen we pareltjes van oude wagens rechts. Links zagen we een indrukwekkende rij Porsches, die we dan meteen maar eens gingen bekijken. 

Daarna gingen we verder. Zo kwamen we voorbij het eerbetoon aan de grondlegger van de autocollectie van Autoworld. Ghislain Mahy was begeesterd door auto’s en heeft veel auto’s zelf gerestaureerd. Hij wordt afgebeeld in zijn nagebouwde atelier. De collectie van de familie Mahy vormde de basis van Autoworld.

Pater Verbiest uit Pittem

De geschiedenis van de auto

Nog wat verder kom je bij een afdeling met koetsen. Er zijn zelfs koetsen te zien van de koninklijke familie. De geschiedenis van de auto wordt uitgelegd in een mooie expo over de automobielindustrie in België. Veel niet meer bestaande merken van Belgische auto’s komen hier aan bod. En wie kent pater Verbiest? Ik hoorde als kind dat de pater waarvan in een naburige gemeente een standbeeld stond, de auto had uitgevonden. En hier las ik wat er juist van aan is, van die uitvinding van pater Verbiest uit Pittem.

Prachtige aankleding

Toen we rondwandelden op de benedenverdieping van Autoworld viel het ons op dat er enorm veel aandacht wordt besteed aan de aankleding en de sfeer van de periode waarin bepaalde wagens rondreden,… De chique Amerikaanse sleeën staan bijvoorbeeld in een typisch Amerikaans decor met een drive-in. De racewagens staan op een raceparcours, in de buurt van Michel Vaillant. En een selectie superoude wagens staan opgesteld rond het thema van het autosalon van 1905.

Amerikaanse sleeën
De geschiedenis van de auto in België van A tot Z
Een Porsche van de rijkswacht

Porsche - driven by dreams

Daarna gingen we naar boven, waar de tijdelijke tentoonstelling over Porsche verder was opgesteld. De Porsche-tentoonstelling kadert in het 75-jarig jubileum van Porsche. Op de Mezzanine staat er een grote verscheidenheid aan Porsches, gaande van een Porsche van de vroegere rijkswacht tot racewagens. Er staan meer dan 50 Porsches, die opnieuw zijn opgesteld in aangepaste decors. We wandelden er rond tussen kleine en grote jongens die dromen van Porsche, tussen collectioneurs die keuvelden over de restauratie van hun eigen Porsche,… 

Praktisch

Autoworld ligt in het Jubelpark. Met een auto die iets moderner is dan de wagens in Autoworld (want in Brussel geldt de lage emissie norm), kwamen we er makkelijk en ook parkeren ging vlot, op een zondag weliswaar. Het openbaar vervoer is zeker ook een optie. Het trein- en metrostation Merode is vlakbij. Er zijn Discovery-tickets te koop waarmee je korting krijgt op het treinticket.

Tickets voor Autoworld kan je op voorhand kopen op de website van Auto World, of gewoon aan de kassa. 

Autoworld is één van de musea in het Jubelpark, een indrukwekkende locatie en vlakbij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Je kan een bezoek aan Autoworld dus perfect combineren met een wandeling of een bezoek aan een ander museum. 

Overzicht van de benedenverdieping van Autoworld
Pareltjes bij de oudste wagens van Autoworld